Kaunas: kine, iš paukščio skrydžio, o gal detalėse? | Kas vyksta Kaune

Kaunas: kine, iš paukščio skrydžio, o gal detalėse?

DOMINYKA LAPELYTĖ 2019/06/16 14:44
Kristinos Šilinytės ("Kaunas kine") nuotr.

Nenustebkite į paieškos laukelį Instagram‘e įvedus žodį „Kaunas“ išvydę gausybę pasiūlymų su nuorodomis apsilankyti specialiai Kaunui dedikuotuose puslapiuose. Tarpukario architektūra, miesto vaizdai iš paukščio skrydžio, o gal Kaunas kino filmuose? Pastaruoju metu Kaunas išgyvena tikrą renesansą socialiniuose tinkluose.

Kaip Kauno rotušė virto Londonu

Kiek panaršius socialiniame tinkle Instagram‘e, nesunku aptikti puslapių, kuriuose vyrautų Kauno fotografijos. Dažniausiai tai gerai žinomos Kauno vietos: miesto rotušė, puošnios bažnyčios, senamiesčio gatvelių užkaboriai ar modernizmo architektūros perlai. Vienas pirmųjų pavadinimų, kuriuos pasiūlo Instagram yra „kaunas_kine“. Vienoje iš pastarųjų fotografijų pastebime akį traukiančią kompoziciją: prieš vieną iš pastatų Kęstučio gatvėje žmogaus rankoje laikoma fotografija, kurioje užfiksuotas to paties pastato kadras jau kultiniu tapusiame HBO televizijos seriale „Černobylis“.

Puslapio įkūrėja Kristina Šilinytė savo puslapyje Kaune filmuotų filmų ar serialų scenas pradėjo fiksuoti, kaip sako pati, įkvėpta vienos vokietės. „Ji važinėja po pasaulį ir daro panašias nuotraukas, kur ji ištiesta ranka su kadru iš žinomo filmo. Besekdama ją vis prisimindavau visus matytus filmus, kurie buvo filmuoti Kaune ir pagalvojau, kad būtų smagu pažaisti čia vietoje“, – pasakoja Kristina.

Pasiteiravus, ar daug laiko užtrunka atrinkdama filmų kadrus, juos fotografuodama bei ieškodama tikslios vietos, kur ir buvo nufilmuota tam tikra scena, moteris užsimena, kad tam jo daug neskiria: „Kai būna nuotaika. Žinoma, daug priklauso ir nuo oro sąlygų, nes didžioji dalis filmų yra nufilmuoti vasarą“. Nors jau daug metų gyvena Kaune, Kristina pasakoja, jog kartais ieškant tikslios vietos, tenka ir kauniečių draugų paklausinėti, kur ta vieta iš tiesų yra. „Yra toks filmas Princo Florizelio nuotykiai“, kurio kelios scenos nufilmuotos, rodos, skirtingose vietovėse, tačiau iš tiesų visas veiksmas vyksta aplink Kauno rotušę. „Iš vienos rotušės pusės žiūrovas mato viešbutį, iš kitos – parduotuvėlę, iš trečios – dar kito pastato fasadą, o galiausiai išaiškėja, kad visas veiksmas vyksta Londone“, – filmavimo įdomybėmis dalinasi K. Šilinytė.

Kadras iš filmo „Princo Florizelio nuotykiai“ („Lenfilm“, 1979 m.) – Rotušės aikštė – K. Šilinytės nuotr.

Kristina neslepia – kuomet savo puslapyje patalpino vaizdą iš šiuo metu pasaulyje itin populiariu tapusio serialo apie Černobylio atominės elektrinės katastrofą, kurio keletas scenų buvo nufilmuotos ir Kaune, iškart pastebėjo išaugusį susidomėjimą jos nuotraukomis. „Atsirado žmonių iš užsienio, kurie teiravosi tikslaus vietos adreso, nes nori atvažiuoti ir bent jau praeiti pro tą vietą“.

Ateityje Kristina pagalvoja apie galimybę rengti ekskursijas filmų tematika. „Galbūt tai būtų įdomiau vyresnio amžiaus publikai, užaugusiai prie sovietmečio kino, tačiau pastaruoju metu daug naujų lietuviškų filmų yra nufilmuotų Kaune: „Pelėdų kalnas“, „Emilija iš Laisvės alėjos“, „Tarp pilkų debesų“.

Kaunas kine: Instagram, Facebook

Žavesys slypi paprastume

Būtent šie žodžiai geriausiai apibūdina puslapį „Kauno detalės“. Unikalios architektūros miesto pastatai, medinės tarpukario laikotarpio vilos, akimirkos iš renginių ar kiek mažiau nugludintos detalės – visa tai skelbia – „Kaunas yra gražus!“. Kaip teigia puslapio įkūrėja Raminta Nagelytė, ji tiesiog mėgstanti vaikščioti po Kauną ir fiksuoti tai, kas atrodo įdomu ar netikėta.

Kalbėdama apie puslapio atsiradimo istoriją, Raminta priduria, jog kartą užfiksuotais vaizdais pasidalinus Facebook‘e, draugai ėmė klausinėti, kur vieną ar kitą objektą galima rasti. „Tada supratau, kad noriu parodyti savo atradimus platesnei auditorijai ir Instagram‘e sukūriau „Kauno detales“, – sakė mergina.

Pastatas Jonavos g. 6 (1789 m.) – R. Nagelytės nuotr.

Paklausta, ar savo fotografijomis siekia perteikti kažkokią emociją, Raminta atvirauja: „Norėčiau, kad žmonės nauju žvilgsniu pažvelgtų į pastatus, pro kuriuos galbūt kasdien praeina, susipažintų su istorijomis, kurias pastarieji slepia, ar užsinorėtų aplankyti naujas vietas, pamatytas „Kauno detalėse“.

Kauno detalės: Instagram

Odė miestui – Kaunas, I love you!

„Užfiksuoti miestą tokį, kokį jį kasdien mato tūkstančiai akių“, – savo puslapį „Kaunas, I love you!“ apibūdina jo kūrėjas Giedrius Dabašinskas. Pasiteiravus, kaip gimė idėja socialiniame tinkle dalintis Kauno fotografijomis, vyras teigia, jog prieš keletą metų iš Vilniaus grįžus gyventi į gimtąjį Kauną buvo smagu vėl pamatyti iš vaikystės žinomas miesto vietas bei aptikti naujas. „Kaunas I Love You!“ stengiuosi publikuoti kuo įvairesnius miesto vaizdus iš įvairių Kauno vietų. Jas galima būtų pavadinti kasdienio Kauno akimirkomis, matomas visiems žmonėms (ne iš dronų, ne nuo namų stogų ar pan.)“

Brazilka vibes – G. Dabašinsko nuotr.

G. Dabašinskas pabrėžia sulaukiantis nemažai klausimų iš turistų, kurie jo Instagram puslapyje pamatę kai kurias mažiau žinomas vietas, užsimano šias aplankyti. „Pats dažnai automobiliu daugybę kartų pravažiuodamas matau vieną ar kitą vietą, tačiau tik eidamas pėsčiomis ar dviračiu pastebiu, koks išskirtinis tas kampelis.“

Pasidomėjus kaip vyksta fotografijų atrankos procesas, G. Dabašinskas teigia, kad tam neskiria daug laiko: „Idėjos, ką fotografuoti, gimsta spontaniškai, būnant vienoje ar kitoje miesto vietoje, bėgiojant, važinėjant dviračiu. Tiesa, kartais su draugais specialiai renkamės fotografuoti miestą, ypač mėgstam anksti ryte, iki saulėtekio, tuomet miestas atrodo visai kitaip nei dieną ar vakare.“ Vis dėl to, vyras pabrėžia, kad nuotrauka turi būti estetiška, bet pernelyg nenutolusi nuo realybės.

„Paskyra „Kaunas I Love You!“ yra hobis, kilęs iš pasigėrėjimo savo miestu, jo grožiu, ir pomėgio fotografuoti“, – sako G. Dabašinskas.

Kaunas, I love you! Instagram, Facebook

Miestas skrydyje

Prieš keletą metų fotografas Andrius Aleksandravičius socialinėje erdvėje išgarsėjo kaip projekto „The Glass ball project“ autorius. Čia jis Kauno ir kitų miestų vaizdus fiksuodavo stiklinio rutulio atspindyje. Šiuo metu užsukę į A. Aleksandravičiaus fotografijų paskyras tiek Instagram‘e, tiek Facebook‘e, galime pasigrožėti Kauno panorama, užfiksuota iš paukščio skrydžio.

„Ieškant kaip dar nustebinti save ir sekėjus, panorau nufotografuoti miestą iš kito kampo. Taip ir gimė noras fotografuoti jį iš paukščio skrydžio“, – pasakojimą pradeda fotografas. Tiesa, vyras teigia, kad šią svajonę kuriam laikui teko atidėti, kol įsigijo pirmąjį droną. Dabar šis telpa kuprinėje kartu su įprasta fotografavimo technika. Čia pat fotografas užsimena apie turimus leidimus skraidinti droną mieste, tačiau apgailestauja, kad ne visi laikosi taisyklių. „Labai gaila, kad didžioji dalis naujų dronų pilotų negalvoja apie taisykles ir skraido kur negalima, skraido itin aukštai (120 m yra riba dronams).“

Clouds – A. Aleksandravičiaus nuotr.

Pasiteiravus, kaip gimsta įspūdingi Kauno vaizdai, nuotraukų autorius teigia, kad dažnai itin paprastai: „Tai gali būti pasivaikščiojimas mieste ir tinkamo momento pamatymas – ypatingai gražus saulėlydis ar prieš audrą besikaupiantys debesys virš miesto.“ Vis dėl to, kartais neapsieinama ir be tam tikros rutinos. „Saulėlydis ir saulėtekis yra du raktiniai žodžiai. Stengiuosi nefotografuoti vidury dienos – šviesa tuomet būna pernelyg ryški. Visuomet stebiu orų prognozes ir kai dangus apniuręs leidžiu pramiegoti rytus – šiuo metu saulė kyla 04:45 ir atsikelti tokiu metu ypač nelengva.“ – Teigė pašnekovas.

Pats A. Aleksandravičius teigia turintis keletą taškų, iš kurių miestas skirtingais metų laikais ar paros metu atrodo vis kitaip, tačiau taip pat nuostabiai. Tai Santaka, Rotušės aikštė, Ąžuolynas, Pažaislis.

Andrius Aleksandravičius (Afotoeu): Instagram, Facebook

Skaitytojui belieka tik išsirinkti labiausiai jį sudominusį puslapį arba aplankyti juos visus ne tik virtualioje realybėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA