Kaune apie dalyvavimą prezidento rinkimuose paskelbęs V. Ušackas: prieš mane buvo diegiama propaganda | Kas vyksta Kaune

Kaune apie dalyvavimą prezidento rinkimuose paskelbęs V. Ušackas: prieš mane buvo diegiama propaganda

delfi.lt 2018/11/05 09:15
R. Tenio nuotr.

Tėvynės sąjungos-Krikščionių demokratų partijos rinkimuose Ingridai Šimonytei nusileidęs Vygaudas Ušackas DELFI teigė, kad „pirmas blynas visada būna prisvilęs“, tačiau pridūrė, kad tolesnėje kovoje palaikys I. Šimonytę, jei tik ji to paprašys.

Už paramą rėmėjams padėkojęs V. Ušackas atsakė ir į DELFI klausimus. Jo teigimu, kandidatai per mažai dėmesio kreipia artėjančioms grėsmėms.

„Stengiausi atkreipti žmonių dėmesį į būtinus proveržius, kurie reikalingi Lietuvai, nes ateina ekonominė krizė, ji gali paliesti mus dar stipriau ir man labai skaudu matyti kaip kandidatui, kad apie tai nekalba vyriausybė ir nieko nedaro. Mums reikalingi proveržio žingsniai, kad po pusantrų-dvejų metų nereikėtų karpyti biudžeto“, – teigė V. Ušackas, kitiems kovoje liekantiems kandidatams linkėdamas ryžto.

– Rinkimai baigėsi Jūsų nenaudai, bet nuotaika gera.

– Aišku, gera. Manau, kad sukūrėme šventę, nes visada tikėjau laisvu žmogumi, tikėjau tuo, kad mes galime kurti valstybę, kad esame nepriklausomi nuo kažkieno nurodymų ir instrukcijų. Tai, kad atėjo tiek daug žmonių, balsavo už mane, įsitraukė į judėjimą, į valstybės vizijos svarstymą – man tai didžiausia grąža, kurią gavau.

– Aiškėjant rezultatams pareiškėte, kad toliau rinkimuose kaip nepriklausomas kandidatas nedalyvausite. Apie tai kalbėjote ir anksčiau, tačiau ar tikrai nebuvo svarstymų?

– Neslėpsiu, tarp mano draugų ir bendraminčių buvo daug žmonių, kurie ragino ir skatino kurti savo partiją ar judėjimą, bet aš toks kaip nesisteminis politikas, nebuvau šitų visų struktūrinių ar partijos vadovybės dalyje, bet aš tikiu demokratija ir politinėmis partijomis, kurios sudaro ašis ir atramą valstybėje, todėl nusprendžiau jokių alternatyvių judėjimų nekurti, išlikti partijos nariu ir kaip galima daugiau įnešti pokalbių, debatų ir diskusijų apie vertybes, bendruomenę, valstybę, ekonomiką, gynybą, užsienio politiką, remiantis Lietuvos nacionaliniais interesais.

Debatų, mano nuomone, buvo per mažai, galėjo būti daugiau, periodas galėjo būti ilgesnis, o ne mėnuo. Užsienio lietuviai negalėjo balsuoti, regionuose žmonės nesuprato, apie ką čia dalykas, bet kaip buvo, taip buvo. Žinote, pirmas blynas būna prisvilęs. Tas blynas prisvilęs, bet jis tikrai įgijo didelį atgarsį. Nuostabu, kad gyvename demokratijoje, laisvoje Lietuvoje, reikšti skirtingas nuomones ir konkuruoti, o šį kartą laimėjo Ingrida.

– Kada apskritai kilo mintis kandidatuoti rinkimuose į prezidento postą?

– Dar prieš dešimt metų mane ragino dalyvauti rinkimuose, bet tuo metu nusprendžiau nedalyvauti, o rimtai svarstyti pradėjau tada, kai baiginėjau darbą Maskvoje, prieš metus. Buvo pasiūlymų tęsti darbą užsienio politikoje, bet nusprendžiau grįžti ir savo išbandyti.

– Debatuose dažnai sulaukėte kaltinimų dėl sąsajų su Rusija. Kaip tai vertinate?

– Manau, kad tai buvo sisteminis išpuolis prieš mane, kuriam atremti aš neturėjau pakankamai laiko. Ta juoda propaganda ir ta žeminanti sklaida buvo diegiama žmonėms per pastaruosius trejus-ketverius metus. Žmonės nesupranta. Kai aš važiuoju į susitikimus, sako „o, jūs dirbate Rusijai“, o aš sakau „Kodėl?“, sako „Jūs Maskvoje buvote“. Aš juk dirbau Europos Sąjungai, apie tai žmonės nesusimąsto, klausia, kaip aš ten pakliuvau, o aš ir sakau, kad mane atrinko, mane pasiūlė (…).

Matyti, kad yra toks nusistatymas, kurį sukūrė savus interesus turintys žmonės. Matyt, tai buvo vienas iš tų faktorių, kodėl žmonės balsavo taip, kaip balsavo.

– Tai visas šias sąsajas su Rusija vadinate tiesiog propaganda?

– Be abejonės. Atstovavau Europos Sąjungai. Buvau tas balsas ir veidas, kuris „kalė“ Rusijai už tai, kad ji aneksavo Krymą, kad sukėlė karą Donbase. Kalbėjau galbūt kita tonacija, kalbėjau diplomatiniais žodžiais, o ne smerkimais, ir kiti, matydami ir norėdami turėt kažkokių savo dividendų, visa tai bandė išversti ir pateikti kaip prorusiškumą.

– Minėjote, kad debatų buvo per mažai. Kas jų metu labiausiai įstrigo?

– Buvo klausimų, kur žmonės nesuprato. Aš sakiau, kad šiuo metu Lietuva neturi tiesioginės grėsmės, karinės grėsmės. Buvo išversta, kad štai Ušackas nemato grėsmės. Taip, aš matau grėsmę. Buvau pirmas, kuris pirmas apie tai kalbėjau ir sakiau, buvau pirmas, kuris kalbėjo ir Putinui į akis, ir Rusijos televizijai, ir panašiai. Bet kaip profesionalas vertinu visą amplitudę įvairiausių faktorių, su kuriais mes susiduriame.

Taip, mes jaučiame kibernetines atakas, informacinę propagandą, grasinimus, bet, ačiū Dievui, nematome tiesioginių ketinimų okupuoti Lietuvos valstybę, ir tai reikia žinoti. Reikia kalbėti apie tai, kokios yra grėsmės.

– Turite įvairių planų, kurie iš jų siejasi su Lietuva?

– Planas yra toks, kad būsiu laisvas žmogus, turėsiu daugiau laiko savo žmonai ir šeimai. Dėl politinių planų Lietuvai… Šiuo metu nesvarstau. Esu laisvas konsultantas, dirbu pagal įvairius kontraktus Amerikoje, pirmadienį išvykstu į Didžiąją Britaniją.

– Ar savo ateitį matote Lietuvoje?

– Kiekvienas turime savo profesinius įgūdžius, o mano profesiniai įgūdžiai susiję su tarptautine politika, ekonomika ir saugumu.

Kur ir kuo aš užsiimsiu – laikas parodys. Niekur neskubu – esu laisvas žmogus.

– Rinkimų metu buvo pasirodžiusi informacija, kad esą buvo nešvarių dalykų. Kaip vertinate pačius rinkimus?

– Komanda labiau tuos dalykus žino. Bet iš principo jie vyko ganėtinai sklandžiai. Buvo klaidų iš visų pusių, bet aš tai vertinu kaip pirmą blyną. Jis, nors ir pridegęs, yra geras.

Komanda labiau tuos dalykus žino. Bet iš principo jie vyko ganėtinai sklandžiai. Buvo klaidų iš visų pusių, bet aš tai vertinu kaip pirmą blyną. Jis, nors ir pridegęs, yra geras.

– Tai rinkimus vertinate kaip demokratiškus? Juk Jūsų rėmėjai prie balsadėžių budėjo visa naktį.

– Partija pasitikiu. O žmonės liko budėti, nes jie buvo girdėję ir gavo įspėjimų iš mūsų partiečių, kad viename ar kitame rajone gali būti klastojimų, kad buvo anksčiau klastojimų. Jie buvo užsidegę.

– Ką palaikysite rinkimuose?

– Ingridą Šimonytę. Jei ji prašys, aš ją palaikysiu. O laikas parodys.

– Neliksite nuošalyje?

– Esu komandos žaidėjas. Sveikinu Ingridą su pergale ir jeigu jai reikės kažkokios paramos, aš svarstysiu ir paremsiu.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA