Lietuva atsisveikina su G. Kirkilu: renkasi artimieji, bičiuliai ir kolegos | Kas vyksta Kaune

Lietuva atsisveikina su G. Kirkilu: renkasi artimieji, bičiuliai ir kolegos

Lrytas.lt 2024/04/23 13:23
Atsisveikinimas su G. Kirkilu / Eltos, J. Kalinsko nuotr.

Baltų žiedų jūra ir liūdesys veide – artimieji, draugai, politiniai bičiuliai ir oponentai antradienį nuo vidurdienio traukia atsisveikinti su savaitgalį netikėtai mirusiu buvusiu Lietuvos premjeru bei ilgamečiu parlamentaru Gediminu Kirkilu.

Politikos vilku, galėjusiu suvienyti net ir aršiausius konkurentus, vadintam G. Kirkilui surengtos valstybinės laidotuvės. Pirmoji atiduoti pagarbą atvyko premjerė Ingrida Šimonytė.

Visuomenei atvira atsisveikinimo su buvusiu premjeru ceremonija vyks antradienį ir trečiadienį. Su G. Kirkilu atsisveikinti antradienį bus galima iki pat 20 valandos, trečiadienį – nuo 9–12 valandos.

Velionio palaikai pašarvoti laidotuvių rūmų „Ritualas“ (Olandų g. 22) didžiojoje šarvojimo salėje. Urna su politiko palaikais bus išnešama trečiadienį, 12 valandą. Laidotuvės vyks Vilniaus Antakalnio kapinėse.

Įsirašys į istoriją

Atsisveikinti su G. Kirkilu popiet atvykęs ilgametis jo bičiulis ir buvęs politinis bendražygis Česlovas Juršėnas prisiminė, kad su G. Kirkilu susipažino dar paskutiniais tarybiniais metais, o vėliau kartu darbavosi Seime.

„Jis tikrai buvo talentingas politikas, gilinosi, kas yra labai svarbu, į visus reikalus, domėjosi ir galėjo ir šnekėti, ir rašyti, ir dalyvauti laidose, susitikimuose su žmonėmis. Su juo buvo smagu dirbti, nors, kaip buvęs partijos pirmininkas turiu pasakyti, kad kartais reikėdavo pasiginčyti. Bet toks gyvenimas, tokia politika“, – prisiminimais dalijosi Č. Juršėnas.

Česlovas Juršėnas ir Irena Šiaulienė / lryto.lt, T. Bauro nuotr.

Č. Juršėnas įsitikinęs, kad G. Kirkilas tikrai įsirašys į Lietuvos istoriją savo euroatlantinėmis aspiracijomis ir konkrečiu darbu jungiantis į Europos Sąjungą (ES) ir į NATO. Kartu su Č. Juršėnu atvykusi buvusi politikė Irena Šiaulienė paantrino, kad G. Kirkilo indėlis į demokratiją, valstybingumą yra svarus.

„Gediminas buvo labai plataus horizonto, mėgstantis skaityti, nesutrikdavo situacijose. Gebėdavo net įtemptas situacijas sušvelninti, išeiti iš jų, nepanikuodavo. Su Gediminu būdavo lengva dirbti – jis nebuvo sunkaus charakterio žmogus. Galėjai pasitarti“, – prisiminė I. Šiaulienė.

Į buvusio bendražygio šermenis atvykusi Rimantė Šalaševičiūtė teigė apie G. Kirkilą negalinti pasakyti nė vieno blogo žodžio – jis buvo labai nuoširdus, santūrus ir tiesiog puikus žmogus.

„Tų ryškių prisiminimų labai daug, nes tiek įstatymo projektus kartu rengėme, kada reikėdavo patarimo, jis visada taip patardavo, kaip geriausia. Iš tokių gyvenimiškų dalykų, jis buvo mokytojas, kaip žvejoti, nes buvo aistringas žvejys, jo pamokos buvo labai naudingos. Viskas tik gerai. Nė vieno blogo žodžio“, – kalbėjo ji.

Anot politikės, matant, kaip jį gerbia tiek politiniai bičiuliai, tiek ir oponentai, galima konstatuoti, kad jis buvo teisingas ir supratingas žmogus.

„Šioje kartoje kitaip į daug klausimų žiūri jaunieji politikai. Ne visada jie būna tokie santūrūs, džentelmeniški – kalboje, ne tik veiksmuose. Tai yra laiko klausimas. Jaunoji karta ir turėtų imti pavyzdį iš tų, kurie praėję didelę mokyklą, galėjo suteikti vertingus patarimus ir kurių tiesiog reikėjo klausyti“, – svarstė R. Šalaševičiūtė.

Rimantė Šalaševičiūtė / lryto.lt, T. Bauro nuotr.

Tuo metu buvęs europarlamentaras Justas Vincas Paleckis pripažino, kad G. Kirkilo netektis jam yra didžiulė ir nepaprastai netikėta, nes dar šiandien, antradienį, jie kartu turėjo žaisti tenisą.

„Prisimenu jį kaip labai demokratišką, paprastą, atvirą žmogų, kuris, kaip sako jaunimas, niekada nebuvo pasikėlęs“, – prisiminimais dalijosi J. V. Paleckis. Buvęs politikas pasakojo, kad kartu su G.Kirkilu pradėjo dirbti dar 1986 metais, kai tik prasidėjo tikrosios demokratijos užuomazgos, ir iš karto pajuto bendrumą.

„Gediminas buvo vienas iš tų nedaugelio… Daugelis tuometinių CK labai priešinosi permainoms, kiti laukė, kuo visa tai pasibaigs. (…) O mes iš karto supratome, kad tai šansas kažką pakeisti iš esmės“, – nurodė J. V. Paleckis.

G.Kirkilo kūnas rastas šeštadienio rytą. Policija nurodė, kad apie ilgamečio politiko mirtį medikams bei policijai pranešė jo artimieji.

Primename, kad 2006–2008 metais politikas ėjo ministro pirmininko pareigas, septynias kadencijas – nuo 1992 metų iki 2020 metų – dirbo Seimo nariu, 2004–2006 metais buvo Lietuvos krašto apsaugos ministras. G. Kirkilas gimė 1951 m. Vilniuje.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA