Seimas nusprendė: keičiasi lapkričio 2-osios dienos statusas | Kas vyksta Kaune

Seimas nusprendė: keičiasi lapkričio 2-osios dienos statusas

BNS 2019/07/16 14:14
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Seimas iš antro karto priėmė svarstyti siūlymą lapkričio 2-ąją – Mirusiųjų atminimo (Vėlinių) dieną išbraukti iš atmintinų dienų sąrašo, nes ją norima įtraukti į šventinių dienų, per kurias nedirbama, sąrašą.

Už tai balsavo 59 Seimo nariai, prieš – 9, o 20 parlamentarų susilaikė.

„Keičiasi tos dienos statusas“, – pristatydama Atmintinų dienų įstatymo pataisą antradienį aiškino Socialinių reikalų ir darbo komiteto Rimantė Šalaševičiūtė, pabrėžusi kad lapkričio 2-osios nedarbo dienos nori šalies gyventojai.

Dabar visos į atmintinų sąrašą įtrauktos dienos yra darbo dienos.

Jeigu Seimas per galutinį balsavimą lapkričio 2-ąją įrašys į nedarbo dienų sąrašą, nedarbo dienos būtų ir lapkričio 1-oji, ir 2-oji. Pastaroji, beje, nedarbo diena būtų tik nuo 2020 metų.

Tokią Darbo kodekso pataisą pasiūlė Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos narė Vanda Kravčionok.

Socialdemokratas Algirdas Sysas abejojo, ar visi gyventojai pasinaudos lapkričio 2-ąja, kaip nedarbo diena: „Vieni pasinaudos, kiti ne. Tai lietingas, tamsus metas“.

Liberalas Simonas Gentvilas per anksčiau vykusius svarstymus atkreipė dėmesį, kad kažkuriais me­tais lapkričio 1-oji ir 2-oji, dvi iš ei­lės dienos būtų prieš savait­ga­lį: „Tai tu­rė­tu­me ke­tu­rias ne­dar­bo die­nas. Tai yra ne­tei­sin­gas bū­das ro­dy­ti pa­gar­bą ir švęs­ti šią die­ną“.

Tačiau Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Rimantas Jonas Dagys mano, kad Vėlinių paminėjimas yra svarbiau už tai, kad dėl to į biudžete nebus surinkta lėšų.

„Tai yra mū­sų gi­lios tra­di­ci­jos, ne šiaip, net pa­ly­gi­nus su ki­to­mis šven­tė­mis, žy­miai gi­les­nės, fun­da­men­ta­les­nės, tai yra pa­vel­do da­ly­kas ir man keis­tas mū­sų prieš­ta­ra­vi­mas tam ir spe­ku­lia­vi­mas, kad tą die­ną daug BVP pra­ra­si­me, kai tą die­ną prak­tiš­kai nie­kas ir taip ne­dir­ba“, – teigė jis.

Socialinių reikalų ir darbo komitetas anksčiau nesutiko, kad mainais į lapkričio 2-ąją iš nedarbo dienų sąrašo būtų išbraukta gegužės 1-oji. Buvo siūlymų dirbti ir per Joninės bei Žolines, nes dabar šios dienos taip pat nedarbo dienos, bet konkrečių pataisų nebuvo registruota.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA