Specialistai pataria: kaip apsaugoti akis ir užtikrinti gerą regėjimą? | Kas vyksta Kaune

Specialistai pataria: kaip apsaugoti akis ir užtikrinti gerą regėjimą?

„Optometrijos centras“ / Organizatorių nuotr.

Specialistai pastebi, jog šaltasis metų laikas bei jį lydėjęs karantino periodas namuose paveikė ir vaikų bei suaugusiųjų regėjimą. Nuolatinis darbas bei laisvalaikis prie kompiuterių, televizorių ar išmaniųjų telefonų ekranų ne tik išvargino akis, bet ir susilpnino daugelio gyventojų regą. Tiesa, „Optometrijos centro“ akių gydytoja, medicinos mokslų daktarė Jolanta Bendorienė primena, jog pasirūpinti akių apsauga svarbu ne tik laiką leidžiant prie kompiuterio ar televizoriaus, bet ir mėgaujantis pavasario ar vasaros saulės spinduliais lauke.

„Pastebime, kad dauguma žmonių nėra įpratę profilaktiškai pasitikrinti savo akių būklės ir į optikas užsuka tik pajutę bėdą. Visgi labai svarbu suprasti, jog tiek vaikams, tiek suaugusiems profilaktinė akių patikra yra ypatingai svarbi, leidžianti pastebėti regos pakitimus dar ankstyvoje stadijoje. Dėl šios priežasties, siekiant pacientams suteikti kvalifikuotas ir išsamias konsultacijas, savosiose „Optometrijos centro“ optikose investavome į vieną pažangiausių įrangų Baltijos šalyse, su kuria patikrą atlieka tik patyrę, kolegų oftalmologų tarpe pripažinti profesionalai“, – sako „Optometrijos centro“ akių gydytoja, medicinos mokslų daktarė J. Bendorienė.

Pavojus namuose – mėlyna šviesa, lauke – UV spinduliai

Specialistės teigimu, nepaisant įvairių amžiaus ar genetikos nulemtų susirgimų, didelę žalą akims kelia televizorių, telefonų bei kompiuterių ekranų skleidžiama mėlyna šviesa bei lauke tykantys UV (A) ir UV (B) spinduliai.

„Šiandien neįsivaizduojame nė dienos be kompiuterio, telefono ar televizoriaus, tačiau labai svarbu suprasti ir šių prietaisų keliamą kenksmingą poveikį akims. Visi jie skleidžia vadinamąją mėlynąją šviesą. Dėl trumpo bangos ilgio ir didelės energijos, mėlyna šviesa išsisklaido lengviau nei kita matoma šviesa, o akims tampa sunkiau sutelkti dėmesį, kyla papildoma jų įtampa. Dienos pabaigoje tai lemia sumažėjusį vaizdo kontrastą, o ilgoje perspektyvoje gali lemti ankstyvą kataraktos ar geltonosios dėmės degeneracijos atsiradimą“, – sako J. Bendorienė.

„Optometrijos centras“ / Organizatorių nuotr.

Geriausia apsauga nuo mėlynosios šviesos keliamos rizikos – akiniai su „Blue Control“ danga. Pasak akių gydytojos, dirbant prie kompiuterio ar žiūrint televizorių, tokio tipo apsaugą reikėtų dėvėti kiekvienam, net ir akinių įprastai nenešiojančiam žmogui. „Optometrijos centre“ klientai gali įsigyti tik apsauginius akinius su „Blue Control“ danga arba akinius su dioptrijomis, padengtus „Blue Control“ danga.

„Mūsų optikose klientai gali įsigyti jau pagamintų, stilingų akinių su mėlynosios šviesos apsauga, net ir jeigu jiems nereikalinga akių korekcija. Akiniams naudojama didžiausio pasaulyje akinių lęšių tiekėjo „HOYA“ gaminama „Blue Control“ danga. Ji sumažina kenksmingą mėlynos šviesos poveikį akims ir padidina spalvų kontrastą. Efektyvi apsauga palaiko geresnę akių būklę, tuo pačiu užtikrinant mažesnę akių įtampą. Apsauginiai akiniai su „Blue Control“ danga rekomenduojami studentams, biuro darbuotojams, programuotojams ir visiems praleidžiantiems ilgesnį laiką prie skaitmeninių prietaisų“, – teigia „Optometrijos centro“ akių gydytoja.

Gydytoja įspėja, jog ilgesnis laikas, praleistas žaidžiant telefonu ar planšetiniu kompiuteriu vaikams gali sukelti trumparegystę. Gydytojos teigimu, dėl ilgo žiūrėjimo į ekranus mažiesiems net gali atsirasti žvairumas. Vaikų regą J. Bendorienė pataria tikrinti reguliariai – vienerių, trejų ir šešerių ar septynerių metų amžiuje. Jei tėvai yra trumparegiai, o vaikas daug laiko praleidžia prie ekrano, regėjimą gydytoja rekomenduoja tikrinti kasmet.

Tiesa, specialistė įspėja, kad nė kiek ne mažesnis pavojus gyventojų tyko pasitraukus nuo ekranų ir išėjus pasivaikščioti saulės atokaitoje. Dėl šios priežasties akiniai nuo saulės turėtų tapti ne tik stiliaus aksesuaru, bet ir akių sergėtoju.

„Optometrijos centras“ / Organizatorių nuotr.

„Ilgai būnant saulėje, ultravioletiniai spinduliai gali pažeisti akies rageną, lęšiuką bei tinklainę. Kitaip tariant, tas akies dalis, kurios nulemia regėjimą. Dėl to žavintis nauja saulės akinių kolekcija vertėtų nepamiršti, jog svarbiausia akinių nuo saulės funkcija – neleisti saulės šviesai pakenkti akims. Norint įsigyti kokybiškus saulės akinius svarbu patikrinti ar jie turi UV (A) ir UV (B) spindulius sulaikantį filtrą“, – teigia „Optometrijos centro“ akių gydytoja.

Vieni iš kokybiškiausių akinių nuo saulės lęšių šiandieninėje rinkoje, anot J. Bendorienės, yra poliarizuoti lęšiai. Nešiojant saulės akinius su šiais lęšiais galima matyti ryškų ir kontrastingą vaizdą be jokio blizgesio.

„Poliarizuoti lęšiai nepraleidžia šviesos atspindžių nuo horizontaliųjų paviršių: šlapios kelio dangos, vandens, sniego, ledo. Atitinkamai, tokio tipo saulės akiniai rekomenduojami vairuotojams, ekstremalaus sporto mėgėjams, žmonėms, kurie dažnai laiką leidžia gamtoje ir tiems, kurie daug bei aktyviai ilsisi lauke. Jei susidūrus su didele akinių nuo saulės pasiūla žmogui sunku išsirinkti tinkamiausią variantą, kviečiame apsilankyti artimiausiame „Optometrijos centre“. Siūlome ne tik stilingus, bet ir aukščiausius kokybinius bei apsaugos standartus atitinkančius produktus“, – pataria J. Bendorienė.

Du už vieno kainą

Ieškantiems korekcinių ar saulės akinių „Optometrijos centras“ turi puikų pasiūlymą. Iki pat gegužės 31 d. apsiperkantys bet kurioje tinklo optikoje galės pasinaudoti „2 už 1 kainą“ pasiūlymu.

Visi „Optometrijos centro“ klientai gali rinktis iš gausaus akinių rėmelių ir saulės akinių asortimento – nuo nebrangių, kokybiškų akinių rėmelių iki garsiausių pasaulio mados kūrėjų prekių ženklų, tokių kaip „Dior“, „Tom Ford“, „Celline“, „Guess“, „Furla“, „McQueen“, „Gucci“, „Hugo Boss“, „Fendi“, „Moncler“, „Dolce&Gabbana“, „Prada“, „Burrbery“, „RayBan“, „Maui Jim“, „INVU.“, „Spy“, „Polaroid“ ir kt.

Na, o norintys iš pradžių atlikti akių patikrą ir pasikonsultuoti su visoje šalyje puikiai vertinamais „Optometrijos centro“ vaikų ir suaugusiųjų akių gydytojais, iš anksto gali rezervuoti laiką vizitui internetinėje svetainėje www.optometrijoscentras.lt arba susisiekus telefonu su artimiausiu optikos salonu. Patyrę akių gydytojai suteiks konsultacijas dėl akių ligų klausimų, o akinius bei kontaktinius lęšius išsirinkti padės optometrininkai. Moderni, kompiuterizuota „Optometrijos centro“ optikose įdiegta įranga akių patikrą padaro greitesnę, tikslesnę ir išsamesnę.

Kaune „Optometrijos centro“ optikas galima rasti PLC „Mega“ (Islandijos pl. 32), PPC „Akropolis“ (Karaliaus Mindaugo pr. 49) arba adresu Laisvės al. 57.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA