Dėl kilnaus tikslo teniso ir padelio profesionalai susivienijo su mėgėjais | Kas vyksta Kaune

Dėl kilnaus tikslo teniso ir padelio profesionalai susivienijo su mėgėjais

Paramos turnyras krūties vėžio prevencijai./Organizatorių nuotr.

Kauno moterų mėgėjų teniso klubas „Tennis Ladies” ir padelio bendruomenė surengė jau tradicija tampatį paramos turnyrą „Play Pink”, skirtą skleisti žinią apie krūties vėžio prevenciją ir įžengti į spalį – krūties vėžio sąmoningumo mėnesį. Originalų būdą, kaip prisidėti prie renginio, sumanė tenisininkas Tadas Babelis bei visa Lietuvos teniso rinktinė, palaikymą atsiuntė ir Ričardas Berankis, o Edas Butvilas perdavė linkėjimus visoms Lietuvos mamoms.

Pasitikrina tik pusė Lietuvos moterų

Renginį atidarė ir apie krūties vėžio situaciją kalbėjo Lietuvos krūties vėžio asociacijos pirmininkė dr. Agnė Čižauskaitė. Spalio 5 d. į nuotolinę paskaitą „Ką galiu padaryti šiandien, kad išvengčiau krūties vėžio rytoj” turnyro dalyves pakvies Endobiogenikos institutas ir gydytoja Gabrielė Barkauskienė.

Per metus krūtų vėžiu Lietuvoje suserga apie 1500 moterų. Dažniausiai sergama nuo 50 metų, todėl nuo šio amžiaus atliekama ir momografinė atrankinė patikra. Tačiau, anot gydytojos A. Čižauskaitės, statistika rodo, kad kas 5 moteris iš sergančiųjų yra jaunesnė nei 50-ies ir nepapuola į patikros programą. Todėl pagal Europos Komisijos rekomendacijas programa turėtų būti ankstinama nuo 45 metų.

„Patikros lankomumas Lietuvoje yra labai prastas. Jeigu Skandinavijos šalyse tikrinasi net 90 proc. moterų, tai Lietuvoje vos daugiau nei 50 proc. Tai reiškia, kad pusė moterų, kurios turi būti patikrintos, nėra ištiriamos”, – apie situaciją kalbėjo A. Čižauskaitė.

Ji priminė kaip teisingai pasitikrinti dėl krūties vėžio – pačiai bandyti apčiuopti krūtis nepakanka. Moteris gali užčiuopti darinius, didesnius nei 2 cm., o tai mažų mažiausiai yra jau antra ligos stadija ir milijonai ląstelių, kurioms reikalingas ilgalaikis gydymas. Sulaukus 35-erių reikėtų apsilankyti pas krūtis tiriantį specialistą. Dažniausiai krūtų ištyrimas yra gydytojų radiologų, ginekologų arba chirurgų specializacija. Apsilankyti pas vieną iš jų gali rekomenduoti šeimos gydytojas.

Paklausta, kodėl lietuvės taip pasyviai tikrinasi dėl šios onkologinės ligos, gydytoja svarstė, kad veikiausiai moterys rūpinasi visais aplinkui ir tik paskutinėje vietoje savimi.

„Taip neturėtų būti. Linkiu nepamiršti tikrintis visoms moterims, o šeimos nariams vis priminti savo mamoms, žmonoms, dukroms, sesėms, senelėms, kokia svarbi yra jų sveikata”, – linkėjo Lietuvos vėžio asociacijos pirmininkė A. Čižauskaitė.

Gydytoja A. Čižauskaitė./Organizatorių nuotr.

Turnyras tampa tradicija

Šį savaitgalį „Tennis Space” aikštyną užpildė daugiau kaip 100 teniso ir padelio žaidėjų, jų gretas papildė profesionalai. Šiemet turnyras „Play Pink” skirtas atkreipti dėmesį į krūties vėžį ir paskatinti profilaktiškai tikrintis. Europos Sąjungos duomenimis, riziką susirgti krūties vėžiu turi kas vienuolikta moteris.

„Mano mama, teta ir bendraamžė pusseserė yra sirgusios krūties vėžiu, laimei, visos pasveiko. Skleisti žinią moterims apie šią ligą, kaip nuo jos apsisaugoti ar kaip aptikti kuo ankstyvesnėje stadijoje, man yra labai svarbu. Artėjant spaliui, krūtų vėžio sąmoningumo mėnesiui, iš tenisininkų bendruomenės vėl sulaukiau klausimo apie turnyrą. Pernai organizuoti turnyrą mums padėjo tenisininkas R. Berankis, o šiemet prisijungti sutiko ne tik jis, bet ir T. Babelis, E. Butvilas. Supratau, kad toks palaikymas yra galinga jėga ir privalome turnyro idėją tęsti”, – sakė renginio organizatorė, vienintelio Lietuvoje moterų mėgėjų teniso klubo „Tennis Ladies” įkūrėja E. Sajūtė-Lukševičienė.

Tenisas yra individuali sporto šaka, kurioje verda didelės aistros, tačiau į šį renginį žaidėjai rinkosi draugiškoms kovoms, skirtoms stiprinti teniso ir padelio bendruomenę.

„Po turnyro dar ilgai vaikščiosime įkvėpti, nes renginyje pajutome, kad nors ir žaidžiame individualiai, esame stipri bendruomenė. Kiekvienas prisidėjo renkant paramą krūties vėžiu sergančioms moterims. Be to, šiemet prie mūsų prisijungė ir padelio žaidėjai, juos subūrė Lietuvos padelio čempionas Skirmantas Mačinskas”, – kalbėjo E. Sajūtė-Lukševičienė.

Renginio dalyviai./Organizatorių nuotr.

Paramos aukcionui – tenisininkų ir padelininkų dovanos

„Mano rankose – Lietuvos teniso rinktinės marškinėliai su žaidėjų parašais. Kažkuriam iš jūsų šie marškinėliai atiteks. Gero turnyro ir linkėjimai iš Kinijos, Pekino”, – vaizdo žinutę sporto renginio dalyviams perdavė Lietuvos teniso čempionas T. Babelis. Šią dovaną jis asmeniškai paruošė turnyro aukcionui, už jo metu surinktas lėšas bus perkama krūties vėžio gydymui reikalingos įrangos LSMU Kauno klinikoms.

Aukcionui vardinius marškinėlius dovanojo ir R. Berankis.

„Su dideliu noru, artimųjų, draugų ir aplinkinių palaikymu neįmanomus dalykus galima padaryti įmanomais. Visoms moterims linkiu ryžto ir stiprybės!”, – vaizdo žinutėje sakė R. Berankis.

Švedijoje šiuo metu esantis E. Butvilas per savo mamą, turnyre padelį žaidusią Daną Butvilienę, perdavė asmeninę, specialiai jam sukurtą raketę ir atsiuntė palinkėjimą savo ir visos Lietuvos mamos.

„Savo mamai ir visoms mamytėms norėčiau palinkėti visada mylėti save ir prižiūrėti, nes sveikata yra svarbiausias dalykas šiame gyvenime”, – sakė E. Butvilas.

Paramą krūtų vėžio gydymo priemonėms rinko ir padelio žaidėjai. Prie padelio komandos prisijungė F2 vandens bolido pilotas Edgaras Riabko su žmona Sigita, taip pat Kauno „Žalgirio” vadovo Pauliaus Jankūno žmona Ieva Jankūnienė. Vienas aukcionui pasiūlytų prizų tapo dvikova ir parodomasis mačas su padelio čempionu S. Mačinsku.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA