Kas yra pasyvios pajamos ir kaip jas gauti? | Kas vyksta Kaune

Kas yra pasyvios pajamos ir kaip jas gauti?

Lietuvos banko nuotr.

Finansinės nepriklausomybės siekia kiekvienas. Deja iki tol, kol uždirbama svajonių suma, praeina nemažai laiko. Tiesa, svajones pasiekti galima ir greičiau, naudojantis ne vien darbo atlyginimu. Viena iš išeičių – pasyvios pajamos. Būtent pastarųjų naudojimas ir pagreitina norimos finansinės situacijos pasiekimą.

Aktyvių pajamų populiarumas

Kalbant apie gaunamus pinigus, paprastai yra akcentuojamos aktyviosios pajamos. Tai tokios pajamos, kurios gaunamos už tam tikras prekes ar paslaugas: atlyginimas, komisiniai, arbatpinigiai. Vyrauja nuomonė, kad kiekvienas žmogus turi susirasti gerai apmokamą darbą, siekti karjeros ir sunkiu darbu užsidirbti sau pinigų. Taip pat akcentuojamas ir taupymas. Deja, bet sunkioje situacijoje ne vienas lietuvis ryžtasi imti paskolą, mat jo sukauptų pinigų ,,juodai dienai“, pasirodo, yra per mažai. Kreditai jiems atrodo kaip gera išeitis, tačiau finansų specialistai ragina žmones išnaudoti pasyvių pajamų galimybes.

Pasyvių pajamų šaltiniai

Pasyvios pajamos – tai gaunama pinigų suma, kuri kaupiasi jums prie to aktyviai neprisidedant. Žinoma, kad būtų gaunamos šios pajamos, iš pradžių prireiks investuoti tam tikrą sumą, tačiau šis įnašas užtikrins, kad vėliau galėsite užsidirbti papildomų lėšų nieko nedarydami. Galimi šių pajamų šaltiniai:

  • dividendai – jums reikės pradinių investicijų, atlikti įmonių analizę;
  • nuosavybės renta – reikės investuoti į tam tikrą nuosavybę;
  • honoraras iš kūrinių – reikės sukurti kūrinius;
  • gauti pinigai iš įvairių automatų – reikės įsigyti automatų ir produktų;
  • pajamos iš verslo, kurį perleidote valdyti kitiems – reikės sukurti verslą.

Galima daryti prielaidą, kad dažniausiai žmonėms patinka tiesiog gauti fiksuotą atlyginimą ir per daug nesistengti, neieškoti papildomų pajamų šaltinių. Be to, pasyvių pajamų gavimo būdai yra gana sudėtingi ir reikalaujantys nemažai atsakomybės. Staigių nelaimių metu dažnai nusprendžiama, kad kreditai yra geresnė išeitis užuot ilgai galvojus planą apie kitus pajamų šaltinius. Tačiau reikia žinoti, jog kreditai nelaikomi pajamomis, nes turi būti grąžinami po nustatyto laiko. Net, jei patys teikiate kreditus, gautos pajamos yra laikomos aktyviomis, mat jos gautos už paslaugą.

Aktyvių ir pasyvių pajamų derinimas

Nusprendus, kad jums reikalingos ne tik aktyvios, bet ir pasyvios pajamos, tuomet turite sugalvoti, kaip jas derinsite: ar dirbsite dėl aktyvių pajamų, kol pasyvios pagaliau pradės plaukti? O gal išlaikysite abu šaltinius?

Siekiant patogaus gyvenimo, patariama šias dvi rūšis suderinti. Dažniausias būdas, kaip tai daroma, yra sukaupti iš atlyginimo tam tikrą sumą, tuo pat metu atliekant įmonių analizę ir surandant tas, į kurias verta investuoti. Nusipirkus jų akcijų, tiesiog gaunama nustatyta dividendų suma, pridedama prie mėnesio pajamų.

Dar vienas populiarus būdas yra pirkti nekilnojamąjį turtą ir jį vėliau išnuomoti. Tačiau šis sprendimas atneša kiek daugiau rūpesčių, kadangi reikia nuolat rūpintis šiuo turtu: sutaisyti, ieškoti nuomotojų. Šis būdas reikalauja kiek daugiau darbo.

Vivus.lt pataria, kad kai kuriais atvejais tai padaryti padėtų ir kreditai. Jie gali būti panaudoti trūkstamai sumai padengti, o vėliau, gavus atlyginimą, juos bus galima grąžinti nustatytu laiku.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA