Sidabro medalį pasaulio kudo čempionate pelnęs V. Tarasevičius: kitas siekis – surengti Europos pirmenybes Kaune | Kas vyksta Kaune

Sidabro medalį pasaulio kudo čempionate pelnęs V. Tarasevičius: kitas siekis – surengti Europos pirmenybes Kaune

Asm. archyvo nuotr.

Gegužės 13-14 d. Japonijos sostinėje Tokijuje vyko 2023 m. pasaulio jaunimo kudo čempiontas. Lietuvos kudo rinktinė pasirodė sėkmingiausiai šalies istorijoje: Nojus Martusevičius (jaunimo iki 16 m. kategorijoje) pelnė aukso, o Vilius Tarasevičius ir Gediminas Makauskas (suaugusiųjų grupės kategorija) – sidabro medalius. Kaune gyvenantis sportininkas, treneris Vilius Tarasevičius papasakojo, kokį kelią teko nueiti iki medalio.

Varžovai iš viso pasaulio

Kas ketverius metus rengiamame pasaulio jaunimo kudo čempionate varžėsi apie 180 dalyvių iš beveik 30 valstybių. Kiekvienoje svorio kategorijoje grūmėsi apie 20 priešininkų.

Lietuvos kudo sporto federacija informavo, kad Kaune gyvenantis V. Tarasevičius įveikė kovotoją iš Indijos, taškais laimėjo prieš Korėjos ir Japonijos atstovus, tačiau finale po pratęsimo nusileido japonui Ryoto Onodera.

Įnirtinga kova./Organizatorių nuotr.

Kokie sidabro medalininko įspūdžiai iš finalinės kovos? „Japonų priešininką žinojau iš anksčiau, buvau matęs jo kovas. Ryoto Onodera yra japonų žvaigždė, perspektyviausias kovotojas savo svorio kategorijoje. Žinojau jo taktiką, kaip jis dirba, bandžiau šiek tiek pergudrauti savo žaidimu, bet vis dėlto nepavyko, teisėjai nusprendė, kad jis pranašesnis. Tiesa, teisėjų sprendimu, kova po pratęsimo baigėsi be taškų, žaidėme apylygiai“, – sakė V. Tarasevičius.

Iš pasaulio kudo čempionato jis grįžo su geriausiais įspūdžiais. Važiuojant į Japoniją buvo tikėtasi vieno prizininko jaunimo tarpe, bet laukė staigmena – medalius užsikabino visi trys.

Tautietis N. Martusevičius finale parklupdė Maltos atstovą Khasan Abduhamidov ir laimėjo pasaulio kudo jaunimo čempionato iki 16 m. (svorio kategorijoje virš 88 kg) aukso medalį, o G. Makauskas taškais įveikė Indijos, Korėjos kovotojus, efektingu kojos spyriu į nokdauną pasiuntė Japonijos atstovą, bet finale teko pripažinti azerbaidžaniečio pranašumą.

„Vienas aukso ir du sidabro medaliai – aukščiausiais įvertinimais Lietuvos kudo rinktinės istorijoje“, – džiaugėsi pašnekovas.

V. Tarasevičius ant medalininkų pakylos./Organizatorių nuotr.

Užsispyrimas ir juodas darbas

Vilius Tarasevičius sportininko kelią pradėjo Kuršėnuose – nuo 12 metų lankė kiokušin karatė treniruotes, palaipsniui įgijo juodąjį diržą. Atsikraustęs į Kauną studijuoti LSU, pamatė skelbimą apie Kaune propaguojamą kudo kovos meną ir nusprendė jį išbandyti. Pradėjo treniruotis pas žinomą šalies trenerį Ilgarą Gružinską. Po kelių mėnesių treniruočių Vilius dalyvavo pirmose kudo varžybose, o 2017-aisiais, per pirmus treniruočių metus, Ukrainos kudo čempionate tapo nugalėtoju. Varžybų organizatoriai jam net skyrė specialų apdovanojimą už gražiausią techniką.

Šiuo metu V. Tarasevičius ne tik pats sportuoja, bet ir dirba mokytoju, treniruoja vaikus.

Kas padeda siekti aukščiausių tikslų? „Užsispyrimas, juodas darbas, pastovios treniruotės, dalyvavimas varžybose. Tiesa, kartais didžiuosiuose čempionatuose pritrūksta sėkmės, kartais ji nusišypso tiems, kurie mažiau aria, bet galbūt tąkart geriau išsimiegojo. (…) Japonijoje kovojome dvi dienas, antrą dieną atsigulęs miegoti užmigau tik 4 val. ryto, o keltis reikėjo 8 val. Po keturių valandų miego manęs laukė trys kovos. Bet buvau užsispyręs, siekiau laimėti, tikėjau pergale ir iškovojau sidabro medalį“, – džiaugėsi V. Tarasevičius.

32 m. sportininkas atviravo, kad ant aukščiausios kudo apdovanojimų pakylos užlipti jam prireikė 20 metų darbo: karatė, o vėliau ir kudo treniruočių, daugybės pastangų, prakaito ir svarbiausia, neblėstančio noro.

Nojus Martusevičius džiaugiasi aukso medaliu, o Vilius Tarasevičius – sidabro./Organizatorių nuotr.

Kudo – disciplinos mokykla

Japonų kovos menas kudo apjungia įvairius kovos stilius: Tailando boksą, karatė, dziudo ir džiudžitsu. Kudo įkūrėjas – Azuma Takashi. Šis kovos menas turi specialius diržų egzaminus. Tai neolimpinė sporto šaka. Kaune veikia keturi kudo kovos meno klubai.

Anot V. Tarasevičiaus, kudo – tai disciplinos mokykla. Šis sportas skatina sportuoti ne tik dėl fizinio aktyvumo, bet kartu lavinama asmenybė, grūdinamas charakteris.

„Vyksta kaskart vis sunkesni diržų egzaminai. Tai laiptelis į priekį gyvenime: įveiki vieną laiptelį, o prieš tave yra dar didesnis ir sunkesnis laiptelis. Turi įdėti daug pastangų, kad pakiltum aukščiau. Diržų sistema, varžybos skatina siekti tikslų ir gyvenime“, – įsitikino V. Tarasevičius ir pridūrė: „Kudo – tai asmenybės tobulinimo sistema, ne tik išmokymas kovoti ar paprastai tariant muštis.“

Lietuvos kudo rinktinė 2023./Organizatorių nuotr.

Surengs Europos čempionatą Kaune

Vos grįžęs į Lietuvą V. Tarasevičius su kitais Lietuvos kudo rinktinės nariais džiaugėsi artimųjų dėmesiu. Šeimos nariams pirmiausiai parodė medalius. Pašnekovas Japonijoje iškovotą sidabro medalį rodė ir savo ugdomiems vaikams.

„Duodu pažiūrėti, pasimatuoti, bandau įkvėpti, aiškinu, kad sunkiai dirbant ir turint aukštus siekius galima daug pasiekti“, – kalbėjo sportininkas.

Nors kurį laiką V. Tarasevičius svarstė, kad šios varžybos Japonijoje jam gali būti paskutinės, bet pasiekęs aukštą rezultatą nusprendė varžytis toliau. Be to, Japonijoje Lietuvos kudo rinktinė gavo leidimą Europos kudo čempionatą surengti Lietuvoje.

Pasaulio jaunimo kudo čempionatas Japonijoje 2023./Organizatorių nuotr.

„Mano šių metų didelis tikslas – surengti Europos čempionatą Kaune“, – atviravo V. Tarasevičius.

Ar pakanka kudo sportui dėmesio Lietuvoje? Anot pašnekovo, neolimpinėms sporto šakoms dėmesys visąlaik mažesnis.

„Mes daugiau dirbame iš idėjos, finansavimo neturime, iš valstybės dotacijų negauname. Kaune esame labiau žinomi, nei kituose miestuose, nes kudo federacijos prezidentas I. Gružinskas ir šį sportą propaguoti pradėjo būtent Kaune. Šiame mieste veikia bent keturi kudo klubai“, – teigė sportininkas.

Kur vyksta kudo treniruotės Kaune galima sužinoti čia arba čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA