JAV ambasadorius dar negali atsakyti, ar J. Bidenas galėtų aplankyti Lietuvą | Kas vyksta Kaune

JAV ambasadorius dar negali atsakyti, ar J. Bidenas galėtų aplankyti Lietuvą

E. Kniežausko nuotr.

Penktadienį JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas S. Gilchristas surengė pirmąją nuotolinę spaudos konferenciją po to, kai JAV buvo inauguruotas naujasis prezidentas Joe Bidenas, kurioje pasidalino įžvalgomis apie galimus dvišalių JAV ir Lietuvos santykių pokyčius bei paminėjo faktą, kad ambasadoriumi Lietuvoje dirba jau vienerius metus bei ateityje planuoja dar didesnį ambasados Lietuvoje veiklų aktyvumą.

„Aš jums garantuoju, kad turėsite ambasadorių, kuris labai stengsis, kad sulauktumėte aukšto rango pareigūnų vizito. Mane labai nudžiugintų, jei J. Bidenas nuspręstų atvykti čia“, – atsakydamas į portalo „Kas vyksta Kaune“ klausimą, ar galima tikėtis naujojo JAV prezidento, kuris jau yra lankęsis Lietuvoje 2014-aisiais metais, kai dirbo viceprezidentu Barako Obamos komandoje, vizito Lietuvoje artimiausiu metu, sakė R. S. Gilchristas.

Drauge jis pridūrė, kad apie tai kalbėti dar gerokai per anksti. „Kol kas aš pats neturiu nuolatinio vadovo, kadangi Senatas dar nepatvirtino Valstybės sekretorius. Taigi viskas dar kiek anksti, bet garantuoju skirsiantis dideles pastangas, kad aukščiausi JAV valdžios pareigūnai apsilankytų Lietuvoje“, – teigė ambasadorius.

Stop kadras iš JAV ambasadoriaus Lietuvoje R. S. Gilchristo surengtos nuotolinės spaudos konferencijos

Taip pat R. S. Gilchristas pasidžiaugė naujosios JAV administracijos įvairove, kad net 47 procentai nominacijų į aukšto rango pozicijas šiuo metu užima moterys ir tai yra geriausias rezultatas per visą JAV istoriją. Taip pat jis teigiamai vertino, kad administracijoje yra tinkamas atstovavimas rasių ir tautų įvairovei – afroamerikiečiams, pietų azijiečiams, Amerikos prigimtinių tautų atstovams.

„Taigi, ši administracija daugeliu atžvilgiu yra istorinė ir aš viliuosi, kad kai kurie iš tų žmonių galėtų atvykti čia ir kalbėti apie problemas, su kuriomis jie susiduria ir atstovauti tai, kokia įvairi yra Amerika“, – sako R. S. Gilchristas.

JAV tęs karinį buvimą Lietuvoje 

Kad Jungtinių Valstijų prezidento pareigas einant J. Bidenui Lietuvos ir JAV santykiai saugumo srityje išliks tvirti, o amerikiečių karinis buvimas tęsis įvairiais būdais, cituodama JAV ambasadoriaus Lietuvoje Roberto S. Gilchristo spaudos konferencijoje išsakytas mintis pranešė ir naujienų agentūra BNS.

R. S. Gilchristo teigimu, Lietuvos ir JAV bendradarbiavimas gynybos ir saugumo srityje yra labai tvirtas – tą liudija ir tai, jog šalyje trečią kartą dislokuotas amerikiečių karių batalionas.

Vis dėlto ambasadorius negalėjo atsakyti, ar J. Bideno kadencijos metu pavyks pasiekti susitarimą, kuris apibrėžtų nuolatinį bataliono dislokavimą šalyje. Lietuvos Vyriausybės programoje numatyta siekti tokio dvišalio susitarimo. „Ar toks susitarimas dėl nuolatinio karių buvimo bus pasiektas, manau, priklausys nuo to, kaip viskas vystysis ateityje“, – komentavo jis.

Ambasadorius pabrėžė, kad JAV puikiai supranta saugumo iššūkius, su kuriais susiduria Baltijos šalys ir yra tvirtai įsipareigojusi šio regiono saugumui ir gynybai. „Mes visada būsime čia įvairiais būdais“, – kalbėjo ambasadorius.

Santykių su Rusija „perkrovimo“ nesitiki

R. S. Gilchristas teigia, kad prezidento J. Bideno komandoje dirba žmonės, kurie puikiai supranta Baltijos šalių saugumo problematiką. „Saugumas šiame regione visada buvo JAV prioritetas“, – sakė ambasadorius.

Pasak jo, santykių su Rusija JAV „perkrauti“ neplanuoja, tačiau tarpusavio santykius apsibrėžti bus būtina. „Žinoma, reikės apsibrėžti, kokie dvišaliai santykiai bus. (…) Manau, kad bus tam tikrų bendradarbiavimo taškų, bet nemanau, kad tą galima įvardyti kaip perkrovimą“, – kalbėjo jis.

Ambasadorius akcentavo, kad JAV prezidento administracijos nariai pasisako už sankcijų Rusijai įvedimą dėl šios veiksmų prieš opozicijos atstovą Aleksejų Navalną, dalis jų taip pat yra prisidėję rengiant sankcijas už Krymo okupaciją.

R. S. Gilchristas sako, kad nors Lietuva vis dar neturi nuolatinio ambasadoriaus Vašingtone, jos balsas yra girdimas.

Demokratas J. Bidenas trečiadienį buvo prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu per iškilmingą ceremoniją ant Kapitolijaus laiptų. Jis pakeitė rinkimus pralaimėjusį Donaldą Trumpą, trečiadienį ryte palikusį Baltuosius rūmus ir nedalyvavusį įpėdinio inauguracijoje.

JAV ambasadoriaus R. S. Gilchristo vizitas Kaune

„Kas vyksta Kaune“ primena pernai liepą JAV ambasadorių apsilankius Kaune – pasivaikščiojimo Laisvės alėjoje metu R. S. Gilchristas pripažino, kad mūsų miesto architektūra jam primena Majamį. Visą išskirtinį interviu su ambasadoriumi skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA