Elektroninės parduotuvės „Varlė.lt“ prekes vertins dirbtinis intelektas | Kas vyksta Kaune

Elektroninės parduotuvės „Varlė.lt“ prekes vertins dirbtinis intelektas

BNS / Erika Alonderytė-Kazlauskė 2023/07/11 19:03
Asociatyvi / V. Ščiavinsko nuotr.

Elektroninei parduotuvei „Varlė.lt“ skelbiant, kad nuo šiol prie populiariausių prekių bus galima rasti dirbtinio intelekto vertinimą, Vartotojų teisių apsaugos tarnyba įspėja, kad tai gali klaidinti vartotojus.

„Varlė.lt“ pirmadienį paskelbė apie naują funkciją internetinėje parduotuvėje – „nešališkas dirbtinio intelekto pateiktas produkto įvertinimas“, kuris esą padės klientams išsirinkti labiausiai jų poreikius atitinkančią prekę. „Varlė.lt“ įkūrėjo Mariaus Butausko teigimu, tokią paslaugą jie siūlo pirmieji Lietuvoje.

„Daugybė žmonių prieš pirkdami prekę užsuka į komentarų sekciją ir susipažįsta su atsiliepimais. Atlikus keletą bandymų pastebėjome, kad „ChatGPT“ pateikia išsamų ir visapusišką prekės įvertinimą. Todėl, norėdami palengvinti kliento apsisprendimą, pridėjome dirbtinio intelekto nuomonę apie mūsų pardavinėjamus produktus“, – pranešime sakė M. Butauskas.

Tuo metu Vartotojų teisių apsaugos tarnyba sako paprašiusi įmonės paaiškinimų dėl dirbtinio intelekto suformuotų „atsiliepimų“, o gavusi juos nustatė, kad tai gali klaidinti vartotojus. Ji įspėjo įmonę dėl „ChatGPT“ informacijos pateikimo vietos, reitingo apskaičiavimo bei dirbtiniam intelektui teikiamų užklausų objektyvumo.

Asociatyvi / Archyvo nuotr.

„Gavus bendrovės paaiškinimus nustatyta, kad dirbtinio intelekto naudojama informacija, o tiksliau – jos pateikimo būdas ir vieta gali klaidinti vartotojus“, – BNS komentavo tarnyba.

Ji atkreipė dėmesį, kad „ChatGPT“ turi būti naudojamas taip, jog neklaidintų vartotojų. Tarnyba pabrėžia, kad dirbtinio intelekto atsakymai į subjektyvias prekybininkų užklausas negali būti prilyginami vartotojų nuomonei ar įtraukiami į jų atsiliepimų reitingą.

„Verslo subjektai turėtų užtikrinti, jog užklausos būtų objektyvios ir nesusidarytų situacijos, kad dirbtinio intelekto būtų prašoma nurodyti tik prekės privalumus, nenurodant trūkumų“, – nurodė tarnyba.

„Objektyvus dirbtinio intelekto atsakymas į objektyvią užklausą galėtų būti pateikiamas kitoje nei vartotojų atsiliepimai vietoje, pavyzdžiui, prie prekės aprašymo. Informacijos išsamumui užtikrinti rekomenduotina nurodyti ir užklausą, kuri buvo pateikta „ChatGPT“, – pridūrė ji.

Elektroninė parduotuvė skelbia, kad dirbtinis intelektas, apdorojęs įvairiausius informacijos šaltinius – pirkėjų atsiliepimus, specialistų vertinimus, produkto apžvalgas ir panašiai – geba išskirti pagrindinius konkrečios prekės privalumus bei trūkumus ir pateikti nešališką nuomonę apie produktą.

„Varlė.lt“ dirbtinio intelekto vertinimą galima rasti jau prie daugiau nei 100 tūkst. prekių, jų kasdien daugėja.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA