Du Rusijos milijardieriaus R. Abramovičiaus vaikai – Lietuvos piliečiai | Kas vyksta Kaune

Du Rusijos milijardieriaus R. Abramovičiaus vaikai – Lietuvos piliečiai

Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“ / Šarūnas Černiauskas 2023/12/06 13:02
Romanas Abramovičius / R. Tenio ir Wikipedia nuotr.

Tarptautinio žurnalistinio tyrimo „Cyprus Confidential“ metu tarp nutekintų dokumentų rasti duomenys atskleidė, kad dvi garsaus Rusijos oligarcho Romano Abramovičiaus atžalos įgijo, o galbūt ir tebeturi Lietuvos pilietybes.

Į žurnalistų rankas patekę susirašinėjimai parodė, kad Arkadijaus ir Annos Abramovičių lietuviški pasai buvo panaudoti operacijoms, neretai vertinamoms kaip bandymas apeiti milijardieriui pritaikytas sankcijas.

Lietuviškos rusų oligarcho šaknys

2018 metais į Vilnių savo privačiu lėktuvu atskridęs Romanas Abramovičius sukėlė spėliones, kad šio vizito tikslas galėjo būti susijęs su lietuviškos pilietybės siekiu.

Rusijos oligarchui atskridus į Vilnių ir išpirkus visus prabangaus sostinės viešbučio „Pacai“ numerius, svarstymus apie lietuviško paso siekimą neabejotinai pakurstė ir ilgai užsitęsusi jo viešnagė.

Pranešimai, neva apie savaitę Lietuvoje viešėjęs R. Abramovičius užsiima mūsų šalies pilietybės gavimo reikalais, pirmiausiai pasirodė Rusijos naujienų kanaluose. Netrukus šią versiją ėmė nagrinėti ir Lietuvos žiniasklaida.

Peno kalboms apie pilietybę davė R. Abramovičiaus giminės istorija. Oligarcho seneliai kilę iš Tauragės apylinkių, tad pagal tuomet galiojusius įstatymus milijardierius ir net jo vaikai galėjo siekti Lietuvos pilietybės.

Tuomet klausimas dėl paties R. Abramovičiaus pilietybės taip ir liko neatsakytas. Bet „Sienai“ pavyko nustatyti, kad Lietuvos pilietybe ir raktu į Europą gali pasigirti bent dvi R. Abramovičiaus atžalos. Tai patvirtinančius duomenis radome dirbant prie tarptautinio tiriamosios žurnalistikos centro ICIJ koordinuojamo tyrimo „Cyprus Confidential“.

Šachmatai su sankcijomis

Šių metų pradžioje „The Guardian“ atskleidė, kad Romanas Abramovičius prieš pat Rusijos invaziją į Ukrainą, perleido didelę dalį savo turto. Dešimties R. Abramovičiaus valdomų fondų kontrolė perleista septyniems jo vaikams, paties milijardieriaus kontroliuojamą dalį sumažinant iki 49 procentų ar net mažiau.

Anot politologo Vyčio Jurkonio, šis ėjimas galėjo bent dalį R. Abramovičiaus turto apsaugoti nuo tarptautinių sankcijų, oligarchui paskelbtų pirmomis Rusijos karo prieš Ukrainą savaitėmis.

„Žinant visą kontekstą, kas vyksta regione mūsų, kas vyksta su Rusija, (…) man atrodo, kad buvo įvertintas šitas veiksnys priimant šitą sprendimą“, – komentavo politologas.

Tarp R. Abramovičiaus vaikams patikėto turto – ne tik finansai, bet ir superjachtos, lėktuvai bei kiti prabangos žaisliukai. „The Guardian“ skaičiavimais, tokiu būdu perleisto turto vertė – mažiausiai 4 milijardai dolerių.

Žurnalas „Forbes“ visą oligarcho turtą šiuo metu vertina 9 milijardais ir rikiuoja R. Abramovičių 208-oje turtingiausių pasaulio žmonių reitingo vietoje. Tačiau tik dabar nutekėję dokumentai parodė, kad bent viename iš dešimties fondų Anna ir Arkadijus Abramovičiai buvo nurodyti kaip naudos gavėjai su Lietuvos pilietybe.

Obuolys nuo obels

Arkadijus Abramovičius (arba Arkadiy Abramovich, kaip parašyta jo lietuviškame pase) yra vyriausias R. Abramovičiaus sūnus. Trisdešimtmetis turtuolis neretai tituluojamas būsimu savo tėvo įpėdiniu.

R. Abramovičiaus atžalos lietuviško paso nuotrauką aptikome tarp tūkstančių dokumentų, nutekėjusių iš Kipro finansinių paslaugų kontoros „Meritservus“. Dokumento autentiškumas patvirtintas Londono teisininko parašu. Dokumento data – 2022 m. vasario 22 d., dvi dienos prieš Rusijos invaziją į Ukrainą.

Kada lietuvišką pasą įgijo Anna Abramovič – nustatyti nepavyko, dokumentuose aptikome tik jos lietuviško paso numerį ir šalia nurodytą Lietuvos pilietybę. Nekilnojamojo turto ar įmonių, tiesiogiai priklausančių Annai ar Arkadijui Abramovičiams Lietuvoje taip pat kol kas neaptikome. Gali būti, kad lietuviški pasai, atveriantys kelius į Šengeno zoną ir platesnius verslo vandenis – vienintelis jų turtas mūsų šalyje.

Klausimus dėl R. Abramovičiaus atžalų lietuviškos pilietybės uždavėme milijardieriaus teisininkams. Atsakymo kol kas negavome.

Migracijos departamentas situacijos nekomentuoja

Anot politologo V. Jurkonio, lietuviškų pasų panaudojimas keičiant R. Abramovičiaus turtų valdymo struktūrą yra rimtas signalas Lietuvos institucijoms.

„Nei kiek neabejotina, kad to žmogaus figūra, statusas, finansiniai pajėgumai ir įtakos visame pasaulyje neturėtų praeiti pro akis Lietuvos tarnyboms“, – konstatavo V. Jurkonis.

Tačiau Migracijos departamentas, sulaukęs „Sienos“ klausimų dėl oligarcho vaikų lietuviškų pilietybių, situacijos nekomentavo. Neva, tokios informacijos teikimą draudžia Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas, o Arkadijus ir Anna Abramovičiai esą nelaikytini viešais asmenimis.

„Faktas, jog Jūsų minimas Romanas Abramovičius yra gerai žinomas pasaulyje ir dėl savo veiklos, ir dėl to, kad jam skirtos ES sankcijos, nepadaro jo šeimos narių viešais asmenimis“, – raštu pateiktame komentare teigia Migracijos departamentas.

V. Jurkonio vertinimu, naujai paaiškėjusios aplinkybės apie Arkadijaus ir Annos Abramovičių lietuviškus pasus ir jų panaudojimą perimant garsaus oligarcho turtus gali privesti prie svarstymų apie Lietuvos pilietybės atėmimą. Kaip pavyzdį, politologas pateikė šokėjos ant ledo Margaritos Drobiazko atvejį, kuomet prezidentas Gitanas Nausėda ryžosi atimti jai suteiktą Lietuvos pilietybę.

„Mes matėme, kad kai kada tie sprendimai (…) dėl sporto žvaigždžių buvo priimami politine valia. Neatmesčiau tokio varianto, kad šių žmonių dokumentų ateitis irgi būtų svarstoma“, – teigė V. Jurkonis.

R. Abramovičius Europos Sąjungos sankcijų sąraše atsidūrė pirmosiomis Rusijos karo prieš Ukrainą savaitėmis. Kokią įtaką sankcijų taikymui turėjo oligarcho turtų perrašymas septynioms jo atžaloms – tiksliai nenustatyta.

Publikacija parengta įgyvendinant Europos Komisijos programos „Creative Europe“ finansuojamą projektą „Collaborative Journalism Europe in a Global Context“, bendradarbiaujant su tarptautiniu tiriamosios žurnalistikos centru ICIJ.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA