Seimas svarsto siūlymą panaikinti prievolę dviratininkams vilkėti ryškias liemenes | Kas vyksta Kaune

Seimas svarsto siūlymą panaikinti prievolę dviratininkams vilkėti ryškias liemenes

BNS 2019/09/22 16:45
Asociatyvi / I. Cesliavičiaus nuotr.

Seimas svarsto siūlymą panaikinti prievolę dviratininkams dėvėti ryškiaspalvę liemenę arba važiuoti su įjungtais žibintais.

Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisos numato, kad tokie reikalavimai liktų galioti tik važiuojant ne gyvenvietėje.

Seimo narių darbo grupės pagal Mariaus Kučinsko peticiją parengtam projektui šią savaitę pritarta po pateikimo balsavus 35 Seimo nariams, „prieš“ buvus šešiems ir 19 susilaikius.

Projektą toliau svarstys Seimo komitetai, į plenarinių posėdžių salę jis turėtų grįžti gruodį.

Šiuo metu įstatymas numato, kad važiuodamas kelio važiuojamąja dalimi dviratininkas turi dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba dviračio priekyje turi degti baltas šviesos žibintas, o gale – raudonas šviesos žibintas.

Pataisas pristatęs „valstietis“ Aurimas Gaidžiūnas teigė, kad pataisos paskatins dažniau keliauti dviračiais, nes „nėra patogu su liemene važinėti“.

Jis pažymėjo, kad be liemenių dviratininkai galėtų važiuoti tik šviesuoju paros metu bei gyvenvietėse, o užmiestyje reikalavimai liktų galioti tie patys.

„Valstietis“ Arvydas Nekrošius siūlė projektui nepritarti, nes, kelių policijos vertinimu, jis pablogintų situaciją keliuose, o dviratininkams ir dabar galioja alternatyva – vietoje liemenės galima naudoti dviračio žibintus.

„Iš esmės įstatyme niekas neliepė važiuoti su ta liemene. Tenai yra žodelis „arba“ – „arba liemenė“, „arba žibintas“. Galima iš su žibintu važiuoti, pavyzdžiui, miesto teritorijoje įsijungi žibintą ir važiuoji saugiai“, – teigė A. Nekrošius.

Pataisas rengusi darbo grupė argumentuoja, kad pagrindiniu dviračių naudojimo sezonu važiuoti su liemene yra per karšta ir nepraktiška dėl prakaitavimo, tad gyvenvietėse, o ypač didžiuosiuose miestuose, itin nedidelė dalis dviratininkų ir laikosi šio reikalavimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA