Šančių bendruomenė sukūrė interaktyvų žemėlapį, kuriame galima siūlyti idėjas miestui | Kas vyksta Kaune

Šančių bendruomenė sukūrė interaktyvų žemėlapį, kuriame galima siūlyti idėjas miestui balsavimas vyks birželio 21 d.

Asociatyvi / D. Petrulio nuotr.

Kauniečių bendruomenė nori aktyviai prisidėti prie savo miesto kūrimo ir šiam tikslui pasitelkė inovatyvias priemones. Žemųjų Šančių bendruomenės narė Vita Gelūnienė kviečia daugiau kauniečių, pažįstančių Šančius, jungtis prie iniciatyvos renkant naują viziją miestui. Tam yra sukurti interaktyvūs įrankiai, kurie padės pridėti savo idėją į žemėlapį, o birželio 21 dieną vyks balsavimas ir viena idėja bus pristatyta miesto savivaldybei su prašymu ją įtraukti į bendrąjį miesto planą.

Beveik trejus metus vystomas projektas „GENIUS LOCI: urbanizacija ir pilietinė bendruomenė“ pasiekė savo kulminaciją ir jau šio mėnesio pabaigoje bus pristatyti jo rezultatai.

„Pirmiausia reiktų paklausti, kam priklauso miestas? Kas yra miesto šeimininkais? Kas jame gyvena? Gyventojai. Būtent tai teigia ir mūsų šalies Konstitucija, kad turime vietos savivaldos įstatymą, o įstatymų turime laikytis. O tas įstatymas ir sako, kad vietos gyventojai turi teises. Turi teisę į savo aplinką, į savo žodį, nuomonę, į miesto valdymą. Per išrinktuosius savo politikius, bet ir tiesioginės demokratijos būdu, kai mes patys veikiame“, – teigė V. Gelūnienė.

Ž. Šančių žemėlapis su idėjomis / Ekrano nuotr.

Iš trijų vizijų vieną pateiks miesto valdžiai

Anot bendruomenės narės, buvo sukurti skaitmeniniai įrankiai, kartografavimo įrankiai, kur buvo žymimos istorinės vietos, dabartinės viešosios vietos ir gamtinės vietos. Žemėlapiai yra atviri visiems, bet kas gali pažymėti tašką ir jį aprašyti.

Šią medžiagą surinkus, projekto partneriai iš Kauno technologijos universiteto analizavo duomenis ir tų duomenų pagrindu kūrė analizės žemėlapius, su vieta susijusių emocijų analizę. Yra sukurti 9 analizės žemėlapiai, kurie remiasi būtent gyventojų pateikta informacija.

Internetiniame puslapyje yra pateikti ir dirbtuvių rezultatai, kuriose dalyvavo tiek mokiniai, visuomenės, neįgaliųjų centrai, žemėlapyje taip pat galima matyti susitelkusias emocijas įvairiose Šančių vietose.

„Matome įvairius pasiūlymus, kaip šios lapės skulptūra, nes tai yra gamta, nes kartais Šančiuose apsigyvena lapės. Tai sukauptų duomenų pagrindu bus sukurtos trys vizijos, viena iš vizijų bus išrinkta balsavimo būdu ir pateikta Kauno savivaldybei su prašymu šią viziją integruoti į Kauno bendrąjį planą“, – informavo V. Gelūnienė.

Interaktyvų žemėlapį galite rasti šioje internetinėje svetainėje.

Šiuo metu žemėlapyje apstu įvairiausių idėjų, nuo skulptūrų iki bendruomenių namų ar naujų viešų erdvių.

Projektas skirtas skatinti piliečių įsitraukimą ir dalyvavimą kuriant Kauno Šančių rajono teritorijos viziją. Projektą finansuoja EEE ir Norvegijos finansiniai mechanizmai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA