„LIDL“ parduotuves Kaune nuo pat ryto užplūdo pirmieji, eiles mėgstantys pirkėjai | Kas vyksta Kaune

„LIDL“ parduotuves Kaune nuo pat ryto užplūdo pirmieji, eiles mėgstantys pirkėjai

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kelis metus lauktas, gandais apipintas naujo Lietuvoje prekybos centrų tinklo „LIDL“ atidarymas pagaliau įvyko. Ketvirtadienį, dar prieš aštuonias ryto prie dviejų Kaune duris atvėrusių prekybos centrų nusidriekė smalsių kauniečių eilės, norinčių pirmiesiems pamatyti, ką prekybos tinklas siūlo savo klientams. Atsirado ir tokių, kurie net pasistatė palapinę ir atidarymo pradėjo laukti iš vakaro.

Nors lietuviai, kurie turėjo galimybę apsilankyti kitose šalyse veikiančiose „LIDL“ parduotuvėse jau galėjo susipažinti su prekybos tinklo filosofija, tačiau įžengę į lietuviškas šio prekės ženklo parduotuves gerokai nustebo, nes rado tvarkingai, į prekių lentynas sukrautas prekes, kai kitose šalyse įprasta, jog jos atvežamos tiesiog prekių paletėmis.

Nors „LIDL“ parduotuvę Kaune, Šiaurės prospekte pirmasis išbandė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, tačiau pirmosios pirkėjos nominacija šiame prekybos centre atiteko moteriai, kuri prie naujojo prekybos centro jau laukė nuo penktos valandos ryto. Pralaukusi daugiau nei dvi valandas, ponia Romualda turėjo galimybę į parduotuvę įžengti pirmoji, o paskui ją ir kiti eilėje stovintys kauniečiai.

Tuo tarpu Šilainiuose atidarytą prekybos centrą atidarė parduotuvės vadovybė ir pirmoji pirkėja, perkirpusi juostelę.

Prie parduotuvių tarp susirinkusių buvo ir viena kita konfliktinė situacija, nes žmonės pyko dėl užlindinėjančių klientų ar vežimėlių.

Aistras ramina budintys apsaugos darbuotojai, kurie riboja žmonių srautus į parduotuvę, todėl gyva žmonių eilė atidarius parduotuves dar labiau didėja. Atėję žmonės tikisi nusipirkti pigesnių prekių ir išbandyti mitais ir legendomis apipintą naują prekybos sistemą.

Mokamas automobilių stovėjimas

Šiaurės ir Baltų prospektuose atsidarę „LIDL“ klientus ir vietos gyventojus pasitinka su nauja automobilių parkavimo tvarka. Aikštelėje automobilį nemokamai galima palikti 90 minučių, vėliau kiekviena valanda kainuos 1 eurą.

Kol kas automatinė apmokėjimo už parkavimą sistema nėra iki galo veikianti, bet ateityje planuojama, kad ir gyventojai galės palikti savo automobilius nakčiai už tą patį vieno euro tarifą. Tiesa, jis galios visai nakčiai.

Visus dominantis dalykas – kainos

Kaip vieną iš pagrindinių lūkesčių atsidarius prekybos centrui „LIDL“ kauniečiai įvardino, kad laukia prekybos tinklo atsidarymo Lietuvoje, nes tikisi, kad naujas žaidėjas į rinką įneš daugiau konkurencijos, vietos prekybininkai bus priversti konkuruoti kainomis.

Prekybos tinklas atidarymo progra pirkėjams pasiūlė ir kelioliką akcijinių prekių, kurių galima įsigyti kur kas pigiau nei kitur.

Pavyzdžiui, kilogramas bananų atsies 66 euro centus, už garsiai nuskambėjusio kalafioro galvą teks sumokėti beveik eurą. Už 30 vnt. kiaušinių teks pakloti 2,89 euro.

Karštą vasaros dieną gaivins lietuviškas gazuotas ir negazuotas mineralinis vanduo, kurio pusantro litro butelis kainuoja 25 euro centus. Litras pieno atsieis 0,65 euro.

Alaus mėgėjai galės išbandyti lenkišką alų „Argus“, kainuojantį 0,29 euro. Asortimente galima sutikti ne tik lietuviško „Švyturio“, bet ir kaunietiško „Volfas Engelman“ alaus.

Tačiau kitiems dėl „LIDL“ Lietuvoje keliamo ažiotažo – nei šilta, nei šalta. Jie teigia, kad tai tik dar vienas didelis prekybos centras, kuris realios konkurencijos į rinką neįneš.

„Lidl Lietuva“ direktorius: žmonės nuo šiol neprivalės laukti akcijų

„Lidl Lietuvos“ generalinis direktorius Radostinas Roussevas-Peine sako, jog tinklas didžiuojasi savo verslo modeliu.

„Mes turime daug pirkėjų laukiančių prie parduotuvės. Mes didžiuojamės savo verslo modeliu 26 šalyse. Mūsų verslo modelis yra geriausia kokybė už geriausią kainą. Mes atsidarėme 26-oje valstybėje Lietuvoje. Aš norėčiau pasakyti, kad svarbiausias dalykas, kad žmonės nuo šiol neprivalės laukti akcijų, nes mūsų reguliarios kainos bus patrauklios“, – BNS ketvirtadienį sakė „Lidl Lietuvos“ vadovas.

Pasak jo, tinklas plėsis ir šiemet planuoja atidaryti daugiau nei 20 parduotuvių bei investuoti 60 mln. eurų.

„Lidl“ dar 2002 metais paskelbė apie savo atėjimą į Lietuvą, tačiau vėliau buvo pristabdęs šiuos planus, ilgą laiką jis neskelbė jokios informacijos. Tik pastaraisiais metais, pradėjus aktyviai pirkti sklypus ir statyti parduotuves, tapo aišku, kad tinklas ruošiasi atidarymui. Pastaraisiais mėnesiais, tinklui atidarius 40 mln. eurų vertės logistikos centrą Kaune bei pasisamdžius viešųjų ryšių specialistus, visuomenę pasiekė vis daugiau informacijos, kol galiausiai prieš kelias savaites paaiškėjo, kad jis atsidarys birželio pradžioje.

„Lidl“ asortimente – daugiau nei 1600 prekių, kurių dauguma yra „Lidl“ užsakymu pagaminti maisto ir nemaisto produktai. Visos Lietuvos gamintojų prekės taip pat yra su „Lidl“ ženklo pakuotėmis. Kai kurie produktai yra kur kas pigesni nei kituose prekybos centruose

Vadybos konsultantas Justas Gavėnas sako, jog užsienio tinklo atėjimas yra labai svarbus, nes kartu ateina investicijos, o naujas rinkos dalyvis sudrebins pamatinius lietuvių pirkimo įpročius. Anot jo, konkurencija privers ir kitus prekybos tinklus mažinti kainas ar ieškoti kitokių pirkėjų viliojimo būdų.

„Pastarojo mėnesio kitų tinklų komunikacija ypač pabrėžiama lietuviškos kilmės produktų buvimas lentynose, ir tikėtina, kad čia gali būti gna didelis šurmulys apie tai, nes „Lidl“ yra paskelbęs, kad apie 20 proc. asortimento bus lietuviško, o kituose tinkluose tas kiekis yra žymiai didesnis – tai vieni vaidins, kad labiau parduoda tik lietuvišką, kiti galbūt vilios žemom kainom“, – LRT radijui sakė J.Gavėnas.

Premjeras Algirdas Butkevičius teigiamai vertina „Lidl“ atėjimą.

„Aš manau, kad jeigu rinkos ekonomikos sąlygomis atsidaro papildomi prekybos centrai, tai jie atsidaro matyt dėl to, kad įvertina mūsų rinkoje perkamąją galią, kad žmonių realios pajamos didėja ir perkamumas auga, todėl tikriausiai ir daromos investicijos, kad tokių centrų būtų daugiau. Aišku, prekybos rinkoje dar labiau didins konkurencija tarp prekybos centrų, o didėjant konkurencijai yra didžiulis poveikis kainų mažėjimui“, – interviu Žinių radijui sakė A.Butkevičius.

Vilniuje ketvirtadienį atidarytos penkios, Kaune – dvi, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje ir Mažeikiuose – po vieną „Lidl“ parduotuvę.

BNS skaičiavimais, įmonė stato ir planuoja daugiau 30 parduotuvių įvairiuose šalies miestuose. Bendrovė taip pat vis dar aktyviai įsigyja nekilnojamojo turto visoje Lietuvoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA