Daugiau detalių: „Mole“ susmukusį senjorą buvo galima išgelbėti? | Kas vyksta Kaune

Daugiau detalių: „Mole“ susmukusį senjorą buvo galima išgelbėti? papildyta

R. Tenio, skaitytojos nuotr.

Sekmadienį vidurdienį prekybos centre „Molas“ sukniubus vyrui, atskubėję greitosios pagalbos medikai netrukus konstatavo senolio mirtį. Paviešintas vaizdo įrašas sukėlė audrą komentarų, kuriuose spekuliuota, kad suteikus rimtesnę pirmąją pagalbą, žmogus galėjo gyventi. „Kas vyksta Kaune“ apie nelaimę pasiaiškino plačiau.

„Gėda. Čia net nėra ką komentuoti. Tiesiog gėda. Paliko mirti“, – griežtą nuomonę pamačiusi vaizdo medžiagą išreiškė viena skaitytoja. Kiti buvo nuosaikesni, tačiau pirštu dūrė į apsaugos darbuotojų veiksmus – tai, kad vyrui nebuvo atliktas širdies masažas ar panaudotas defibriliatorius.

Skaitytojai atkreipė dėmesį, kad jei apsauginiai ir nemoka ar neprivalo suteikti pirmosios pagalbos, „Mole“ veikia dvi vaistinės, kurių darbuotojai turi žinoti, kaip tai padaryti. Juos pakviesti esą negalėjo būti sunkus uždavinys.

Tragediją užfiksavusi kaunietė „Kas vyksta Kaune“ patikslino sujudimą prekybos centre pastebėjusi apie 12.10 val. Moteris pamatė ant pilvo gulintį žmogų, aplink stovėjo kiti asmenys.

„Supratau, kad jis nugriuvo neseniai. Stebėjau kas vyko toliau, kol atvažiavo greitoji pagalba. Iki atvykstant medikams niekas negaivino, tik tikrino pulsą. Viena moteris pribėgusi norėjo atversti, bet jai buvo pasakyta, kad žmogus gali užspringti, nes iš burnos bėgo kraujas. Taip ir liko gulėti“, – baisias akimirkas prisiminė liudininkė.

Anot jos, defibriliatorius ar kitos specialios priemonės nebuvo panaudotos. Kaunietė negalėjo pasakyti, ar prekybos centre toks prietaisas išvis yra. Šito naujienų portalui kol kas neatskleidė ir „Molo“ atstovai.

Kaip „Kas vyksta Kaune” pirmadienį pateiktame komentare nurodė prekybos centro valdytoja Indrė Januševičiūtė, detalesnės įvykio aplinkybės dar aiškinamos.

„Pirminėmis žiniomis, sekmadienį, sausio 2 d., apie 12.03 val. buvo pastebėtas sukniubęs žmogus. Prie jo priėjęs mūsų partnerių „Eurocash1“ darbuotojas, teikiantis apsaugos paslaugas, įvertino padėtį ir nedelsiant iškvietė greitąją medicinos pagalbą. Kol medikai vyko į įvykio vietą, apsaugos darbuotojas nuolat palaikė ryšį su pagalbos centru ir vykdė jų nurodymus.

Deja, apsaugos darbuotojo ir medikų pastangų neužteko išsaugoti sunegalavusio vyriškio gyvybei. Prekybos centro vardu norime pareikšti užuojautą mirusio senjoro artimiesiems”, – nelaimę komentavo I. Januševičiūtė.

Dar kartą paprašius patikslinti, ar „Mole“ yra defibriliatorius ir kodėl jis nebuvo (jeigu nebuvo) panaudotas, platesnės informacijos „Kas vyksta Kaune“ nesulaukė.

Raudonojo kryžiaus specialistų duomenimis, sustojus širdžiai, springstant ar stipriai kraujuojant, kiekviena minutė yra gyvybiškai svarbi. Staigios mirties atveju įvykio liudininkams pradėjus gaivinti žmogų, tikimybė jam išgyventi padidėja net 2-3 kartus.

Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties pamainos vyresnioji gydytoja sekmadienį „Kas vyksta Kaune“ užsiminė, kad pradėjus gaivinti anksčiau, vyriškis galbūt būtų išgyvenęs.

Statistikos duomenimis, Lietuvoje per metus registruojama apie tris tūkstančius atvejų, kai žmonėms, esantiems ne ligoninėje, sustoja širdis. Didžioji jų dalis miršta, nes nesulaukia gaivinimo iki atvykstant medikams.

Pirmosios pagalbos atmintinę galite rasti čia.

Papildyta 18.18 val.

I. Januševičiūtė portalui pirmadienio vakarą patvirtino, kad defibriliatoriaus prekybos centre nėra, tačiau „Molo“ apsaugos darbuotojai yra apmokyti teikti pirmąją pagalbą.

„Apsaugos darbuotojai vykdė visus pagalbos centro nurodymus iki kol atvyko medikai“, – pridėjo prekybos centro valdytoja.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA