Patarimai tėvams: ką daryti, kad namų darbai nekenktų vaiko sveikatai | Kas vyksta Kaune

Patarimai tėvams: ką daryti, kad namų darbai nekenktų vaiko sveikatai

R. Tenio nuotr.

Prieš rugsėjo pirmąją mokyklinukų tėveliai intensyviai ruošiasi naujiems mokslo metams. Vienas iš daugybės aktualių klausimų – kaip įrengti ar patobulinti vaiko darbo vietą, kad ji būtų patogi ir formuotų taisyklingą vaiko laikyseną? Pateikiame keletą patarimų, į ką derėtų atsižvelgti sprendžiant šį klausimą.

1. Kėdė. Specialistai rekomenduoja rinktis kėdę su ratukais, kurioje vaikas galėtų šiek tiek pajudėti, pasisukioti. Vaikas turėtų sėdėti tiesiai, atsiremti į atlošą, o sulenktos kojos su žeme turėtų sudaryti 90–120 laipsnių kampą. Jei kėdę tenka pakelti ir vaikas sunkiai pasiekia žemę kojomis, nepamirškite padėti pakylėjimą kojoms ar kojų kėdutę. Negalėdamas patogiai ant žemės padėti kojų vaikas papildomai apkraus nugarą ir gali pradėti jausti raumenų maudimą.

2. Stalas. Idealus darbo stalo aukštis – kai sėdinčio vaiko alkūnės į stalo paviršių remiasi 90–120 laipsnių kampu. Jei stalas vaikui per aukštas, reikėtų padėti kėdės paaukštinimą, pagalvėlę. Augančiam vaikui senasis stalas ilgainiui tampa per mažas – šią problemą išsprendžia reguliuojamo aukščio baldai. Gydytojų teigimu, patogūs ir tinkamo aukščio baldai nevargina raumenų ir padeda formuotis taisyklingai laikysenai, produktyviau dirbti.

3. Monitorius. Prie darbo stalo sėdinčio vaiko akys turėtų būti lygiagrečiai su kompiuterio monitoriaus viršumi, nes žvelgiant šiek tiek žemyn akys atsipalaiduoja ir mažiau sudirgsta. Monitorių ant stalo derėtų padėti ištiestos rankos atstumu nuo vaiko. Taip pat svarbu monitorių pastatyti taip, kad jo ekrane būtų kuo mažiau atspindžių – taip bus mažiau varginamos akys.

4. Apšvietimas. Stenkitės vaiko darbo vietą įrengti kuo arčiau natūralaus šviesos šaltinio. Taip pat pasirūpinkite staline lempa vėlesniems vakarojimams prie knygų, kad vaikui netektų prieblandoje gadinti regėjimo. Jei vaikas dešiniarankis, lempa turėtų šviesti iš kairės, jei kairiarankis – iš dešinės. Darbo aplinkoje venkite ryškių kontrastų, kurie ilgainiui ima varginti – tamsių ar pernelyg ryškių spalvų, akinančio apšvietimo. Nerekomenduojama ilgai dirbti vien su staline lempa, nes ji kuria kontrastus.

5. Įpročiai. Stebėkite, kaip vaikas sėdi ir skatinkite jį išsitiesti, nekelti kojos ant kojos. Susiformuoti taisyklingiems vaiko įpročiams prireiks laiko ir jūsų kantrybės. Rašydamas vaikas sąsiuvinį turėtų pasukti maždaug 30 laipsnių kampu – taip laikysena išliks tiesi, vaikui nereiks sukti galvos ir liemens. Skaitant ir rašant vaiko galva turėtų būti nuleista kuo mažiau.

6. Judėjimas. Stebėkite, kad ruošdamas namų darbus vaikas kas 15 minučių darytų trumpas pertraukėles, pajudėtų. Į mokyklą pradėję eiti vaikai juda gerokai mažiau, nei ikimokyklinukai, todėl verta pasvarstyti, ar neverta atžalos užrašyti į sporto būrelį. Nejudrumas grasina daugybe sveikatos sutrikimų: nutukimu, ydinga laikysena, susilpnėjusiu imunitetu, širdies ir kraujagyslių ligomis, dirglumu, nemiga ir pan.

Kauno prekybos centras „Molas“ suteikia galimybę tėveliams laimėti ergonomiškus baldus naujajai vaiko darbo vietai – elektra valdomą rašomąjį stalą, stalčių bloką, knygų lentyną ir kėdę. Prekybos centro lankytojai, rugpjūčio 29 – rugsėjo 4 d. apsipirkę už 30 eurų ir daugiau, gaus momentinės loterijos bilietą (visi bilietai laimingi) ir akcijos kuponą, kurį užpildę kviečiami įmesti į specialią žaidimo urną. Laimėtojas bus išrinktas burtų keliu rugsėjo 7 d. ir informuotas asmeniškai bei per penkias darbo dienas paskelbtas prekybos centro „Molas“ internetinėje svetainėje www.molas.lt ir „Facebook“ paskyroje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA