SBA grupės pardavimai pernai siekė 440 mln. Eur | Kas vyksta Kaune

SBA grupės pardavimai pernai siekė 440 mln. Eur

Asociatyvi / FNTT nuotr.

Nekilnojamojo turto (NT), baldų, tekstilės ir investicijų valdymo sektoriuose veikiančios SBA Grupės konsoliduotos pajamos pernai palyginti su 2021-aisiais ūgtelėjo beveik 9 proc. ir sudarė 440,5 mln. eurų. Pelningumo rodiklius neigiamai paveikė karo Ukrainoje pasekmės, augusios sąnaudos žaliavoms ir energetikai. Nepaisant to, SBA įmonės 2022-aisiais sėkmingai baigė pradėtus strateginius investicinius projektus, o šiemet imasi naujų, rašoma SBA pranešime žiniasklaidai.

Sudėtingų metų iššūkiai įveikti

„2022-ieji buvo sudėtingi, o kartu ir mobilizuojantys. Karas, energetikos ir žaliavų kainų šokai smarkiai veikė visų, o ypač SBA gamybinių įmonių veiklą. Į nuostolius nurašėme dėl karo sustabdytos baldų gamyklos turtą Baltarusijoje, teko apskaityti vertės sumažėjimą tekstilės įmonei Ukrainoje. Tai iš esmės koregavo grupės finansinį rezultatą.

Tačiau su komanda dar kartą įrodėme grupės atsparumą krizinėms situacijoms: dėl karo užsivėrus rytų rinkoms ypač greitai radome alternatyvius žaliavų tiekėjus, efektyvinome įmonių veiklą ir sėkmingai baigėme strateginius investicinius gamybos projektus. Kartu inicijavome daugybę paramos iniciatyvų Ukrainai ir vietos bendruomenėms“,– sako SBA Grupės viceprezidentė Jolanta Grašienė.

Pasak jos, pernai SBA grupės investicijos sudarė apie 70 mln. eurų. 2022-aisiais atidaryta „SBA Home“ valdoma labiausiai robotizuota baldų gamykla Baltijos šalyse „Inno Line“. Net ir patyrę gaisrą ypač greitai į naujas modernias patalpas persikėlė ir gamybą atnaujino „Kauno baldai“. „Utenos trikotažas“ tęsė strateginę transformaciją į aukštesnės vertės produktus.

Jolanta Grašienė / SBA nuotr.

NT plėtotoja „SBA Urban“ pernai sėkmingai pasirengė naujos strateginės krypties verslo miestelių „Urban HUB“ startui Kaune ir Vilniuje, artėjo prie gyvenamojo rajono „Nemunaičiai“ finišo Kaune, projektavo „Vėjo miestelius“ Svencelėje, o SBA investicijų valdymo įmonė „Capitalica Asset Management“ baigė pirmąjį Rygos verslo centro „Verde“ etapą.

Iš esmės dėl minėtų gamyklos „Mebelain“ Mogiliove ir „Mrija“ Ukrainoje ilgalaikio turto nurašymų SBA grupės konsoliduotas finansinis rezultatas buvo neigiamas ir sudarė minus 4 mln. eurų.

Šiemet – spaudimas paklausai

Pasak J. Grašienės, šiemet grupės verslams didelę įtaką daro pasikeitusi makroekonominė situacija.

„Fiksuojame sumažėjusią paklausą daugelyje tarptautinių rinkų ir visuose verslo segmentuose, todėl maksimalų prioritetą skiriame pardavimų sričiai. Lygiagrečiai tęsiame pradėtus nekilnojamojo turto vystymo projektus, kurie, mūsų vertinimu, nepaisant rinkos situacijos, turėtų būti sėkmingi, nors nuomininkų ar pirkėjų pritraukimo tempas gali būti šiek tiek lėtesnis.

Šiais metais reikšmingesnio rinkos atsigavimo dar nesitikime, kadangi vartotojų nuotaikas neigiamai veiks tiek toliau augančios palūkanų normos, tiek besitęsianti geopolitinė įtampa, o mažėjančios infliacijos poveikį perkamajai galiai, tikėtina, labiau pajusime tik kitąmet“,– teigia SBA Grupės viceprezidentė.

Šiais metais SBA grupės investicijos sudarys apie 70 mln. eurų, didžioji jų dalis bus nukreipta į prekybos, logistikos ir biurų miestų (ang. stock-office) „Urban HUB“ statybas Vilniuje ir Kaune. Gamybos įmonėse bus tęsiami automatizavimo, robotizavimo, naujų produktų įvedimo projektai.

SBA grupė / SBA nuotr.

SBA baldų gamybos sektoriui priklauso „SBA Home“, valdanti „Klaipėdos baldus“, „Šilutės baldus“, „Inno Line“, „Visagino liniją“, logistikos bendrovę „Innovo logistika“. SBA taip pat valdo minkštų baldų gamintoją „Kauno baldai“.

NT sektoriuje „SBA Urban“ valdo jos išplėtotą verslo slėnį „Green Hall“ Vilniuje, Kaune – verslo centrą BLC. Įmonė laikinojoje sostinėje plėtoja naują gyvenamąjį rajoną „Nemunaičiai“, taip pat verslo miestų projektus „Urban HUB“ Vilniuje ir Kaune.

SBA priklausanti investicijų valdymo bendrovė „Capitalica Asset Management“ Kaune valdo verslo centrą „Kauno Dokas“, Vilniuje – „135“ ir plėtoja modernių biurų kompleksą „Verde“ Rygoje. Taip pat per specialiai įsteigtą fondą investuoja į žaliosios logistikos projektus.

SBA tekstilės sektorių sudaro „Utenos trikotažas“ kartu su bendrovėmis „Šatrija“ ir „Mrija“. „Utenos trikotažas“ pirmasis pasaulyje atitiko „Greenpeace“ aplinkosaugos standartus.

SBA taip pat valdo robotikos ir automatikos sprendimų įmonę „Robotex“, diegiančią robotikos bei automatizacijos sprendimus gamybos, elektronikos ir logistikos įmonėms.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA