Seime registruotas naujas projektas: siūlo suteikti prieglobstį Honkongo žmonėms | Kas vyksta Kaune

Seime registruotas naujas projektas: siūlo suteikti prieglobstį Honkongo žmonėms

BNS 2020/06/05 13:44
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Grupė įvairioms frakcijoms priklausančių parlamentarų siūlo Lietuvoje suteikti prieglobstį „Honkongo žmonėms, kuriems gresia Kinijos politinis persekiojimas ir represijos“. 36 Seimo nariai registravo rezoliucijos projektą, kuriame reiškiamas susirūpinimas dėl Pekino planų įvesti nacionalinio saugumo įstatymą Honkongui.

„Priimdama Honkongui skirtą nacionalinio saugumo įstatymą, Kinija demonstruoja, kad tarptautinės sutartys jos nevaržo. Tačiau pasaulis, kuriame tarptautinė teisė negalioja, tai Ribentropo-Molotovo paktų pasaulis, kuriame jau buvome. Todėl Lietuvai negali nerūpėti Honkongo likimas“, – BNS sakė rezoliuciją inicijavęs konservatorių frakcijos atstovas Mantas Adomėnas.

„Mažiausia, ką galime padaryti – tai pasiūlyti prieglobstį nuo totalitarinio režimo bėgantiems darbštiems ir kūrybingiems Honkongo žmonėms“, – pažymėjo parlamentas.

Projektą taip pat teikia opozicinių konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis, Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen, „valstiečių“ frakcijai priklausantis Seimo Žmogaus teisių komiteto vadovas Valerijus Simulikas bei kiti parlamentarai, daugiausiai iš opozicinių frakcijų.

Kinijos parlamentas praėjusią savaitę pritarė siūlymui apeiti Honkongo įstatymų leidžiamąją valdžią ir priimti nacionalinio saugumo teisės aktą šioje pusiau autonominėje teritorijoje. Kritikai nerimauja, kad toks įstatymas panaikintų žodžio laisvę ir opozicijos politinės veiklos laisvę.

„Nacionalinio saugumo įstatymo tiesioginis įvedimas iš Pekino, o ne per pačios Honkongo institucijas, suvaržytų Honkongo žmonių laisves, suardytų Honkongo autonomiją, o drauge – ir jo klestėjimo prielaidas“, – sakoma rezoliucijos projekte.

Jame pabrėžiama, kad naujasis nacionalinio saugumo įstatymas sukuria galimybę Honkongo gyventojus patraukti baudžiamojon atsakomybėn už politinius nusikaltimus ir prieštarauja Honkongo Pagrindiniame įstatyme įtvirtintiems įsipareigojimams ginti Honkongo žmonių teises.

Projektu Lietuvos prezidentas, Vyriausybė kviečiami palaikyti Honkongo žmonių teises ir laisves bei „principingai ginti tarptautinės teisės viršenybę Europos Sąjungos politiniuose formatuose, formuojant vieningą, principingą, pamatinėmis laisvės ir demokratijos vertybėmis grįstą Europos Sąjungos poziciją Kinijos vykdomų tarptautinės teisės ir žmogaus teisių pažeidimų atžvilgiu“.

Projekte taip pat siūloma suteikti Lietuvoje prieglobstį Honkongo žmonėms, kuriems gresia Kinijos politinis persekiojimas ir represijos.

Honkongas yra buvusi Britanijos kolonija, 1997 metais ji grįžo Kinijos valdžion pagal „Vienos šalies, dviejų sistemų“ susitarimą. Jis miestui garantuoja didelę autonomiją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA