Jau greit suksime laikrodžius: grįžta vasaros laikas | Kas vyksta Kaune

Jau greit suksime laikrodžius: grįžta vasaros laikas

delfi.lt / Jogintė Užusienytė-Četkauskienė 2022/03/21 18:13
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Jau ilgą laiką kalbama, kad Europos Sąjungoje (ES) reikėtų atsisakyti laiko sukiojimo. Deja, dėl 2020 m. pr. prasidėjusios koronaviruso pandemijos šį klausimą teko atidėti, o ir vieningo sutarimo tarp visų ES šalių nepavyksta rasti. Gali būti, kad šis klausimas nebus išspręstas dar ilgą laiką, todėl šį kovą ir vėl teks sukti laikrodžio rodykles viena valanda į priekį.

Kaip ir anksčiau, laikrodis bus sukamas paskutinį kovo sekmadienį viena valanda į priekį. Šiais metais tokia diena bus kovo 27 d. Kitaip sakant, sugrįšime prie vasaros laiko, todėl galėsime mėgautis ilgesniais šviesiais vakarais.

Primename, kad laikrodžių rodykles viena valanda į priekį reikės pasukti 3 val. nakties iš šeštadienio į sekmadienį (tiek kovo, tiek spalio mėn.).

Lietuva, kaip ir kitos ES šalys, taiko šią praktiką, kad geriau išnaudotų dienos šviesą ir taupytų elektros energiją, taip pat dėl kitų priežasčių, pavyzdžiui, norint sinchronizuoti laiką su kitomis šalimis arba teritorijomis.

Kita vertus, laiko sukimo kritikai kalba apie neigiamą jo poveikį žmonių sveikatai ir atkreipia dėmesį, kad ekonominė laiko sukimo nauda neįrodyta.

Susisiekimo ministerijos atstovai žiniasklaidai patvirtino, kad paskutinį kovo sekmadienį vėl grįšime prie vasaros laiko ir laikrodžius suksime viena valanda į priekį.

„Lietuva yra suinteresuota atsisakyti sezoninio laiko sukiojimo, tačiau šį klausimą galime išspręsti tik koordinuotai, Europos Sąjungos lygiu. Atsižvelgiant į esamą situaciją Europoje, šiuo metu sunku pasakyti, kada bus sugrįžta prie šio klausimo.“

„Delfi“ jau rudenį komentavo Europos parlamento biuro Lietuvoje administratorius žiniasklaidai Dovaidas Pabiržis, kad laiko sukiojimo direktyva būtų pakeista, kaip ir kitų ES teisės aktų atveju, reikia Europos Komisijos pasiūlymo, Europos Parlamento ir ES Tarybos pozicijų patvirtinimo, tuomet derybų, kompromiso, ir kompromiso patvirtinimo tiek iš Parlamento, tiek iš ES Tarybos pusės.

„Šiuo konkrečiu atveju Europos Komisija pateikė pasiūlymą 2018 m., Europos Parlamentas patvirtino savo poziciją 2019 m. ir siūlė paskutinį kartą laikrodžius persukti 2021 m. Tačiau ES Taryba, t. y. ES šalių vyriausybės, nepasiekė kompromiso šiuo klausimu iki šiol ir nepateikė savo bendros pozicijos, ties tuo šis klausimas ir yra įstrigęs.

Kiek žinau, pokyčiams prieštarauja grupė valstybių, tarp jų Vokietija, tačiau daugiau šiuo klausimu galėtų pakomentuoti Lietuvos Užsienio reikalų ministerija ar Susisiekimo ministerija, kurių atstovai dalyvauja Tarybos posėdžiuose. Europos Parlamentas iš savo pusės sprendimą yra priėmęs“, – teigė jis.

Vis dėlto pridūrė, kad lieka neaišku, kada bus sugrįžta prie šio klausimo, nes tai priklauso nuo sutarimo ES Taryboje.

Lietuvoje laikas vėl buvo pradėtas sukioti nuo 2003 m. Didesnė dalis lietuvių anksčiau atliktose apklausose teigė, kad norėtų nebesukioti laiko du kartus per metus ir likti su vasaros laiku.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA