Tėvystės išmoka kaunietį nuvylė: 100 proc. staiga pavirto į mažiau nei 50 proc. | Kas vyksta Kaune

Tėvystės išmoka kaunietį nuvylė: 100 proc. staiga pavirto į mažiau nei 50 proc.

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Garsiai liaupsinama tėvystės išmoka ne taip jau ir paprastai perprantama. Sunku suprasti, kaip ji yra skaičiuojama? Tenka paklaidžioti ir internetiniuose „Sodros“ labirintuose, o pamačius galutinius skaičius atrodo, kad valstybė ne itin stengiasi skatinti tėčius įsitraukti į vaiko gyvenimą.

„Kas vyksta Kaune“ skaitytojas susidūrė su šia problema gimus dukrai. Vyras nusprendė pasinaudoti užtarnauta galimybe, tačiau atsitrenkė į išmokos lubas. „Save laikau viduriniosios klasės atstovu, kuris pastaruosius 15 metų pavyzdingai dirbo, visada mokėjo visus įmanomus mokesčius. Per visą tą laiką tik du kartus ėmiau biuletenį. Jei kartais ir susirgdavau, tai padirbdavau iš namų. Negulėjau ligoninėse, neturėjau jokių operacijų. Viską dariau tvarkingai, todėl nusprendžiau pasidžiaugti mūsų valstybės teikiama galimybe mėnesiui išeiti tėvystės atostogų“, – pasakojo vyras.

Vyras užpildė visus reikiamus prašymus „Sodros“ internetiniame portale ir laukė savo teisėtai uždirbtos tėvystės išmokos. „Valstybė išdidžiai teigia, jog išmoka visus šimtą procentų, bet nepamirškime, kad visoms išmokoms yra toks stebuklingas žodis – lubos. Į jas mūsų šeima ir atsitrenkė. Užpildžius prašymus klaidžiuose „Sodros“ elektroniniuose labirintuose, laukiau atsakymo. Kiek vėliau gavau pranešimą, kad yra žinutė „Sodros“ paskyroje. Atsidaręs pamačiau skaičius, kurie gan toli nuo mano kasmėnesinių pajamų į rankas. Deklaruojamas 100 proc. staiga pavirto į mažiau nei 50 proc.“ – istorija dalijosi skaitytojas.

Natūraliai kyla klausimas, kaip šios išmokos yra skaičiuojamos? Kaip nurodoma „Kas vyksta Kaune“ pateiktame „Sodros“ komentare, tėvystės išmoka yra 77,58 proc. gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio, kuris apskaičiuojamas pagal žmogaus draudžiamąsias pajamas, gautas per 12 paeiliui einančių kalendorinių mėnesių, buvusių iki praėjusio kalendorinio mėnesio prieš teisės gauti išmoką atsiradimo mėnesį.

Kompensuojamasis uždarbis apskaičiuojamas draudžiamąsias pajamas dalijant iš to paties laikotarpio darbo dienų pagal kalendorių skaičiaus (taikoma 5 dienų darbo savaitė). Pavyzdžiui, skaičiuojant, kokią išmoką gaus 2019 m. liepą tėvystės atostogų išėjęs žmogus, vertinamos jo draudžiamosios pajamos, gautos nuo 2018 m. birželio iki 2019 m. gegužės. Tėvystės išmoka mokama už darbo dienas pagal kalendorių (taikoma 5 dienų darbo savaitė).

Draudžiamosios pajamos yra tos, nuo kurių mokamos arba turėjo būti mokamos atitinkamo draudimo įmokos „Sodrai“. Jei be samdomo darbo žmogus turi ir individualią veiklą, iš kurios gauna pajamų, šios draudžiamosios pajamos taip pat bus įvertintos apskaičiuojant tėvystės išmoką. Su verslo liudijimu dirbantys žmonės nemoka ligos ir motinystės socialinio draudimo įmokų, todėl negali gauti ir atitinkamų išmokų.

Tėvystės išmoka negali būti mažesnė ar didesnė, nei nustatytos ribos. Minimali tėvystės išmoka per mėnesį negali būti mažesnė nei 6 bazinės socialinio draudimo išmokos, galiojusios praėjusį ketvirtį iki teisės gauti išmoką atsiradimo dienos, t. y. 228 Eur (6 x 38 Eur). Šiuo metu Vyriausybės nutarimu patvirtintas bazinės socialinės išmokos dydis – 38 Eur.

Lietuvos statistikos departamentas kas ketvirtį skelbia vidutinį mėnesinį darbo užmokestį šalies ūkyje. Remiantis šiuo dydžiu nustatomas maksimalus išmokos dydis.

Maksimalus kompensuojamasis uždarbis tėvystės išmokoms apskaičiuoti negali viršyti dviejų šalies vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių, galiojusių užpraeitą ketvirtį iki teisės gauti tėvystės išmoką atsiradimo dienos, dydžio. Maksimali tėvystės išmoka per mėnesį yra 1942,45 Eur „iki mokesčių“ (įgijus teisę į tėvystės išmoką III ketvirtyje).

Maksimalus vienos dienos kompensuojamas uždarbis tėvystės išmokoms apskaičiuoti yra 92,94 Eur „iki mokesčių“ (įgijus teisę į tėvystės išmoką III ketvirtyje). Jei per tėvystės atostogas vyras gauna draudžiamųjų arba kitų darbinės veiklos pajamų, ligos išmokas, ir šių pajamų dydis mažesnis už paskirtą tėvystės išmoką, jam bus išmokėtas skirtumas tarp tėvystės išmokos ir gautų pajamų.

Daugiau aktualios informacijos apie tėvystės, motinystės ir vaiko priežiūros išmokas rasite čia. Statistinius duomenis apie išmokų gavėjų skaičių, išmokų dydžius ir kt. rasite atvirame „Sodros“ statistikos portale.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA