Apribojimai Lietuvos keliautojams: ruošiamasi atšaukti paskutinę atostogų kryptį | Kas vyksta Kaune

Apribojimai Lietuvos keliautojams: ruošiamasi atšaukti paskutinę atostogų kryptį

delfi.lt / Aistė Žebrauskienė 2020/09/02 12:50
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Trečiadienį Italijoje fiksuojami daugiau nei 25 susirgimo atvejai 100 tūkst. gyventojų, tad pagrindiniai kelionių organizatoriai ruošiasi tik sulaukę Užsienio reikalų ministerijos (URM) rekomendacijų griežtinimo, atšaukti keliones į Italiją. Bendrovėms „Tez Tour“ ir „Novaturas“ tai reiškia paskutinės krypties uždarymą. Abu organizatoriai atšaukė po 12 krypčių ir kol kas nebeplanuoja vykdyti kelionių į užsienį.

Kelionių į užsienį nebevykdys visą rugsėjį

„Tez Tour“ rinkodaros vadovė Inga Aukštuolytė Delfi teigia, kad šiandien Italijoje fiksuojami daugiau nei 25 susirgimo atvejai 100 tūkst. gyventojų, tad sulaukus URM rekomendacijų griežtinimo, kelionės į Italiją bus atšauktos.

„Svarbiausia mums yra keliautojų saugumas, todėl rugsėjo mėnesį į Italiją vykti planavusiems poilsiautojams rekomenduojame atostogas atidėti vėlesnei datai arba pakeisti kelionės kryptį“, – priduria „Tez Tour“ atstovė.

I. Aukštuolytė pasakoja, kad praėjusį sekmadienį pagal iš anksto numatytą grafiką beveik visi keliautojai iš Italijos Kalabrijos regiono buvo parskraidinti namo. Jos teigimu, šiuo metu Kalabrijoje ilsisi tik keletas žmonių, jie grįš artimiausią sekmadienį, kaip ir planuota.

„Vertindami augančius sergamumo rodiklius Italijoje, matome, kad keliautojų, pageidaujančių vykti į šią šalį, nebus. Poilsiautojai vėlina savo atostogų planus ir nukelia keliones tolesnei datai“, – sako „Tez Tour“.

Anot jos, atsižvelgus į naujausią Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pateiktą paveiktų šalių sąrašą bei šalių sergamumo rodiklius, taip pat laikantis URM rekomendacijų keliautojams, kelionių organizatorius atšaukė 12 krypčių iš Lietuvos ir kelionių į užsienį nevykdys visą rugsėjį.

„Atidžiai stebime situaciją, paisome atsakingų institucijų rekomendacijų. Jei sergamumo rodikliai sumažėtų ir keliauti būtų saugu, esame pasirengę atnaujinti keliones į Italijos, Ispanijos, Portugalijos, Turkijos, Egipto, Tuniso kurortus“, – pažymi I. Aukštuolytė.

Vilniaus oro uostas / DELFI nuotr.

„Novaturas“ iš suplanuotų reisų į Italiją įvykdė tik vieną

Apie tokį patį sprendimą praneša ir organizatorius „Novaturas“ – trečiadienį nutraukia paskutinę vasaros kryptį – skrydžius į Italiją. Iš viso dėl taikomų apribojimų kelionių organizatorius atšaukė 12 atostogų krypčių.

„Įprastai rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais keliautojai atostogoms galėdavo rinktis Turkijos, Graikijos, Bulgarijos, Ispanijos, Italijos, Portugalijos ar Tuniso šalių kurortus. Šiandien Italijoje sergamumo rodiklis perkopė 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų, URM keis rekomendacijas šiai šaliai, ir mes turėsime nutraukti skrydžius į vienintelę likusią šios vasaros kryptį.

Kiek anksčiau Lietuvos keliautojams buvo uždarytos Graikijos salos. Skirtingai nuo kitų Baltijos šalių, negalime vykdyti skrydžių į Tunisą. Bendrais skaičiavimais, šį vasaros sezoną dėl taikomų apribojimų buvome priversti atšaukti 12 atostogų krypčių“, – pasakoja bendrovės komunikacijos vadovė Dovilė Zapkutė.

Iš viso rugsėjo-spalio mėnesiais „Novaturas“ buvo suplanavęs 14 reisų į Italijos kurortus, iš kurių galėjo įvykdyti tik vieną skrydį į Kalabriją.

Reaguodamas į išaugusį sergamumo rodiklį Italijoje ir atitinkamai pasikeisiančias atsakingų institucijų rekomendacijas šios šalies atžvilgiu „Novaturas“ savo keliautojams siūlo rugsėjo mėn. keliones į Italiją (Kalabriją ir Siciliją) pasikeisti arba perkelti į 2021 m., rinktis kelionių kupono alternatyvą.

Apribojimai keliautojams pastato visą sektorių į katastrofišką padėtį

Anot „Novaturo“ atstovės, tokie apribojimai keliautojams faktiškai uždaro Lietuvos sienas ir pastato visą išvykstamojo turizmo sektorių į katastrofišką padėtį.

„Ne kartą viešai kalbėjome apie galimus kitus sprendimus: tiek autonominių saugių turistinių regionų atskyrimą užtikrinant ir įgyvendinant visas kitas saugumo priemones, tiek vertinamų sergamumo rodiklių peržiūrėjimą pagal kitų šalių praktiką, tiek ir saviizoliacijos prievolę pakeitimą testo darymu. Visos šios ir kitos priemonės sėkmingai taikomos kitose ES valstybėse“, – pažymi D. Zapkutė.

Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad kelionių ribojimai Lietuvoje – itin griežti, kitos ES valstybės esą randa būdų, kaip neuždaryti savo piliečių namuose ir suteikti galimybę paatostogauti.

„Pavyzdžiui, iš Kretos salos grįžusiems britams bei vokiečiams neprivaloma 14 dienų saviizoliacija. Tie patys vokiečiai atostogas gali planuotis ir Turkijos, Italijos bei Portugalijos kurortuose. Į Turkiją, kuri visos Europos mastu yra viena populiariausių atostogų krypčių, keliones siūlo ir mūsų kaimynai lenkai, pailsėti į šios šalies kurortus be minėtų valstybių skrenda ir atostogautojai iš Danijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Švedijos ir kitų Europos valstybių. O mes dėl mūsų Vyriausybės priimtų sprendimų šiandien kelionių pasiūlos praktiškai neturime“, – pabrėžia ji.

„Tez Tour“ atstovė taip pat priduria, kad valdžios atstovams kelionių organizatorius yra pateikęs siūlymą dėl atskirų šalių regionų sergamumo rodiklių vertinimo. Jei sergamumas būtų vertinamas ne visos šalies, o atskirų jos regionų mastu, poilsiautojams iš Lietuvos „Tez Tour“ esą galėtų pasiūlyti keliones į Portugalijos salą Madeirą, Italijos Sardiniją ar Siciliją, Ispanijos Malagą.

Kauno oro uostas / R. Tenio nuotr.

Ką daryti, jei atšaukė kelionę?

Atšaukus kelionę, pasak I. Aukštuolytės, kelionęs įsigiję asmenus dažniausiai renkasi kitą kelionės datą, sutinka atidėti atostogas vėlesniam laikui. Nemažai keliautojų atostogų planus nukelia ir į kitus metus. Tačiau yra ir tokių keliautojų, kurie pateikia prašymus dėl pinigų grąžinimo.

Dėl pandemijos ribojimų neįvykus kelionei, „Novaturas“ siūlo tris alternatyvas: keliautojai gali rinktis kelionių kuponą, perkelti kelionę į vėlesnį laikotarpį arba susigrąžinti pinigus. Dažniausiai, anot D. Zapkutės, žmonės renkasi kelionės nukėlimą vėlesnei datai.

Antroje vietoje pagal populiarumą – kelionių kuponai. „Keliautojai žino, kad kelionių kuponu atsiskaityti gali bet kada per metus laiko, rinktis iš visų galimų atostogų krypčių arba susigrąžinti pinigus, jei per metus laiko nepanaudos kupono. Kelionių kuponai – visiškai saugūs, nes jiems galioja kelionių organizatorių draudimas ir bankų garantijos“, – pažymi pašnekovė.

Trečiasis variantas – pinigų susigrąžinimas. „Pinigus keliautojams grąžinti pradėjome vieni pirmųjų dar liepos mėnesį. Iš valstybės gauta 1 mln. Eur paskola leis patenkinti dalies klientų interesus, tačiau ir toliau ieškome galimybių, kaip kuo greičiau atsiskaityti su savo keliautojais.

Kad galėtume sklandžiai įvykdyti šiuos savo įsipareigojimus, labai svarbus valstybės vaidmuo, todėl tikimės didesnės paramos iš valstybės bei greitesnių atsakingų institucijų sprendimų turizmo sektoriaus išgyvenimo užtikrinimo klausimais“, – akcentuoja kelionių organizatoriaus atstovė.

Lietuva yra viena griežčiausiai tiek užsieniečių atvykimą, tiek Lietuvos piliečių, norinčių keliauti į kitas užsienio šalis, reguliuojančių valstybių visoje Europos Sąjungoje. Sergamumo rodikliui viršijus 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų – privaloma 14 dienų saviizoliacija, o sergamumo rodikliui perkopus 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų – privaloma turėti ne seniau nei 72 val. laikotarpiu prieš atvykstant į Lietuvą atliktą koronaviruso tyrimą ir gautą neigiamą atsakymą arba per 24 valandas nuo atvykimo į Lietuvą pasidaryti koronaviruso infekcijos tyrimus.

Ministerijos penktadienio duomenimis, šiuo metu Europos Sąjungoje mažesnis nei 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų sergamumo rodiklis yra keturiose valstybėse be Lietuvos: Estijoje, Suomijoje, Vengrijoje ir Latvijoje.

Lietuvos sergamumo rodiklis, penktadienio duomenimis, siekia 15,5.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA