Kauniečius iš lovų išvertę specialūs pranešimai: kas juos gauna? | Kas vyksta Kaune

Kauniečius iš lovų išvertę specialūs pranešimai: kas juos gauna?

„Via Baltica“ įvykusi avarija ir gyventojams išsiųsti pranešimai / Lietuvos policijos, „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Ankstų ketvirtadienio rytą įvykus tragiškai avarijai, kurios metu žuvo dviejų vilkikų vairuotojai, į gyventojų telefonus atskriejo žinutės apie uždarytą „Via Baltica“ kelio atkarpą. Netikėtas „žadintuvas“ kai kuriems buvo visai neaktualus ir papiktino – „Kas vyksta Kaune“ pasidomėjo, kokiu principu siunčiami pranešimai apie ekstremalias situacijas.

Ketvirtadienį, 7.56 val., suzvimbus telefonams, ekranuose sušvito Policijos departamento pranešimas apie prieš gerą valandą kelyje „Via Baltica“ įvykusią skaudžią nelaimę, kurios metu susidūrė du vilkikai. Kelias abiem kryptimis buvo uždarytas, vairuotojams dėl stojančio srauto rekomenduota rinktis kitą maršrutą.

„Kas vyksta Kaune“ pranešus apie eismo įvykį, skaitytojai narstė ne avarijos aplinkybes ar reiškė žuvusiųjų artimiesiems užuojautą – diskusija pasisuko link specialių pranešimų, kurie dažniau naudojami įspėti apie valstybinio masto ekstremalias situacijas, tačiau pasitarnauja ir policijos reikmėms.

„Tikėjausi ypatingai rimtos tragedijos, kad jau įkapsi spec. pranešimas“, – teigė viena skaitytoja, nors kiti nepaisant dviejų nelaimės aukų buvo dar kandesni.

„Nuo to klykiančio telefono vos infarkto negavau, galvojau jau išpranašauta zombių apokalipsė prasidėjo ir paskiepyti nuo koronos mutavo…“ – fantastinį scenarijų paišė vyras, kiti pakirdę iš sapnų vaizdavosi tornadą ar Astravo atominės jėgainės sprogimą.

Kai kurie pripažino, kad žinutė pažadino, tačiau apsivertę ant kito šono sėkmingai parpė toliau, o pretenduojantys į empatijos etaloną atkreipė dėmesį, jog kažkas rašo piktus komentarus dėl nutraukto miego, o kažkas negrįš į šeimas.

„Tu tik pamanyk, iš miego prikėlė. Visi pikti. Mane irgi prikėlė, ir ką? Žmonės, jei tik tokios problemos gyvenime pas visus būtų… Kartais pagalvoju, kad tas karantinas tikrai kenkia žmonių psichikai, kažkokie visi pikti ir baisiai jautrūs“, – svarstė kaunietė.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) Situacijų koordinavimo skyriaus viršininkas Rimantas Ramanauskas „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare nurodė, kad pranešimas apie blokuojamą kelią ketvirtadienį išsiųstas Kauno ir Marijampolės apskričių gyventojams.

Žinutė pasiekė Kaune, Birštone, Kazlų Rūdoje, Kalvarijoje, Marijampolėje, taip pat Kauno, Kėdainių, Raseinių, Prienų, Šakių, Vilkaviškio, Jonavos, Kaišiadorių rajonuose gyvenančius žmones. Anot R. Ramanausko, pranešimų aprėptis buvo nustatyta Policijos departamento prašymu, stengiantis sumažinti vykstančių A5 magistrale srautą.

Situacijų koordinavimo skyriaus viršininkas įvardijo, kad naudojant šią sistemą dažniausiai perspėjama apie meteorologinius įvykius, kaip artėjantis stiprus vėjas, COVID-19 karantino sąlygų pakeitimą, vykdomi policijos prašymai. 2020 m. PAGD išsiuntė 63 pranešimus, savivaldybės – 18 pranešimų.

Kaip primena departamentas, kad gautumėte trumpuosius perspėjimo pranešimus apie gresiantį pavojų ar susidariusią ekstremalią situaciją, savo mobiliajame telefone turite būti aktyvavę korinio transliavimo funkciją. Jos aktyvavimo instrukcijas galima rasti Lietuvos pasirengimo ekstremalioms situacijoms svetainėje LT72. GPIS gavimo funkciją galima ir išjungti, kaip tai padaryti paaiškinta tame pačiame portale.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad ankstų ketvirtadienio rytą kelio „Via Baltica“ 82-ame kilometre susidūrus vilkikams DAF ir „Volvo“, žuvo pastarąjį vairavęs Latvijos pilietis (g. 1956 m.) ir pirmąjį vairavęs Rusijos pilietis (g. 1977 m.). Pirminiais duomenimis, vilkikai susidūrė priešprieša.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA