„Linkomanija“ švenčia 20-metį | Kas vyksta Kaune

„Linkomanija“ švenčia 20-metį

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvos teisėsaugos blokuota piratinio ir laisvai platinamo turinio parsisiuntimo svetainė „Linkomanija“ atsisako mirti. Portalo „Facebook“ puslapyje paskelbtas sveikinimas su jubiliejumi, o internetiniams piratams pasiūlyta tradicinių duomenų skaičiavimo lengvatų.

„20 metų! Tiek jau esame kartu! Šiandien LinkoManija švenčia 20 metų gimtadienį! Niekas nesitikėjo, kad 2003 m. įkurtas projektas gyvuos tiek laiko!

Norime pasveikinti kiekvieną iš Jūsų, nes be Jūsų šis projektas negyvuotų. Per 20 metų turėjome tūkstančius vartotojų, kurie įdėjo savo indėlį į projekto istoriją. Dėkojame Jums visiems už tai!“ – vėlų antradienio vakarą paskelbta socialinio tinklo įraše.

Patikimi „Kas vyksta Kaune“ šaltiniai informavo, kad gimtadienio proga iki rugsėjo 10 d. aktyvuotos linkomanų mėgstamos siurbėlės – parsisiųsti duomenys neskaičiuojami, o išsiųsti dvigubinami.

„Linkomanijos“ forume piratinis tinklalapis sulaukė dešimčių ištikimų vartotojų sveikinimų, štai keli iš jų:

„Tiek metų išgyvavus, LM nusipelno būt palaikoma gyva, iki kol internetas bus gyvas, net jeigu joje visiškai nebeliks torentų ir lankytojų. Pagarba tam, kas šitą projektą vis dar palaiko.“

„Sunku net pagalvoti apie laiko tėkmę. Gal ne visai nuo pačios pradžios esu, bet 17 metų būti šios bendruomenės dalimi yra vienas malonumas. Gyvuokit dar 20. O jei pasikeis duomenų keitimosi platformų tendencijos – linkiu būti inovatyviems ir prisitaikyti prie to.“

„Sveikinimai, pamenu, pradėjau naudotis LM, kai dar buvo juodas dizainas ir ne torrent, o ed2k… Kurie čia metai galėjo būti? Gal kažkur ir buvo apie 2003.“

Primename, kad prieš kelerius metus Lietuvos autorių teisių kolektyvinio administravimo asociacija (LATGA) kilo į rimtą teisinę kovą su „Linkomanija“ ir pasiekė, kad interneto tiekėjai blokuotų svetainę linkomanija.net. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) tokį sprendimą priėmė 2019-ųjų liepą, nustatęs, kad svetainė naudojama pažeidžiant autorių teises.

LATGA skunde buvo pažymėta, kad nėra žinoma, kas administruoja linkomanija.net, todėl tradicinių autorių teisių gynimo būdų kaip įpareigojimas nutraukti neteisėtus veiksmus ar draudimas atlikti veiksmus, dėl kurių gali būti pažeistos autorių teisės arba atsirasti žala, taikymas yra labai apsunkintas.

Teisėjų kolegija nusprendė, jog linkomanija.net valdytojas ne tik nebendradarbiauja kovojant su autorių teisių pažeidimais, bet ir gauna už tai komercinę naudą. Interneto svetainė linkomanija.net 2019-ųjų vasaros duomenimis buvo trisdešimta pagal apsilankymų skaičių Lietuvoje ir sulaukdavo iki 102 tūkst. lankytojų per dieną.

Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) pirmininkas Mantas Martišius tų pačių metų birželį sakė, kad interneto technologijų kompanija „Google“ nemato techninių galimybių riboti Lietuvoje draudžiamų tinklalapių, tarp jų – linkomanija.net pasiekimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA