V. Matijošaičiui skirtas aukšto rango apdovanojimas | Kas vyksta Kaune

V. Matijošaičiui skirtas aukšto rango apdovanojimas

R. Tenio nuotr.

Antradienį Japonijos vyriausybė paskelbė, kad Kauno meras Visvaldas Matijošaitis yra apdovanojamas „Tekančios saulės ordinu su aukso spinduliais ir rozete“. Kaip nurodoma Japonijos ambasados Lietuvoje pranešime, ordinas Kauno vadovui skirtas už nuopelnus stiprinant tarpusavio supratimą, puoselėjant Chiune Sugiharos atminimą ir skatinant bendradarbiavimą tarp Japonijos ir Lietuvos.

Pranešime detalizuojama, kad meras nusipelnė apdovanojimo dalyvaudamas Ch. Sugiharos atminimo įamžinime. Nuo tada, kai buvo išrinktas meru 2015 m. balandį, V. Matijošaitis palaikė visas iniciatyvas ir veiklas, susijusias su šio garsaus japonų diplomato atminimo įamžinimu.

Dalyvaujant Kauno miesto savivaldybei, Japonijos ambasadai, Sugiharos fondui „Diplomatai už gyvybę“, Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijai buvo atidengtos dvi atminimo lentelės ant „Metropolio“ viešbučio ir Kauno geležinkelio stoties sienų, kur Ch. Sugihara išdavė paskutiniąsias „Gyvybės vizas“ prieš išvykdamas iš Kauno 1940 m.

„2017 m. jo vadovaujama Kauno miesto savivaldybė skyrė apie 65 tūkst. eurų Sugiharos muziejaus pastato remontui. Jis labai palaikė veiklas, skirtas šviesti jaunąją kartą apie p. Sugiharos nuopelnus ir stiprinti supratimą apie Japoniją per Sugiharos humanitarinę veiklą“, – teigia Japonijos ambasados pranešime.

Tais pačiais metais palaikant ir dalyvaujant Kauno miesto savivaldybei vystyti ryšiams tarp Kauno ir Japonijos taip pat sukurta „Sugiharos grupė Kauno ir Japonijos ryšių plėtrai“. Grupę sudarė savivaldybės bei įvairių Kauno organizacijų atstovai, Seimo nariai. Panaši grupė buvo sukurta ir Gifu prefektūroje bendradarbiavimo ryšiams stiprinti.

„2017 m. ir 2018 m. „Sugiharos grupė Kauno ir Japonijos ryšių plėtrai“ organizavo „Sugiharos savaitę“, kurios metu vyko įvairūs renginiai, atskleidžiantys Ch. Sugiharos pasiekimus ir stiprinantys draugystę tarp dviejų šalių. V. Matijošaitis, kaip Kauno miesto meras ir šių renginių pagrindinis šeimininkas, atliko svarbų vaidmenį. „Sugiharos savaitė“ tapo dideliu tarptautinių renginių ciklu Kaune, kuriame dalyvavo tiek aukšto rango Lietuvos bei užsienio svečiai, tiek miesto gyventojai – gerų žodžių negailėjo Japonijos ambasada.

– 2018 m. sausį Japonijos Ministro Pirmininko Shinzo Abe vizito metu, jis labai daug padėjo priimant vyriausybės vadovą Kaune, ir tai neabejotinai prisidėjo prie šio vizito sėkmės. Taip pat V. Matijošaitis ženkliai prisidėjo prie dvišalių ekonominių ryšių vystymosi, palaikydamas bendradarbiavimo sutarčių tarp Japonijos ir Lietuvos įmonių pasirašymą. V. Matijošaičio pastangos vystant ryšius su Japonija kultūros, ekonomikos, švietimo ir kitose srityse bei jo pasiekimai skatinant bendradarbiavimą tarp Japonijos ir Lietuvos yra labai svarbūs Japonijai ir Lietuvai.“

Ambasada nurodo Kauno merą esant jau aštuntu lietuviu, apdovanotu tokio aukšto rango Japonijos vyriausybės apdovanojimu. Pernai rugsėjį ordinas įteiktas „Sugiharos fondo – diplomatai už gyvybę“ valdybos pirmininkui Ramūnui Garbaravičiui, o šių metų sausį – Klaipėdos merui Vytautui Grubliauskui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA