Pristatytas atnaujintos Vienybės aikštės projektas – modernių sprendimų vokiečiai nepagailėjo | Kas vyksta Kaune

Pristatytas atnaujintos Vienybės aikštės projektas – modernių sprendimų vokiečiai nepagailėjo

„3deluxe“ vizualizacijos

Kauno miesto savivaldybėje ketvirtadienį atnaujintos Vienybės aikštės viziją pristatė miesto atstovai, privatūs investuotojai bei jungtinė Lietuvos ir Vokietijos architektų komanda. Aikštės rekonstrukcijos projekte sekama geriausiais Vakarų pavyzdžiais – čia susijungs istorinis paveldas su moderniais dizaino sprendimais ir išmaniomis technologijomis.

[galerija kiek=”20″]

Į Vienybės aikštės atnaujinimą ir 500 vietų požeminės automobilių aikštelės statybas koncernui SBA priklausanti bendrovė „Urban Inventors“ investuos daugiau nei 10 mln. eurų, tai – didžiausia pastarųjų metų viešojo ir privataus sektoriaus investicija į miestų viešąsias erdves Lietuvoje.

450 automobilių stovėjimo vietų darbo dienomis ir darbo valandomis naudosis šalia aikštės veiksiančio verslo centro darbuotojai, o nedarbo dienomis ir nedarbo valandomis – miestiečiai. 50 vietų požeminėje automobilių aikštelėje apskritą parą bus rezervuota tik Kauno miesto ir miestiečių reikmėms. Po 25 metų automobilių aikštelės eksploatacija bus perduota miestui.

Dar daugiau nei 20 mln. eurų bus investuojama į senojo „Pramprojekto“ pastato rekonstrukciją. Čia bus įrengtas 17 tūkst. kv. m. A klasės verslo centras, o jame įsikursiančioms įmonėms bus pasiūlyta apie 2 tūkst. darbo vietų. L. Šepetys prasitarė, kad kelios kompanijos, didelės ir mažos, jau ruošiasi čia įsikurti. Centras bus sudarytas iš keturių korpusų, pritaikytų įvairių kompanijų poreikiams.

Jėgas suvienijo savivalda ir verslas

Kauno miesto viceministras Simonas Kairys pabrėžė, kad Kaunas pastaraisiais metais sparčiai atsinaujina. „Įgyvendinami projektai, keičiantys Kauno veidą ir darantys miestą modernia, patogia, patrauklia vieta gyventi ir dirbti. Vis tik, spartiems pokyčiams įgyvendinti reikia visų – ir savivaldybės, ir miestiečių pastangų. Vienybės aikštės rekonstrukcija, įgyvendinama aktyviai ir profesionaliai įsitraukusiam privačiam verslui, yra puikus bendro darbo pavyzdys“, – sakė S. Kairys.

„Plėtodami aukščiausios kokybės į ilgalaikį tvarumą orientuotus nekilnojamojo turto projektus, ypatingą dėmesį skiriame ir aplinkai, kurioje statome. Planuodami Vienybės aikštės rekonstrukciją, siekėme atrasti tai, kas geriausiai tiktų kiekvienai amžiaus grupei, visų pomėgių, įvairiausių interesų žmonėms, kas būtų inovatyvu, pažangu, patrauklu ir ilgaamžiška“, – apie aikštės atnaujinimo projektą sakė bendrovės „Urban Inventors“ direktorius Lionginas Šepetys.

Jis pridūrė, kad gerai suvokiama šio objekto svarba, taip pat ir viešinimas, diskusiją apie jį. Ruošiamasi viešinti viską, kas daroma, kai tik bus visuomenės poreikis. Vienybės aikštė, L. Šepečio teigimu – puikus privačių investuotojų ir miesto valdžios bendradarbiavimo pavyzdys, iškeliantis Kauną į europinio miesto lygį. Kaip tik dėl to sutarta įtraukti vakarietiškos patirties turinčią komandą.

Projektuoja lietuviai ir vokiečiai

Aikštės projektavimo darbams pasitelkti geriausi lietuvių ir ne Lietuvoje dirbantys architektai ir dizaineriai. Architekto Rimanto Giedraičio vadovaujama kūrybinė komanda ruošė Vienybės aikštės rekonstrukcijos projektą bendradarbiaudami su vokiečių architektų įmone „3deluxe“. Architektūrinė vaizduotė ir atidi vietovės analizė bei gilus jos istorijos bei emocinio krūvio pajutimas yra svarbiausi principai, kuriais remiasi „3deluxe“ kūrybinė komanda.

„Svarbiausia mums buvo pajausti miesto dvasią, jo istoriją – tik tada galėjome pradėti rengti projektą. Europoje yra daug pavyzdžių kaip sėkmingai modernios visuomenės poreikiams atgimsta istorinės miesto aikštės, skverai. Ir kiekviena šių istorijų labai individuali. Mes stengėmės išgirsti Vienybės aikštės pasakojamą istoriją, suprasti jos raidą ir tik tada galėjome imtis projekto“, – apie didžiausius iššūkius, su kuriais teko susidurti, pasakojo „3deluxe“ vadovas architektas Peter Seipp.

Istoriniai aikštės taškai taps patrauklesni

„Svarbi užduotis, kurią mums formulavo projekto vystytojas, buvo siekis išlaikyti Vienybės aikštės istorines zonas, istoriškai ir kultūriškai svarbias vietas bei tradicijas ir kartu sukurti naujus traukos centrus, kurie į Kauno miesto širdį grąžintų šurmulį ir gyvybę“, – sakė R. Giedraitis.

Rengiant Vienybės aikštės rekonstrukcijos projektą didžiausias dėmesys buvo skirtas jos istorinio paveldo išsaugojimui. Aikštės rekonstrukcijos metu bus atkurtos perspektyvos ir vaizdiniai ryšiai su svarbiausiomis Kauno miesto peizažo dominantėmis, pažymėtos senosios, autentiškosios Vienybės aikštės ribos, išsaugoti visi svarbiausi istoriniai ir urbanistiniai akcentai.

Anot R. Giedraičio, nusistovėjo reprezentacinė aikštės funkcija – erdvė dažnam asocijuojasi su koncertais, renginiais. Bet, anot architekto, akivaizdu, kad erdvė funkcionuoja ne tik kaip tokia – siekiama pabrėžti patrauklumą visiems ir bet kuriuo paros metu. Tam yra potencialas – šalia žmonės dirba, mokosi ir gyvena. Nesiruošiame iškelti renginių, tačiau visi čia ras ir rekreaciją, kitokios veiklos.

„Vokiečiai pasiūlė klasišką estetiką. Ji pasirodė kontrastuojanti su Kauno paveldu, tačiau kontrasto principas vyrauja Europoje. Gerai realizavus erdvės kontrastą, jis atrodo puikiai. Kolegomis iš užsienio šiuo klausimu visiškai pasitikime“, – kalbėjo R. Giedraitis.

Modernūs sprendimai ir naujos funkcijos

Vienybės aikštė Kaune mena Sąjūdžio mitingus ir Vasario 16-osios minėjimus, žmonės čia suplūsdavo į džiazo koncertus po atviru dangumi. Ir po rekonstrukcijos aikštėje numatyta vieta, kurioje bus galima įrengti sceną viešiems koncertams ir renginiams, čia sudarytos visos galimybės visuomeninėms ir reprezentacinėms funkcijoms.

Aikštės dalyje greta J. Zikaro „Laisvės“ skulptūros atsiras interaktyvaus fontano zona, natūraliai sukursianti pagarbų atstumą nuo pagrindinių pėsčiųjų srautų ir pabrėšianti istorinę aikštės ašį tarp Vydūno ąžuolo ir skulptūros. Programuojamas fontanas leistų formuoti praktiškai neribotas srovės variacijas. Įprastą vasaros dieną fontanas teiks gaivos ir gyvybės, ir neabejotinai taps patrauklia žaidimų erdve mažiesiems kauniečiams. Kitomis dienomis įspūdinga vandens arka, kuri naktį būtų apšviesta, formuotų taką link „Laisvės“ skulptūros.

Istorinę aikštės simetriją papildys organiški žmonių takai. Dvi dalys bus pabrėžtos skirtingais pilkų atspalvių grindinio elementais. Šiaurinė dalyje dominuos žalieji plotai, palaipsniui kylantys ir vedantys į V. Putvinskio gatvę ir Prisikėlimo bažnyčią, o šiaurės vakarų pusėje išdygs riedlenčių parkas. Rytinę kraštinę užstatančio „Pramprojekto“ fasadas bus visiškai modernizuotas. Šiaurinėje dalyje taip pat bus įrengtas nedidelis amfiteatras ir žalia kalva, tiesiai prieš „BLC“ – miesto oazė. Čia tyvuliuos dirbtiniai baseinėliai, fontanai, mediniai takai, žalieji plotai ir vietos prisėsti. Čia siūloma kiek uždaresnė priebėga poilsiui ir darbui.

P. Seipp pabrėžė, kad ir naktinė aikštė turi būti artima, kviečianti užsukti. „Ruošiamės taikyti du apšvietimo sprendimus. Vienas – funkcinis, veikiantis saugumo sumetimais visą naktį, kitas – dekoratyinis, programuojamas: šviečiantys stulpai ar net grindinys. Tai – visiškai nauji sprendimai, tačiau Kaunas galėtų tapti išmanaus miesto iniciatoriumi, pradininku. šiaurės vakarų pusėje – riedlenčių parkas.

Pristatinėdamas projektą, „3deluxe“ vadovas ne kartą pabrėžė, kad kai kurios pačios išmaniausios detalės tiesiogiai priklausys nuo investuotojų dosnumo. L. Šepetys patikino, kad Vienybės aikštės rekonstrukcijai taupoma nebus – ruošiamasi įgyvendinti visas fantastiškas vokiečių idėjas. Pabrėžta konferencijoje ir tai, kad „3deluxe“ garsėja itin tiksliomis vizualizacijomis – erdvė turėtų atrodyti taip, kaip pavaizduota. Planuojama, kad naujoji aikštė kauniečius pakvies jau 2018 m. žiemą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA