Kelionė po gatvės meno piešiniais paženklintą Kauną – Kas vyksta Kaune

Kelionė po gatvės meno piešiniais paženklintą Kauną

J. Danielevičiaus nuotr.

Neseniai Kaune startavo ekskursijos, supažindinančios miestiečius su Kauno gatvės meno festivalio „NYKOKA” metu įgyvendintais kūriniais.

Per trejus festivalio metus Kaune atsirado apie dvidešimt kūrinių, iš kurių pusė – didžiulio formato piešiniai ant senų pastatų sienų. Žinomiausi: „Senelis išminčius” (aut. Tadas Šimkus ir Žygimantas Amelynas), „Rožinis dramblys” (aut. Vytenis Jakas) ir pasaulinio garso gatvės piešinių autoriaus, gyvenančio Malaizijoje, Ernesto Zacharevič piešinys „Trys berniukai”.

Pasak iniciatyvos atstovų, festivalį rengti inspiravo 2014 metais ant „Fluxus ministerijos” nupieštas paveikslas – „Senelis išminčius”, kuriuo miestui linkėta daugiau išminties ir sąmoningumo. Būtent T. Šimkus tais pačiais metais ir pradėjo organizuoti festivalį „NYKOKA“.

„Fluxus“ ministerija

Ne tik Centre

Ekskursija vyko ne tik Centre, bet ir Aleksote, Žemuosiuose Šančiuose, o kaip žada festivalio atstovai, kitąmet planuojama meninius piešinius išpiešti atokesniuose miesto gyvenamuosiuose rajonuose, tad ekskursijos maršrutas dar išsiplės.

Ekskursija supažindino su „NYKOKA" kūriniaisFestivalio vadovė Goda Skėrytė pasakojo, kad Kaune prieš trejus metus dar buvo stipriai nykoka, pilka ir nuobodu, o atsiradus daugybei spalvotų piešinių ant pastatų – jau nebe.

„Festivalis įnešė miestui daugiau spalvų, žaismės, gyvybės, piešiniai gyventojams kaskart pakelia nuotaiką, paskatina diskutuoti apie matomus objektus, tarsi suaktyvina visą bendruomenę”, – kalbėjo G. Skėrytė.

Ji pažymėjo, kad kauniečiai patys gali siūlyti festivaliui pastatus, taip pat ir daugiabučius, ant kurių jie norėtų gatvės meno piešinių. „Negalime prižadėti, kad viską įgyvendinsime, vyksta didžiulė atranka, tačiau atsižvelgsime į pasiūlymus”, – tikino G. Skėrytė.

Mėgiamiausi žmonių – „Rožinis dramblys” ir „Senelis išminčius”

Ekskursiją vedusi gidė Austėja Bliumkytė-Padgurskienė pasakojo, kad per kelias valandas žmonės aplankė bene visus dvidešimt festivalio kūrinių, o ilgiausiai žmonės užsibūdavo prie jau spėjusių tapti numylėtiniais: „Rožinio dramblio” E. Ožeškienės g. 18-18A, simbolizuojančio rožinę meilę bei „Senelio išminčius”, esančio Jonavos g. 3.

Ekskursija supažindino su „NYKOKA" kūriniais

Beje, pastarasis kūrinys tapo neatsiejamu Kauno simboliu, jis dažnai publikuojamas leidiniuose užsienio turistams, raginančiuose aplankyti Kauną.

Kaune – pasaulinio garso gatvės menininko darbas 

A. Bliumkytė-Padgurskienė priminė, kad šįmet Kaune atlikti trys darbai: vienas centre ir du Ž. Šančiuose.

„Galima didžiuotis, kad Šv. Gertrūdos g. 58, kur įsikūręs Kauno įvairių tautų kultūrų centras, siena papuošta pasaulinio garso lietuvio menininko Ernest Zacharevič darbu „Trys berniukai”. Autorius vertinamas visame pasaulyje, o šiuo metu jis gyvena Malaizijoje. Garbė visam Kaunui, kad tokio lygio gatvės menininko darbas yra Kaune”, – teigė gidė.

E. Zacharevič darbas NYKOKA festivaliui "Trys berniukai"

Ji pristatė ir kitus du šįmet nupieštus darbus – Ž. Šančius puošia kūriniai ,,Jis ir Ji” (aut. Gražvyda Andrijauskaitė), piešinys yra Juozapavičiaus pr. 62 bei Kopūstų lauke atsiradęs edukacinis projektas „Kaimynystės simboliai”. Šį darbą rengė JAV menininkas Jacob Elior Berkowitz, jam padėjo Šančių parapijos vaikų dienos centro auklėtiniai.

Ekskursija supažindino su „NYKOKA" kūriniais

„Visi šie keliasdešimt profesionalų atliktų piešinių miestui suteikia šiuolaikiškumo, pagražina apleistus pastatus ir padeda suprasti, kad aplinka mums daro didžiulę įtaką: matome gražų miestą – patys jame geriau jaučiamės. Šis tikslas su kaupu pasiektas”, – džiaugėsi A. Bliumkytė-Padgurskienė.

Pašnekovė paminėjo, kad daugybę džiaugsmo miesto klajokliams suteikia netikėtai atrasti kūriniai, esantys rečiau praeinamose gatvėse, tarkim Smalininkų g. 7 esantis pernai sukurtas piešinys „Kvadratas” (aut. Morfai), 2015 m. Nemuno krantinėje ties Čiurlionio tiltu atsiradęs kūrinys „Ice Diamond” (,,Poliarinė meška”, aut. menininkai iš Norvegijos – AFK, Teg, Benjamin) ar ant Varnių tilto kolonos Vilijampolės pusėje nupieštas ,,Berniukas”  (aut. norvegas John Cunningham).

Ekskursija supažindino su „NYKOKA" kūriniais

Kviečia paišyti grafičius po M. K. Čiurlionio tiltu

Viena iš renginio organizatorių G. Skėrytė priminė miestiečiams apie galimybę nebaudžiamai paišyti grafičius Nemuno krantinėje, po M. K. Čiurlionio tiltu, tam čia palikta visa siena.

Ekskursija supažindino su „NYKOKA" kūriniais

Šioje vietoje legaliai paišyti ir eksperimentuoti kiekvienas norintysis gali nuo 8 val. ryto iki 22 val. vakaro. Iniciatyvą palaiko ir Kauno miesto savivaldybė, tad galima nesibaiminti, kad kūrėjai būtų baudžiami.

„Kviečiama čia paišyti ne tik profesionalius menininkus, bet ir paprastus gyventojus”, – pridūrė G. Skėrytė.

Šįmet atsiras dar du kūriniai

Nors iki šiol gatvės meno festivalio „NYKOKA” darbai buvo piešti ant senų pastatų, ekskursijos gidė A. Bliumkytė-Padgurskienė patikino, kad kitais metais kūriniai nuguls ant jau renovuotų pastatų, daugiabučių, kad kuo ilgiau egzistuotų.

Ekskursija supažindino su „NYKOKA" kūriniais

Pasak jos, šįmet planuojami dar du festivalio kūriniai: ant Geležinkelio viaduko laiptų, o kitas – ant Kauno „Vyturio” gimnazijos sienos.

Pašnekovė ragino nemaišyti meno sričių ir nevadinti festivalio darbų grafičiais: „Nykoka” sukūrė sienos piešinius, o ne grafičius, grafičiai daromi purškiamais dažais ir įprastai atsiranda greitai, o gatvės meno kūrinius atlieka profesionalai, ilgai derina darbus, gauna leidimus ir piešia net kelias savaites”, – aiškino A. Bliumkytė-Padgurskienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA