„Fluxus“ grįžta linksminti – Kas vyksta Kaune

„Fluxus“ grįžta linksminti

Organizatorių nuotr.

Vytauto Didžiojo universiteto menų galerijoje „101“ Kaune (Muitinės g. 7) duris atvėrė paroda „Fluxus is Fun, Fun is Fluxus“. Bendradarbiaujant su Jono Meko vizualiųjų menų centru, galerijoje pristatomi 25 garsiojo tarptautinio judėjimo „Fluxus“ eksponatai, kurie įvairiapusiškai atveria šio judėjimo įvairovę.

[galerija kiek=”15″]

Parodoje galima pamatyti ne tik garsių akcijų fotografijas (pvz., Yoko Ono „Striptizas trims“), žymiąsias „Fluxus“ dėžutes (pvz., George’o Mačiūno dolerių dėžutė, Ay-O „Piršto dėžutė“ ir kt.), bet ir keletą šį meninį judėjimą reprezentuojančių filmų. Vienas įdomiausių parodos eksponatų – 1968 m. G. Mačiūno darbo kalendorius, atskleidžiantis sudėtingą menininko gyvenimo periodą – pastangas įkurti SoHo menininkų kooperatyvą, finansinius sunkumus, problemas su teisėsauga.

Parodos kuratorės – Vytauto Didžiojo universiteto meno kuratorystės programos studentės. „Ši ekspozicija ir kiti ją lydintys renginiai ne tik siekia priminti XX a. 7-ajame dešimtmetyje Niujorke gimusio eksperimentinio meno judėjimo dvasią bei jo prigimtį, bet kartu ir klausti, ar šiuolaikinei vartotojiškai visuomenei „Fluxus“ idėjos vis dar aktualios ir jei taip, ko jos mus gali išmokyti šiandien?“, – pasakojo VDU menų galerijos „101“ vadovė Daiva Citvarienė.

Lietuvių kilmės menininkas, „Fluxus“ pradininkas ir krikštatėvis George’as Mačiūnas „Fluxpasilinksminimo Fluxmanifeste“ 1965 m. rašė, kad menas įdomus ir smagus yra tuomet, kai jis visiems prieinamas, paprastas ir kasdieniškas. Galbūt šiandien „Fluxus“ pasilinksminimas gali būti prisimintas kaip prasminga alternatyva tingiai vartotojiškos visuomenės pramogai?

„Jei klausite mūsų, ar „Fluxus“ aktualus šiandien, mes paklausime Jūsų, ar įsivaizduojate gyvenimą be siurprizo džiaugsmo, nerūpestingumo, žaismės ir spontaniškumo? „Fluxus is Fun, Fun is Fluxus“ yra kiekvienam iš mūsų skirta instrukcija, rodanti, kaip gyventi linksmai“, – teigia parodos organizatorės.

Atidarymo dieną lankytojai buvo kviečiami praktiškai išbandyti pasilinksminimo ideologiją – išlaisvinti savo kūrybines galias „Fluxus“ atstovų pamėgtų instrukcijų kūryboje, kuriai muzikinę įžangą pateikė Arnas Mikalkėnas ir kiti muzikantai.

Paroda veiks iki balandžio 30 dienos. Visą šį laikotarpį „Fluxus“ dvasią kurstys lydintieji renginiai:
• Balandžio 21 d. 17 val. VDU Menų fakultete (Muitinės g. 7) vyks diskusija „Ar „Fluxus“ – vykęs pokštas?“.
• Balandžio 28 d. 17 val. Menų fakulteto kiemelyje organizuojamos „Fluxus“ Olimpinių žaidynių įkvėptos varžybos „Sportas pagal „Fluxus“.

Parodos kuratorės – VDU meno kuratorystės programos studentės. Paroda organizuojama bendradarbiaujant su Jono Meko vizualiųjų menų centru. Ją iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Ši paroda yra Lietuvos rektorių konferencijos dovana Vytauto Didžiojo universiteto atkūrimo 25-ųjų metinių proga.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA