Iniciatyvinė grupė: „Vičiūnų“ grupės Rusijoje pajamos praėjusiais metais pasiekė rekordines aukštumas | Kas vyksta Kaune

Iniciatyvinė grupė: „Vičiūnų“ grupės Rusijoje pajamos praėjusiais metais pasiekė rekordines aukštumas

Protestas prieš Matijošaičių verslą Rusijoje / Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Iki balandžio mėnesio visos įmonės Rusijoje privalėjo pateikti finansines ataskaitas už 2023 m. Ne išimtis ir dabartinio Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio įkurta „VG Holding“, kurios 7 dukterinės įmonės, veikiančios Rusijoje, pateikė finansines ataskaitas už 2023 m.

„Vičiūnų“ grupės įmonių pajamos Rusijoje 2023 m. siekė kiek daugiau nei 410 mln. eurų (arba 40,6 mlrd. rublių), tai – pajamų rekordas per visą įmonių gyvavimo laikotarpį, rašoma „STOP prekybai Rusijoje“ iniciatyvinės grupės pranešime žiniasklaidai.

Pranešime pažymima, kad net 5 iš 7 „Vičiūnų“ dukterinių įmonių Rusijoje sumušė pajamų arba pelno rekordus. Naudingiausia – UAB „Vičiūnai-Rus“, kuriai priklauso ir fabrikas Kaliningrade. Šios įmonės pajamos 2023 metais siekė net 183 mln. eurų.

Iniciatyvinės grupės „STOP prekybai Rusijoje“ savanoris Ignas Plunksnis teigia, kad bandė apskaičiuoti, kiek maždaug pinigų „Vičiūnų“ grupės įmonės atseikėjo į Rusijos biudžetą. Skaičiai šokiruoja – imant numanomą PVM, pelno mokestį ir darbo vietų mokesčius, skaičiuojama, kad „Vičiūnų“ grupės įmonės į Rusijos biudžetą vien 2023 metais sumokėjo apie 55 mln. eurų.

„Tai yra realūs pinigai, keliaujantys į Rusijos valstybės biudžetą. Žinant, kokį procentą biudžeto Rusija skiria karo pramonės vystymui, neabejotina, kad dalis „Vičiūnų“ sumokamų mokesčių prisideda prie Rusijos karinių pajėgumų. Ar nereikėtų tokio dydžio finansinės paramos teroristinei valstybei pradėti vadinti tiesioginiu karo rėmimu?“ – svarsto iniciatyvinės grupės „STOP prekybai Rusijoje“ savanoris I. Plunksnis.

Iniciatyvinė grupė paruošė išsamią „Vičiūnų“ grupės įmonių, veikiančių Rusijoje, finansinių duomenų analizę. Joje nagrinėjami 2023 m. įmonių finansiniai rodikliai, lyginant juos su 2022 m. ir 2021 m. duomenimis. Be kita ko, apskaičiuota ir „Vičiūnų“ grupės įmonių numanoma sumokėtų mokesčių suma Rusijoje. Su pilna ataskaita galite susipažinti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA