Pareigūnų reidai Kaune: per savaitę – 300 vairuotojų su telefonais ir išradingi pasiteisinimai | Kas vyksta Kaune

Pareigūnų reidai Kaune: per savaitę – 300 vairuotojų su telefonais ir išradingi pasiteisinimai

Kauno AVPK nuotr.

Vis didesnei visuomenės daliai nebeįsivaizduojant savo kasdienio gyvenimo be naujausių technologijų, naudojimasis mobiliaisiais telefonais vairuojant jau tapo opia problema eismo saugumui. Lietuvos policija nuolat deda pastangas, siekiant sumažinti keliuose įvykstančias nelaimes dėl neapdairaus vairuotojų elgesio naudojantis mobiliuoju telefonu.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos viršininkas Vigintas Lukošius periodiškai Kelių policijos vykdomų reidų rezultatus vertina gerai ir pastebi, kad vairuotojų įpročiai keičiasi, rašoma Kauno AVPK pranešime žiniasklaidai.

Kaip vertinate šios savaitės Kelių policijos reidų rezultatus Kaune? Ar tikėjotės panašių skaičių, kokius turime?

Rezultatus vertinu gerai, bet tik kalbant apie pačius skaičius ir užfiksuotus Kelių eismo taisyklių (toliau – KET) pažeidimus, susijusius su draudimu vairuojant naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis.

Per savaitę nustatėme apie 300 šios rūšies KET pažeidimų, tokių skaičių ir tikėjomės, tačiau kiek realiai vyksta tokių pažeidimų, galime tik spėlioti. Vertinčiau puikiai, jei intensyvių policinių priemonių metu nebūtų užfiksuotas nei vienas KET pažeidimas.

Už draudimo vairuojant naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis nesilaikymą gresia ne tik piniginės baudos, bet ir vairuotojo pažymėjimo praradimas. Kokiais atvejais vairuotojai gali sulaukti griežtesnės atsakomybės ir netekti vairuotojo pažymėjimo?

Baudos dydis ir asmeniui suteiktos specialiosios teisės atėmimo trukmė parenkama atsižvelgiant į pažeidėjo kaltės formą ir rūšį, asmenybę, atsakomybę lengvinančias ir sunkinančias aplinkybes. Kai yra vien atsakomybę sunkinančių ar kitų asmens padėtį bloginančių aplinkybių vairuotojas gali sulaukti ir asmeniui suteiktos specialiosios teisės atėmimo.

Jūsų manymu, ar Administracinių nusižengimų kodekse numatyta atsakomybė yra pakankama? Galbūt reikėtų ją griežtinti?

Ne tik atsakomybės griežtinimas lemia eismo kultūrą. Visų pirma – žmonių sąmoningumas. Būtent tokios prevencinės priemonės, kaip vykdoma šiuo metu, ir yra skirtos skatinti žmonių sąmoningumą, formuoti teisingus įpročius ir požiūrį į nustatytą tvarką.

Kaip bendrai keičiasi vairuotojų įpročiai vairuojant? Ar dabar vairuotojai aktyviau naudojasi mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant nei anksčiau? Gal pastebėjote naujų įpročių?

Vairuotojų įpročiai tikrai keičiasi į gerąją pusę, bet ne taip greitai, kaip norėtųsi. Pastebime, kad dabar vairuotojai aktyviau naudojasi laisvų rankų įranga. Atsiranda vis daugiau naujų automobilių su moderniomis technologijomis, kurios vairuotojams padeda naudotis mobiliaisiais įrenginiais nepažeidžiant KET.

Taip pat pastebime, kad anksčiau dominavo kalbėjimas telefonu vairuojant transporto priemonę, o dabar pasitaiko nemažai atvejų, kuomet vairuotojai naršo internete, rašo trumpąsias žinutes ar naudojasi kitais funkcionalumais.

Taigi, pritariate, kad tokios technologinės priemonės, kaip laisvų rankų įranga, ausinės ženkliai prisideda prie eismo saugumo?

Be abejonės. Tokios priemonės padeda vairuotojams būti mažiau išsiblaškiusiems ir atidžiau stebėti eismą. Tačiau mūsų siūlymas, jei galima išvengti pokalbio telefonu dalyvaujant eisme, nesinaudoti telefonu net ir naujausių technologijų pagalba.

O kaip Jūs rekomenduotumėte elgtis vairuotojams, kurie neatidėliotinai turi pasinaudoti mobiliuoju telefonu vairuojant?

Kad ir koks svarbus ir neatidėliotinas skambutis bebūtų, jį atlikti rekomenduojame tik tuomet, kai nedalyvausite viešajame eisme nei kaip vairuotojas, nei kaip pėsčiasis. Nors ir nedraudžiama vairuojant naudotis mobiliuoju telefonu su laisvų rankų įranga, tačiau tai neužtikrina saugaus vairavimo.

Naudodamas telefoną, vairuotojas nebus susikoncentravęs į eismo sąlygas ir iškilus avarinei situacijai gali ne taip sklandžiai ir efektyviai atlikti reikiamus veiksmus.

Atskleiskite, o kaip gi dažniausiai vairuotojai teisinasi?

Vairuotojai teisinasi, kad telefonu nekalbėjo „prie ausies“, todėl tai, anot jų, ne pažeidimas, nors vairuotojas laikė rankose telefoną ir bendravo įsijungęs garsiakalbį.

Taip pat dažnai teigia, jog norėjo tik įsijungti navigaciją ar atmesti skambutį. Kartais pasitaiko ir sakančiųjų apie labai svarbius skambučius iš darbo, vaikų mokyklos ir pan., dėl to jie, esą, turėjo būtinai paimti telefoną į rankas.

Ar pastebite kitų netinkamo elgesio vairuojant pavyzdžių, kurie kelia grėsmę eismo saugumui ir trukdo vairuotojams būti atidiems kelyje?

Vienas dažniausiai pasitaikančių netinkamų įpročių – valgymas automobilyje. Pastebime, kad vairuodamos moterys dažosi lūpas, dažnai vairuotojai rūko. Nepamirškime, jog cigaretės suradimas, prisidegimas taip pat atitraukia dėmesį nuo vairavimo.

Pareigūnai primena, kad visą šią savaitę (lapkričio 16-20 d.) šalyje vykdo prevencines priemones, skirtas užkardyti naudojimąsi mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant ir skiria ypatingą dėmesį šios rūšies Kelių eismo taisyklių nesilaikantiems vairuotojams.

Už draudimo vairuotojams naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis (išskyrus tuos atvejus, kai stovinčios transporto priemonės variklis išjungtas) nesilaikymą Administracinių nusižengimų kodeksas numato pinigines baudas nuo 60 iki 90 eurų (ANK 417 str. 3 d.) arba teisės vairuoti transporto priemonę atėmimą (ANK 417 str. 8 d.).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA