Net 10 metų trukusioje didžiausioje kontrabandos byloje – galutinis teismo verdiktas | Kas vyksta Kaune

Net 10 metų trukusioje didžiausioje kontrabandos byloje – galutinis teismo verdiktas

BNS, DELFI 2019/10/14 15:58
DELFI nuotr.

Didžiausioje kontrabandos byloje – nuosprendis: Vilniaus apygardos teismas baigė nagrinėti didelio rezonanso sulaukusią baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl nusikalstamo susivienijimo subūrimo ir vadovavimo pateikti kontrabandos karaliumi tituluojamam buvusiam policininkui Viliui Karaliui. Vienas kaltinamųjų – ir Seimo frakcijos „Lietuvos gerovei“ seniūno Vytauto Kamblevičiaus sūnus Aivaras Kamblevičius.

Nuo 2012 m. Vilniaus apygardos teisme nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje kaltinimai yra pateikti 26 asmenims – tai ne tik kontrabandininkai, bet ir jiems už kyšius talkinę muitininkai. Neįtikėtina, bet pirmadienį į teismą, kuriame skelbiamas nuosprendis, atvyko vos aštuoni kaltinamieji. Tarp jų nebuvo nei V. Karaliaus, nei A. Kamblevičiaus. Visi kaltinamieji nuosprendžio laukė laisvėje.

Teisėjų kolegijos pirmininkė Jurgita Mačionytė paskelbė, kad V. Karalius pripažintas kaltu dėl nusikalstamo susivienijimo sukūrimo ir vadovavimo bei kontrabandos gabenimo – jam skirta 13 metų laisvės atėmimo bausmė, ją atliekant pataisos namuose. Bausmės pradžią teismas nutarė skaičiuoti nuo nuteistojo sulaikymo, todėl V. Karalius kol kas paliktas laisvėje – nuosprendis dar negalutinis, jį bus galima skųsti apeliacine tvarka.

Be to, teismas konstatavo, kad V. Karaliaus veiksmuose yra papirkimo ir dokumentų klastojimo požymiai, bet byla buvo nutraukta suėjus senačiai. Teismas nutarė iš V. Karaliaus valstybei konfiskuoti jo sumokėtą beveik 15 tūkst. eurų užstatą, nes jis kardomosios priemonės metu padarė naują nusikalstamą veiką.

Dešiniąja V. Karaliaus ranka laikomam Svajūnui Čebatoriui dėl dalyvavimo nusikalstamo susiviejimo veikloje skirta 10 metų laisvės atėmimo bausmė, bet nuteistasis irgi jau yra už grotų praleidęs daugiau kaip trejus metus, todėl jis pataisos namuose turės praleisti mažiau nei 7 metus. Be to, S. Čebatoriui skirta 300 MGL (11 298 Eur) bauda.

Artimas V. Karaliaus bičiulis Bronius Kažukauskas nuteistas 3 metų laisvės atėmimu, jam taip pat skirta 300 MGL (11 298 Eur) bauda. Reali laisvės atėmimo bausmė buvo skirta ir Česlavui Kondratovičiui – jis nuteistas kalėti 2 metus ir 300 MGL bauda.

Tuo metu Olegas Kurta pripažintas kaltu dėl jam inkriminuotų nusikaltimų, tačiau buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, nes teisėsaugai padėjo atskleisti V. Karaliaus nusikalstamo susivienijimo padarytas nusikalstamas veikas.

Kitiems kontrabandininkams buvo skirtos piniginės baudos nuo 70 MGL (2 636 Eur) iki 220 MGL (8 421 Eur).

Baudos skirtos ir muitininkams, padėjusiems gabenti kontrabandą – Zita Derenčienė nuteista 150 MGL (5 649 Eur) bauda. Tokia pati bauda buvo skirta ir Andrejui Skalivenko, bet jis jau bausmę atliko, nes į skirtos baudos dydį buvo įskaičiuotas laikinas sulaikymas. Griežčiausia bauda buvo skirta buvusiam muitinės darbuotojui Sauliui Verbickui – 250 MGL (9 415 Eur).

Teisėjų kolegijos pirmininkė paskelbė, kad muitininkų veiksmuose yra kyšininkavimo požymių, bet bylos jiems nutrauktos suėjus patraukimo baudžiamojon atsakomybėn senaties terminui. Bylos buvo nutrauktos ir tiems muitininkams, kurių veiksmuose buvo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi požymiai.

Daugelis kontrabandininkų ir pareigūnų, kuriuos prokurorai kaltino dalyvavus V. Karaliaus ir S. Čebatoriaus įkurtame nusikalstamame susivienijime, dėl šių kaltinimų buvo išteisinti. Tiesa, teisėjų kolegija paskelbė, kad nuteistieji jiems inkriminuotas veikas padarė veikdami bendrininkų grupėje.

Daliai nuteistųjų baudų nereikės mokėti, nes į bausmės laiką įskaičiuotas laikas, praleistas areštinėje ikiteisminio tyrimo pradžioje. Vienintelis Dainius Mirijauskas buvo išteisintas dėl jam inkriminuotų veikų.

Tuo metu Seimo nario V. Kamblevičiaus sūnui A. Kamblevičiui skirta 110 MGL bauda, bet jis daugiau kaip 2 mėnesius yra praleidęs už grotų, todėl teismas nutarė, kad jis bausmę jau yra atlikęs.

Iš nuteistųjų, kurie buvo pripažinti kaltais, teismas nutarė konfiskuoti vilkikų ir puspriekabių vertes atitinkančias sumas nusikaltimų padarymo metu – 272 tūkst. Eur. Iš nuteistųjų taip pat konfiskuota daugiau kaip 700 tūkst. Eur, gautų iš nusikalstamos veikos, automobilis. Konfiskuoti ir muitininkų gauti kyšiai, dalį neteisėtai gautų pinigų buvę pareigūnai jau yra grąžinę.

Iš pagrindinių susivienijimo dalyvių teismas muitinei priteisė daugiau kaip 5 mln. Eur nesumokėtų mokesčių.

„Teismas pripažino, kad byloje įrodyta, jog 2009 m. sausio antroje puisėje V. Karalius ir S. Čebatorius Lietuvoje organizavo iki 2010 m. gruodžio Lietuvoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Baltarusijoje ir Rusijoje skirtingomis sudėtimis veikusį nusikalstamą susivienijimą bendrai nusikalstamai veikai daryti – cigarečių kontrabandai gabenti“, – sakė teisėjų kolegijos pirmininkė.

Tuo metu B. Kažukausko kaip organizatoriaus vaidmens nepavyko įrodyti, todėl jis pripažintas tik dalyvavęs nusikalstamo susivienijimo veikloje.

Teisėja pabrėžė, kad dar dalis asmenų, veikusių bendrininkų grupėje gabenant kontrabandą, buvo nuteisti kitose bylose ir užsienyje, iš viso – daugiau kaip 50 asmenų.

Teisėjų kolegijos pirmininkė J. Mačionytė pažymėjo, kad teismas nuteistiesiems buvo priverstas skirti minimalias arba labai artimas minimalioms dėl pernelyg ilgo baudžiamojo proceso.

„Teisme byla gauta 2014 m. sausio 31 d., pakankamai ilgai nagrinėjama, bylos apimtis labai didelė, reikėjo atlikto daug procesinių veiksmų, teko net su teisinės pagalbos prašymais kreiptis dėl liudytojų apklausos Rusijoje, Lenkijoje“, – teisėjos teigimu, iš anksto buvo suplanuoti net 264 posėdžiai, iš kurių 101 posėdis dėl kaltinamųjų, gynėjų ir liudytojų ligų neįvyko.

Paskelbtas nuosprendis sudaro daugiau kaip 700 puslapių.

[galerija kiek=”24″]

Milijoninės vertės kontrabanda

Bylos duomenimis, Lietuvoje suburtas nusikalstamas susivienijimas veikė Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje ir Vokietijoje – organizavo milijoninės vertės cigarečių kontrabandą.

Seimo nario V. Kamblevičiaus sūnui prokurorai teismui yra pasiūlę skirti 300 MGL baudą – daugiau kaip 11 tūkst. eurų, tuo metu V. Karaliui – 16 metų laisvės atėmimo bausmę.

Šiek tiek švelnesnių bausmių prokurorai reikalauja ir kitiems nusikalstamo susivienijimo nariams – Svajūnui Čebatoriui – 15 metų, Broniui Kažukauskui – 11, jo sūnėnui Mariui Kažukauskui – 5, Česlavui Kondratovičiui – 7 metų laisvės atėmimo bausmė.

6 metams siūloma įkalinti ir buvusį muitininką Andrejų Skalivenką, o jo kolegas Vidą Balšaitį, Žymantą Rudį, Antaną Survilą, Algirdą Vitą ir Zitą Derenčienę siūloma įkalinti 4 metams. Dar kitiems dviem buvusiems muitininkams Sauliui Verbickui ir Stanislovui Rusinskiui prokuroras pasiūlė skirti pustrečių metų nelaisvės. Švelniausia bausmė iš buvusių muitininkų siūloma Gražvydui Pieškui – pusantrų metų.

Tarpininkui Ivanui Jurgelevičiui siūloma skirti ketverius metus laisvės atėmimo. Vairuotojui Rimgaudui Klimui taip pat gresia 4 metų laisvės atėmimo bausmė, kitam vairuotojui Giedriui Biliui taip pat gresia 4 metų laisvės atėmimo bausmė. Tuo metu cigaretes padėjusiems krauti kaltinamiesiems siūloma skirti pinigines baudas.

Be to, prokuratūra iš kaltinamųjų prašo priteisti daugiau nei 4,8 mln. eurų nesumokėtų mokesčių. Dar daugiau kaip milijoną eurų prašoma priteisti iš kontrabandos organizatorių.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad per dvejus metus į Lietuvą ir kitas Europos Sąjungos šalis vilkikais neteisėtai įvežta ir išvežta cigarečių, kurių muitinė vertė viršija 10 mln. Eur. Nelegaliai per sieną gabenta arba bandyta pergabenti daugiau nei 84,6 mln. vienetų kontrabandinių rūkalų.

Nustatyta, kad neteisėtai pergabenti rūkalus padėjo muitinės pareigūnai – bendra kyšių, kurie buvo perduoti Baltarusijos ir Lietuvos muitinės pareigūnams, praleidusiems be muitinio tikrinimo cigaretes vežusius vilkikus, suma viršija 80 tūkst. Eur.

Ikiteisminis tyrimas dėl stambios cigarečių kontrabandos buvo pradėtas dar 2009-aisiais – kontrabandininkų gauja buvo sekama beveik dvejus metus. Grupuotės narius Muitinės kriminalinės tarnybai ir prokuratūrai padėjo sulaikyti antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai.

Nusikalstamo susivienijimo lyderiu laikomas V. Karalius, kuris iš valstybės gauna valstybinę pensiją, jau teistas 4 kartus, paskutinį kartą – dėl ketinimo papirkti Lietuvos apeliacinio teismo teisėją. Už tai jam, skirta 21,6 tūkst. eurų bauda.

V. Karalius prieš keliolika metų kalėdamas Lukiškių kalėjime buvo vedęs tuomečio Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininko Arvydo Gudo dukrą. O dar 2003 m. Lietuvoje buvo kilęs skandalas, kurio metu paaiškėjo, kad V. Karalius, pasinaudodamas savo draugyste su teisėjo dukra, per šį darė įtaką sprendimams dėl kontrabandininkų paleidimo į laisvę: teismui vadovavęs V. Karaliaus uošvis skambindavo savo kolegoms į Biržus ir Panevėžį dėl sulaikytų įtariamųjų paleidimo į laisvę. Vėliau šie teisėjai neteko darbo.

Dar 2009 m. Vilniaus apygardos teismas V. Karalių išteisino dėl nusikalstamo susivienijimo subūrimo ir vadovavimo, tačiau pripažino kaltu dėl didelio kiekio rūkalų kontrabandos. Už tai jam buvo skirta 2 metų ir 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Šios bausmės jis neatliko – vėliau teismas jį lygtinai paleido į laisvę.

Tąkart prokurorai buvo nustatę, kad grupuotės nariai, besiversdami cigarečių kontrabanda, Latvijoje, Lietuvoje ir Kaliningrado srityje, buvo įkūrę tarptautiniais pervežimais užsiimančias cigarečių kontrabandai gabenti naudotas priedangos firmas, plėtojo konspiracinių sandėlių, kuriuose buvo perkraunami ir laikomi kontrabanda į Lietuvą įvežti stambūs didelės vertės cigarečių kroviniai, tinklą. Kontrabandai gabenti buvo sukurtas visas gabenimo įrankių ir priemonių technikos parkas.

Per Vakarų Europos šalis gabenant didelės vertės cigarečių krovinius kontrabandą vežę vilkikai buvo stebimi ir siekiant užtikrinti jų saugumą lydimi specialiais nusikalstamo susivienijimo veikloje naudotais lengvaisiais automobiliais. Pasak prokurorų, kontrabanda kaltinti nusikalstamo susivienijimo nariai turėjo ryšių ir teisėsaugos bei muitinės institucijose.

Kai Valstybės saugumo departamento ir Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai 2002-ųjų pradžioje sulaikė kontrabanda į Lietuvą ir iš jos į Vakarų Europos šalis gabenamus didelės vertės cigarečių krovinius, siekiant gauti informaciją apie planuojamas cigarečių kontrabandos sulaikymo operacijas, grupuotės nariai užmezgė ir palaikė ryšius su aukštas pareigas ėjusiu Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnu.

Be to, siekdama išvengti nusikalstamo susivienijimo veiklos išaiškinimo ši grupuotė per tarpininkus rinko duomenis apie VSD pareigūnų atliekamą operatyvinį grupuotės veiklos tyrimą ir ne kartą pateikė tyrėjams klaidinančias tyrimo versijas pagrindžiančius dokumentus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA