A. Veryga apie patikrintų ribojimų grąžinimą: be kaukės išeiti iš namų nepavyks | Kas vyksta Kaune

A. Veryga apie patikrintų ribojimų grąžinimą: be kaukės išeiti iš namų nepavyks

delfi.lt / Simona Voveriūnaitė 2020/08/07 09:03
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga užsimena, kad jau dabar yra svarstomi ir papildomi, karantino metu jau išbandyti, ribojimai dėl koronaviruso situacijos suvaldymo. Nors dėl visko bus sprendžiama tik kitą savaitę, ministras užtikrino, kad blogėjant epidemiologinei situacijai, karantinas šalies mastu nebus skelbiamas. Pradžioje bus bandoma problemas išspręsti konkrečiose savivaldybėse.

Kada reikėtų naujų reikalavimų?

A. Veryga, paklaustas, kokia yra sergamumo riba, kad prie privalomų apsauginių veido kaukių dėvėjimo uždarose viešose vietose prisidėtų ir kiti nurodymai, įvardijo jau pažįstamus skaičius.

„Kaip tik šiandien apie tai kalbėsimės su epidemiologais. Praėjusį penktadienį jie gavo pavedimą parengti sąrašą visų naudotų veiksmų ir priemonių Lietuvoje. Kalbame ir apie priemones skirtas gydymo įstaigų veiklai, tai pacientų lankymas. Taip pat verslams tam tikri reikalavimai, net ir iki darbo laiko ribojimo. Šiuos visus apribojimus siūloma sieti su dviem rodikliais – 16 ir 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų“, – sakė ministras.

Ir dar pridūrė, kad visi šie pasiūlymai bus pristatomi COVID–19 valdymo komitete, o konkretūs sprendimai priimami Vyriausybės posėdyje.

„Esminis skirtumas nuo anksčiau buvusio reguliavimo – siūloma labiau lokalizuotai tas priemones taikyti, stebėti situaciją savivaldybėse ir ten konkrečiai taikyti tas priemones. Jeigu situacija blogėja, žiūrėti truputį lokaliau – neskelbti tų priemonių iš karto visai šaliai, pradėti nuo savivaldybių“, – sakė A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministras sakė, kad kol kas konkrečių priemonių įvardinti jis negali, tačiau būsimame reikalavimų sąraše naujienų neturėtų būti.

„Tai mes kalbame ir apie renginius, viešus susibūrimus, pacientų lankymą, nuotolinį darbą ir visus kitus dalykai, kurie jau buvo taikyti“, – Delfi penktadienio rytą sakė A. Veryga.

„Tai yra priemonės, kurias mes jau pažįstame, tiesiog dabar klausimas – kada prie tų priemonių būtų grįžtama, kokiais kriterijais vadovaujantis“, – teigė ministras.

A. Veryga teigė, kad greitu metu be kaukės išeiti iš namų nepavyks.

„Deja, bet taip. Tai yra ta priemonė, kuri leidžia išvengti sudėtingų sprendimų, kurie trukdo valstybei funkcionuoti, dirbti verslams. Tai geriau gal tokia priemonė, kuri komforto neprideda, žmonėms ir kvėpuoti sunku, bet gal geriau tai, nei patirti kažkokius ekonominius nuosmukius ir likti be darbų“, – sakė jis.

Stabiliai blogėjantis Lenkijos rodiklis

Kiekvieną penktadienį Sveikatos apsaugos ministerija atnaujina sąrašą šalių, iš kurių atvykusiems tautiečiams būtina 14 dienų saviizoliacija.

Didelės intrigos, anot ministro, nebėra, šiame sąraše šiandien turėtų atsirasti ir Lenkija.

„Tikrai labai tikėtina, kad taip ir bus. Tik noriu priminti, kad kiekvieną penktadienį mūsų epidemiologai tą sąrašą derina su kolegomis iš Latvijos ir Estijos, tas bus daroma ir šiandien. Kai tik bus suderinta, mes apie jį paskelbsime, bet didelio stebuklo, matyt, kad neįvyks – rodiklis stabiliai Lenkijoje blogėjantis“, – sakė jis.

„Matyt ir įvyks tai, kas yra neišvengiama“, – apie situaciją Lenkijoje sakė A. Veryga.

Ministras teigė negirdėjęs informacijos apie tai, kad pati Lenkija svarstytų užsidaryti šalies sienas. Jis sakė, kad bus sukuriamos sąlygos Lenkijoje dirbantiems lietuviams ir Lietuvoje dirbantiems lenkams.

„Bet važiuoti į parduotuvę, pakeliauti ar pailsėti, matyt, kad šis kelias tiesiog užsidarys“, – kalbėjo politikas.

Populiacijos tyrimas – su daug klaustukų

Mokslininkai žada, kad kvietimus į populiacijos tyrimą gyventojai pradės gauti jau kitą savaitę. 13,5 tūkst. gyventojų gaus kvietimus pasidaryti koronaviruso testą. A. Verygos teigimu, ką reikės daryti žmonėms, kurie gaus teigiamą šio testo rezultatą, kol kas nėra aišku.

„Tiems žmonėms tikrai paaiškins tie, kurie tą tyrimą darys, nesu tyrėjas, negaliu daugiau detalių pasakyti. Greičiausiai, jam bus atliekamas ne tik greitasis testas, bet ir PGR testas. (…) Tada jau bus pagal situaciją vertinama“, – aptakiai kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

A. Veryga teigė, kad ir patys mokslininkai tikisi sulaukti maždaug trečdalio pakviestųjų.

„Manau, kad nebus daugiau tų, kurie bijos, bet tų, kurie gal neturės laiko, svarbesnių užsiėmimų, dažniausiai dėl to neateina tikrintis. (…) Tikimasi ir šitame tyrime, kad bent trečdalis iš kviestų ateis. O kaip iš tikrųjų bus, bus matyti. Patys tyrėjai tikisi, kad nemaža dalis žmonių, nors ir buvo kviesti, bet neateis dėl pačių įvairiausių priežasčių“, – penktadienio rytą kalbėjo A. Veryga.

Saviizoliacijos išimtys tik vienkartinės

Ketvirtadienį paaiškėjo, kad pasibaigus karantinui, buvo kiek sušvelnintos saviizoliacijos taisyklės. Jose nurodoma, kad esant reikalui, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai saviizoliacijoje esantį asmenį gali išleisti į laidotuves, vestuves ir kitus šeimos renginius.

A. Veryga teigė, kad tai tebuvo vienetiniai atvejai.

„Tam tikras išlygas NVSC, įvertinęs situaciją, galėjo duoti. Supraskime, kad tokių situacijų, jei ir buvo, tai ypatingai išimtinės, tai negalėjo būti masinė praktika“, – raminti skubėjo A. Veryga.

„Jeigu žmogus atvyksta iš kitos šalies į laidotuves, bet į jas negali eiti, nes turi būti saviizoliacijoje 14 dienų, tai nustačius tam tikrus saugumo reikalavimus, kaip žmogus turi elgtis, būdavo išimtys, keli atvejai“, – penktadienio rytą tikino ministras.

A. Veryga teigė, kad saviizoliacijoje esantiems asmenims, kurie gyvena mažai gyvenamojoje vietovėje, jei nėra einama į vietas, kur yra žmonių, buvo leidžiama nuo namų nutolti per kilometrą.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA