Sėkmė teisme: ar galima atgauti išlaidas už advokato paslaugas? – Kas vyksta Kaune

Sėkmė teisme: ar galima atgauti išlaidas už advokato paslaugas? atsako advokatė R. Lazauskienė

Asociatyvi / teismai.lt nuotr.

Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi skaitytojas, kuris siekė išsiaiškinti dėl advokato išlaidų atlyginimo baudžiamojoje byloje, kai asmuo yra išteisinamas.

„Laimėjau baudžiamąją bylą, teismas pripažino, jog neįvykdžiau nusikalstamos veikos, tačiau savo nekaltumui įrodyti turėjau pasisamdyti advokatą ir mokėti jam už paslaugas. Ar yra galimybė, kaip laimėjusiai šaliai, atgauti bent dalį sumokėtų pinigų? Kur turėčiau kreiptis?“ – klausimą plačiau pateikė skaitytojas.

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Lietuvos Respublikos Konstitucijos 30 straipsnio 1 dalyje numatyta, kad asmuo, kurio konstitucinės teisės ar laisvės pažeidžiamos, turi teisę kreiptis į teismą; be to, asmeniui, kuris įtariamas padaręs nusikaltimą, ir kaltinamajam nuo jų sulaikymo arba pirmosios apklausos momento garantuojama teisė į gynybą, taip pat ir teisė turėti advokatą (31 straipsnio 6 dalis).

Ši konstitucinė nuostata yra detalizuojama ir kituose įstatymuose, tai yra administracinių nusižengimų kodekse numatyta, kad administracinėn atsakomybėn traukiamas asmuo turi teisę į teisinę advokato ar kito įgalioto atstovo pagalbą, o baudžiamajame kodekse yra nustatyta įtariamojo ir kaltinamojo teisė turėti gynėją. Taigi, asmuo, kuris realizuoja savo konstitucinę teisę gintis naudojantis teisinę advokato pagalbą, dėl to gali patirti išlaidų.

Raimonda Lazauskienė/ „Advocatera“ nuotr.

Įstatymas numato, kad teismas, priimdamas išteisinamąjį nuosprendį arba nutraukdamas administracinę bylą, kartu turi išspręsti būtinų ir pagrįstų išlaidų gynėjui (advokatui ar advokato padėjėjui) atlyginimo klausimą.

Teismas, spręsdamas dėl atlygintinų išlaidų dydžio, remiasi Vyriausybės patvirtintomis rekomendacijomis dėl baudžiamosiose ir administracinių nusižengimų bylose atlygintinų išlaidų advokato ar advokato padėjėjo suteiktoms paslaugoms apmokėti nustatymo.

Minėtose rekomendacijose yra nustatyti kriterijai, kuriais teismas vadovaujasi priimdamas sprendimą, pavyzdžiui bylos sudėtingumas, apimtis, proceso trukmė, teisinių paslaugų kompleksiškumas, ginamojo ar atstovaujamojo elgesys proceso metu ir kiti. Taip pat numatyti ir atlygintinų išlaidų rekomenduojami maksimalūs dydžiai.

Kai teismo sprendimas, kuriuo asmeniui iš valstybės ar savivaldybės yra priteistos atstovavimo teisme išlaidos, įsiteisėja, asmuo su prašymu turi kreiptis atitinkamai į Lietuvos Respublikos generalinę prokuratūrą – baudžiamosios bylos atveju, arba į instituciją, kurios nutarimą teismas panaikino – administracinio nusižengimo bylose.

Kompetentinga institucija, įvertinusi prašymą ir nenustačius trūkumų, ne vėliau kaip per 20 darbo dienų nuo prašymo ir visų reikalingų dokumentų gavimo dienos turi pervesti lėšas į prašyme nurodytą banko sąskaitą. Išlaidos yra atlyginamos iš valstybės ar savivaldybės lėšų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA