D. Grybauskaitė apie J. Šiugždinienės išlaidas: tokių situacijų prie manęs nebūtų | Kas vyksta Kaune

D. Grybauskaitė apie J. Šiugždinienės išlaidas: tokių situacijų prie manęs nebūtų

BNS / Paulius Perminas, Greta Zulonaitė 2023/05/18 12:48
D. Grybauskaitė / DELFI nuotr.

Buvusi šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė, komentuodama švietimo ministrės Jurgitos Šiugždinienės išlaidų Kauno taryboje situaciją, sako, kad jai esant pareigose „tokių situacijų nebūtų buvę“.

„Na, čia retorinis klausimas, labai sąlyginis. Prie manęs, tokių situacijų nebūtų buvę“, – žurnalistams ketvirtadienį Seime kalbėjo D. Grybauskaitė.

Pastaruoju metu keliami klausimai dėl Jurgitos Šiugždinienės išlaidų jai dirbant Kauno miesto savivaldybės tarybos nare 2019–2020 metais. Ji iš viso paėmė 13,8 tūkst. eurų išmokų.

Vilniaus apygardos prokuratūra antradienį pradėjo tyrimą dėl galimai pažeisto viešojo intereso skiriant išmokas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariams. Taip pat viešojo intereso tyrimai vyksta Tauragės bei Kauno miesto ir rajono savivaldybėse.

Ikiteisminiai tyrimai dėl galimo piktnaudžiavimo vyksta Neringoje, Šiauliuose, Mažeikiuose, Šilutėje ir Pagėgiuose.

Trečiadienį taip pat paaiškėjo, jog kultūros ministro Simono Kairio išlaidos jam dirbant Kauno taryboje siekė daugiau kaip 35 tūkst. eurų, o finansų ministrės Gintarės Skaistės – daugiau kaip 20 tūkst. eurų. S. Kairys taryboje dirbo šešerius su puse metų, G. Skaistė – ketverius metus.

„Na, čia nuėjome į detales. Problema pasimatė, kad tai yra ilgametė ir sisteminė. Praktiškai visas politinis elitas dasidurdavo atlyginimą įvairiais neskaidriais būdais ir ta sistema buvo tokia sukurta, kad tai buvo galima daryti. Manau, kad dabar svarbiausia nepradėt gaudyt po vieną, tai bus vos ne, didesnė pusė politikų tiek savivaldoje, tiek Seime, tiek visu kitur“, – kalbėjo kadenciją baigusi šalies vadovė.

Anot D. Grybauskaitės, būtina kuo skubiau teikti įstatymines pataisas ir pasiūlymus, nes susidrausi situacija menkina pasitikėjimą politikais.

„Kiek girdžiu, tai Seime jau yra aptarinėjama, tai reikia spręsti, kad tokių sąlygų taip piktnaudžiauti nebūtų. Dabartinė situacija atrodo labai blogai per demokratinės, politinės sistemos degradaciją“, – sakė ji.

I. Šimonytė ministrės neprašys pagrįsti išlaidų

Premjerė Ingrida Šimonytė sakė neprašysianti švietimo ministrės Jurgitos Šiugždinienės banko išrašų pagrįsti išlaidoms jai dirbant Kauno taryboje.

„Tikrai neprašysiu“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė premjerė, paklausta ar reikalaus išrašų dėl išlaidų.

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje nagrinėjamos švietimo ministrės Jurgitos Šiugždinienės, finansų ministrės Gintarės Skaistės ir kultūros ministro Simono Kairio išlaidos jiems dirbant Kauno miesto savivaldybės taryboje.

I. Šimonytė kalbėjo pasitikinti G. Skaiste ir S. Kairiu bei pridūrė, kad abejojantiems dėl ministrų ir esant pagrindui, galima kreiptis į teisėsaugą.

„Tiesą sakant, man kyla kausimas, kur mes baigsim, nes ministrė Skaistė ir ministras Kairys, čia yra 2011 metų Kauno miesto tarybos kadencija, tai ar mes nagrinėsim ir tas kadencijas kurios buvo 2007-aisias, 2002-aisiais“ – kėlė klausimą premjerė.

Premjerė kalbėjo nepritarianti siūlymams įvesti tarybų nariams darbo užmokestį ir pridūrė, kad jiems galėtų būti nustatytos vienodos išlaidų lubos įstatymu, priklausomai nuo savivaldybių dydžio.

Anot jos, tarybų narių taip pat galėtų būti reikalaujama už išlaidas atsiskaityti, o ataskaitas skelbti viešai.

Paklausta, ar Vyriausybė teiks savo siūlymus dėl pokyčių savivaldoje, ji sakė mananti, kad sprendimai dėl savivaldos turėtų atsidurti Seime.

Trečiadienį paviešintose S. Kairio ataskaitose matyti, kad jam dirbant Kauno taryboje išlaidos siekė daugiau kaip 35 tūkst. eurų, o G. Skaistės – daugiau kaip 20 tūkst. eurų. S. Kairys taryboje dirbo šešerius su puse metų, G. Skaistė – ketverius metus.

Praėjusią savaitę visuomenininkas Andrius Tapinas viešino, kad J. Šiugždinienės išlaidos jai dirbant Kauno miesto savivaldybės tarybos nare 2019–2020 metais siekė 13,8 tūkst. eurų.

Vilniaus apygardos prokuratūra antradienį pradėjo tyrimą dėl galimai pažeisto viešojo intereso skiriant išmokas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariams. Taip pat viešojo intereso tyrimai vyksta Tauragės bei Kauno miesto ir rajono savivaldybėse.

Ikiteisminiai tyrimai dėl galimo piktnaudžiavimo vyksta Neringoje, Šiauliuose, Mažeikiuose, Šilutėje ir Pagėgiuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA