Senasis Kaunas: išlaikykime litą Lietuvoje – pirkime lietuvišką produkciją – Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: išlaikykime litą Lietuvoje – pirkime lietuvišką produkciją

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Spalio 9-ąją 1931-aisiais „Dienos naujienos“ rašė apie 5.000 000 litų lietuvių įmonę ir būdą, kaip išlaikyti litą Lietuvoje.

„Drobės“ fabr. Per mėnesį pagamina 30.000 metrų – 200 darbininkų turi duoną. Litas pasilieka Lietuvoj, jei perki savo pramonės išdirbinius.

Akc. b-vė <Drobė> susiorganizavusi 1920 metais Kauno priemiestyje dabar vadinamu Kaunas I-as (buvę Šančiai) įsteigė vilnonės gelumbės fabriką, kuriame gaminama įvairių rūšių vilnonės medžiagos pradedant nuo prastesnių ir baigiant geriausios rūšies medžiagomis, kurios nesiskiria nuo angliškų medžiagų. <Drobės> fabrikas savo gamybą tiek ištobulino, kad visose parodose buvo apdovanotas aukso medaliais ir jos medžiagos dabar labai išsiplatinusios. Šiais metais <Drobė> atidarė savo didelę krautuvę (Kaune Laisvės al. 21) ir prie jos siuvyklą su geriausiais siūvėjais.

<Drobės> fabrike dirba daugiau 200 darbininkų ir tarnautojų, kurių tarpe daug specialistų mechanikų. Fabrikas įrengtas naujausios konstrukcijos mašinomis, turi savo elektros stotį, vandentiekį ir kanalizaciją. Šiandien <Drobės> įmonė kainoja apie 5.000.000 litų.

<Drobės> fabrikas dirba dieną ir naktį trimis darbininkų pakaitomis.Viso pagamina per mėnesį iki 30.000 metrų medžiagos; be to, fabriko sandėlyje parduodama daug vilnonių siūlų įvairiems ūkininkų reikalams, taip pat siūlai ir medžiaga keičiami ant vilnų ūkininkams vilnas atgabenus į fabriką. <Drobės> fabriko medžiagos yra gana aukštos rūšies, ypačiai daug kreipiama dėmesio į stiprumą, nes Lietuvos visuomenė nėra tiek turtinga, kad galėtų dažnai naujus kostiumus taisytis. <Drobės> fabriko gamyba labai daug prisideda prie mūsų valiutos sulaikymo krašte, nes ką <Drobė> pagamina, to nereikia įvežti iš užsienio.

Daug kartų praktikoje įrodyta, kad nors <Drobės> gamybos medžiaga ir geresnė ir pigesnė už užsieninę, bet visgi daugelis greičiau perka užsieninę. Kad praktikoje įrodyti tokį, atleiskite už išsireiškimą, nesąmoningumą, <Drobės> krautuvėje įvestas angliškų medžiagų perdavimas, kad būtų galima sulyginti ir kokybę ir kainas. Ir dėl to tik paskutiniu laiku pradėjo būti plačiai vartojama <Drobės> fabriko gamybos medžiaga.

Dabartiniais krizės ir sunkumų laikais yra didelis nusikaltimas pirkti užsienio gamybos medžiagą ir tuomi sunkinti bendrą ekonominę ir finansinę Lietuvos būklę žinant, kad to lengvai galima išvengti, gana gražiai ir patogiai apsirengiant savo krašto gamybos rūbais.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA