A. Dulkys apie karantino laisvinimą: yra tikimybė, kad iš scenarijaus C į scenarijų B įžengsime dar kovą | Kas vyksta Kaune

A. Dulkys apie karantino laisvinimą: yra tikimybė, kad iš scenarijaus C į scenarijų B įžengsime dar kovą

delfi.lt 2021/02/15 10:55
DELFI nuotr.

Pagal analitikų prognozes, jeigu pavyktų išlaikyti esamas tendencijas dėl sergamumo koronavirusu (COVID-19) mažėjimo, yra tikimybė, kad iš scenarijaus C į scenarijų B įžengsime dar kovą. Kad taip nutiktų, turi nesukliudyti viruso mutacijos ir neigiamų pasekmių nesukelti jau daromi atlaisvinimai, sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Kalbant su analitikais, jeigu mums pavyktų, ir išlaikytume tokias tendencijas, tai iš scenarijaus C į scenarijų B yra tikimybė įžengti dar kovą. Bet čia yra su sąlyga, kad neveiks mums kažkokios jėgos kaip mutacijos, ir jei daliniai pokyčiai neturės neigiamų pasekmių“, – sakė A. Dulkys laidoje „Savaitės įvykiai“.

Sveikatos apsaugos ministras laidoje dėstė, kad tai, kiek yra rizikingi, jau Vyriausybės priimti sprendimai, „priklauso nuo mūsų visų kartu“.

„Pats faktas, kad mūsų žmonės, pasiekė rezultatą, kad nuo gruodžio vidurio, kada turėjome beveik 1,5 tūkstančio atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 d. laikotarpį, mes jau dabar pasiekėme apie 300 atvejų rodiklį, sako, kad galime svarstyti, ir galime kažką kartu daryti, ir kažką keisti savo gyvenime, bet labai palaipsniui ir labai pasitikrinant“, – kalbėjo A. Dulkys.

Prisirišo prie rodiklių

Sveikatos apsaugos ministras laidoje aiškino, kad Vyriausybės sprendimai dėl karantino yra susieti su konkrečiais rodikliais ir scenarijais. To yra laikomasi.

Apie tai, kokie atlaisvinimai numatomi esant konkrečiam scenarijui galima perskaityti čia.

„Vienas pagrindinių mūsų tikslų dar gruodžio viduryje, kai (…) buvo sudaryta Ekspertų Taryba, buvo karantino scenarijų apibrėžimas, ir pasidalinimas jais su visuomene. Principas buvo toks, kad kalbame ne apie datas, o apie rodiklius, motyvuojame visuomenę, kad kartu juos pasiekiame“, – dėstė A. Dulkys.

Premjerė Ingrida Šimonytė po sprendimo mažinti suvaržymus paprašė verslo dviejų dalykų: testuotis prieš pradedant darbą, ir teikti paslaugas maksimaliai saugiai.

Sveikatos apsaugos ministras patikslino, kad kartu su Vyriausybės sprendimais yra nustatomi ir papildomi reikalavimai dėl ploto, priemonių. Jie skiriasi priklausomai nuo veiklos pobūdžio. Tačiau kartu jis pabrėžė, kad „turime demonstruoti visi vieni kitiems pasitikėjimą“.

„Mes pastaruosius mėnesius matome, kad didžioji dalis visuomenės labai gerai laikosi rekomendacijų“, – sakė A. Dulkys.

Ministras paaiškino, kad galimybė pakviesti testuotis atsirado dėl to, kad sumažėjo simptominių atvejų, atlaisvėjo mobilūs punktai ir laboratorijos.

„Vėliau įsijungs mechanizmas, kur verslui bus kompensavimo mechanizmas tolimesniems testavimams“, – informavo A. Dulkys.

Jei nepavyktų, grįžtume į griežtesnių ribojimų laikus

Jei atvejų skaičius imtų vėl augti, kaip aiškino ministras, atitinkamai būtų grįžtama prie kito scenarijaus.

„Mūsų ribojimų keitimų planas yra veiksmų matrica. Pirmiausia, yra galimybė kai kuriuos dalykus daryti ne tik nacionaliniu, bet savivaldos lygmeniu. Jei matome, kad kažkur savivaldybėje yra labai ryškus pagerėjimas, tai galime labiau kažką keisti.

Plane, kai Vyriausybė jį tvirtino, mes esame scenarijuje C. Bet tas planas turi ir scenarijų D, kuriame yra labai aiškiai parašyti rodikliai. Jei rodikliai pradėtų blogėti, tai Vyriausybė ir savo sprendimais grįžtų į priemones, kurios yra scenarijuje D, o tai reikštų vėl tam tikrų sugriežtinimų įvedimą“, – sakė A. Dulkys.

Dėl kaukių dar diskutuojama

Kaip paaiškino ministras, pats laisviausias gyvenimo režimas yra numatomas tuo atveju, jei atvejų būtų mažiau nei 25 atv. 100 tūkst. gyventojų, ir teigiamų testų dalis būtų mažesnė nei keturi procentai. Tai yra vadinamasis scenarijus A.

„Bet prisiminkime, kad tai būtų žymiai daugiau, nei buvo pirmosios bangos atveju“, – sakė A. Dulkys.

Pasak ministro, dėl kaukių dėvėjimo lauke reikalavimo dar diskutuojama.

„Pagal dabartinį matymą, kiek esame diskutavę, tai bent jau lauke kaukių dėvėjimas turbūt (būtų neprivalomas) prie scenarijaus A. (…) Bet dar tęsiame diskusijas. Reikia žiūrėti į priemonių visumą“, – sakė A. Dulkys.

Ministras sakė, kad daug kas priklauso ir nuo vakcinavimo sėkmės.

„Mes jau vakcinavome beveik visą medikų bendruomenę, ir jau turime kitus rezultatus. Dešimtimis kartų sumažėjo medikų, pacientų užsikrėtimai, židinių atsiradimas. Pokytis yra milžiniškas“, – dėstė A. Dulkys.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA