Per beveik dvi savaites policija išdavė 725 apsaugos nuo smurto orderius | Kas vyksta Kaune

Per beveik dvi savaites policija išdavė 725 apsaugos nuo smurto orderius

BNS 2023/07/14 10:07
Asociatyvi / Kauno AVPK nuotr.

Liepą pradėjus galioti apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderiui, policija iki liepos 12 dienos juos išdavė 725 asmenims, sako policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

„Paskutinė statistika, kurią turiu, tai nuo liepos 1 iki liepos 12 dienos pabaigos yra išduoti 725 tokie orderiai. Virš 300 žmonių (per savaitę – BNS)”, – LRT radijui sakė R. Požėla.

Anot jo, per beveik dvis savaites gauta per 1800 pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje, iš jų dėl daugiau kaip 400 atvejų pradėtos baudžiamojo proceso procedūros.

Dėl daugiau kaip 700 atvejų neįžvelgta ikiteisminio tyrimo pradėjimo pagrindų, tačiau, pasak komisaro, prevenciškai vertinant situaciją ir siekiant užkirsti kelią galimoms grėsmėms žmogaus sveikatai ir gyvybei, priimti sprendimai įteikti orderius.

„Turime ir apskųstų sprendimų, virš 30 sprendimų yra apskųsta. Teismas vienu atveju yra panaikinęs policijos orderį“, – kalbėjo R. Požėla.

Anot komisaro, policijos pareiga prižiūrėti, kad asmuo negrįžtų namo anksčiau laiko, tai yra, nepraėjus 15 dienų nuo orderio įteikimo, tačiau tokių atvejų užfiksuota virš kelių šimtų. Dėl jų pradėta administracinė teisena.

„Turime ir keistų situacijų, kai vadinamasis nukentėjusysis kreipiasi į policijos įstaigą prašydamas, kad asmuo, kuriam įteiktas orderis, grįžtų, ir motyvai, kad sutuoktinis ar sugyventinis yra šeimos išlaikytojas, kad sūnus galbūt patriukšmavo, bet kitą dieną atsiprašė. Turime įvairių situacijų“, – sakė policijos generalinis komisaras.

Išduotų orderių skaičius, anot R. Požėlos, dar kartą parodo, kokia yra reali situacija dėl smurto artimoje aplinkoje.

„Matyt, jei žmonės skambina, tai nebe pagrindo skambina. Jei nematom pagrindų pradėti ikiteisminį tyrimą, tačiau problema egzistuoja, tai čia šitas orderis prisideda vienaip ar kitaip prie problemos sprendimo“, – sakė jis.

Liepos 1-ąją pradėjo galioti naujos redakcijos Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas, jame pirmą kartą numatytas apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis.

Pagal įstatymą, esant smurto artimoje aplinkoje rizikai, pilnametis smurto pavojų keliantis asmuo gali būti įpareigojamas laikinai išsikelti iš gyvenamosios vietos, jeigu jis gyvena kartu su smurto pavojų patiriančiu asmeniu, nesilankyti šio asmens gyvenamojoje vietoje, nesiartinti prie jo ir kartu su juo gyvenančių asmenų.

Apsaugos nuo smurto orderį 15 dienų skiria policijos pareigūnas. Sprendimą dėl to jis turi priimti ne vėliau kaip per 12 valandų nuo pranešimo apie galimą smurtą artimoje aplinkoje gavimo. Orderis nustoja galioti praėjus 15 dienų nuo jo paskyrimo momento arba kai pradedamas ikiteisminis tyrimas dėl smurto artimoje aplinkoje ir skiriama bent viena kardomoji priemonė. Pareigūno skirtą orderį galima apskųsti teismui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA