Kaune jaunimas iš įvairių šalių pažindinosi su politika | Kas vyksta Kaune

Kaune jaunimas iš įvairių šalių pažindinosi su politika

Organizatorių nuotr.

Rugsėjo pabaigoje į Kauną sugužėjo aktyviausias ir iniciatyviausias jaunimas iš Lietuvos, Turkijos, Italijos ir Bulgarijos. Čia vyko tarptautiniai jaunimo mainai „Demokratijos dvasia“, kur jaunimui buvo siekiama suteikti žinių apie pilietiškumo svarbą ir įgūdžius dalyvaujant šalies valdyme. Žaidimai, diskusijos, situacijos ir tarpkultūriškumas papildė jaunimo patirties bagažą ir praplėtė požiūrį į savo šalį ir jos valdymą.

Dešimt dienų vykusį renginį organizavo „Unique Projects“ asociacija, kuri pasirūpino, kad projektas būtų parengtas pagal Erasmus+ programos reikalavimus, apimantis demokratijos ir pilietiškumo temas, suteikiantis jaunimui teorinių bei praktinių žinių, įgūdžių atstovaujant savo interesus.

Pagrindinė projekto organizatorė asociacijos „Unique Projects“ vadovė Algė Šalkauskaitė atskleidžia, kad 28 dalyvių kompanija nudžiugino ne tik save, bet ir pranoko visas organizatorių kurtas vizijas. Ji teigia, jog šių mainų metu buvo suteikta daugiau žinių jauniems žmonės apie privalumus bei trūkumus, panašumus ir skirtumus įvairių skirtingų šalių politinėse sistemose. Viena iš intensyviausiai analizuojamų temų buvo mažas studentų ir kitų jaunų žmonių įsitraukimas į valstybės politinę veiklą – apolitiškumas, pasyvumas rinkimuose bei neadekvatus balsavimas. Neformalaus ugdymo metu buvo atskleista pilietiškumo ir interesų atstovavimo svarba, galimybės tuo pasinaudoti, patobulinti savo komandoje ir prezentacinius įgūdžius dirbant ties išsikeltomis problemomis, kuriant ir pristatant idėjas demokratiškumo gerinimo klausimais.

Statistika kalba apie tai, kad šiandien daugelis jaunuolių nesidomi politika ir sunkiai įsivaizduoja, kaip vyksta šalies valdymas. Į rinkimus jaunimas eina vangiai, o ir atėję, retai kada žino, už ką atiduoti balsą. Mainų metu jaunimas pasakojo, kodėl politika nėra jų mėgstamiausia sritis ir dalijosi savo patirtimi, susijusia su šalies valdymu. Apie rinkimų svarbą kalbėta daug ir įvairiai: ne tik buvo kuriamos grupinės užduotys, bet ir vyko diskusijos, debatai. Pasirodo, daugelis jaunuolių neina į rinkimus, o tie, kurie yra dalyvavę rinkimuose, atskleidė, jog balsuoti juos privertė mintis, kad nebalsavęs žmogus suteikia dvigubai daugiau galios balsavusiojo balsui. Taigi jaunimas dažniau linkęs tiesiog pasirinkti geriausią iš blogiausių variantų pasirinkimo strategiją. „Ties įvairiais klausimais atradome nemažai panašumų – teigia bulgarų grupės lyderis Lyubomir Apostolov – pasirodo, mus vienija bendros problemos.“

Jaunimas turėjo galimybę susipažinti su Lietuvos politika ir svarbiausiomis šalies valdymo institucijomis iš arti. Mainų dalyviai keliavo į Lietuvos Seimą, rengė situacijų simuliacijas, kalbėjosi apie skirtingas politines sistemas ir valdymo formas. Ypač daug dėmesio buvo skirta visų šalių bendrai valdymo institucijai – Europos Parlamentui.

„Itin daug dėmesio skyrėme ir pačioms skirtingoms kultūroms. Juk susirinko šalys, kuriose politika iš esmės nemažai skiriasi, tad negalima imti ir kalbėti bendrai apie kažką kaip nelaužomą tiesą – kiekvienos šalies atstovams reikėjo iš mainų išsivežti kažką naudingo jiems, o ne universaliai pritaikyto kiekvienam. Todėl daug kalbėjome apie šių šalių politikos kasdienybę ir tam tikrus įvykius. Tai kartu praplėtė ir jaunimo tarptautinės kultūros bagažą, jie daugiau suprato, kaip vyksta skirtingų šalių bendravimas, kuo reikšminga užsienio politika“, – akcentuoja A.Šalkauskaitė.

Kalbant apie užsienio politiką buvo vykdyta atvejų analizė ir kūrybinės dirbtuvės temomis, paremtomis šalių problemomis, tokiomis kaip: silpna opozicija Turkijoje, didelė jaunų žmonių emigracija iš Lietuvos, Italijoje netiesioginiu būdu renkamas ministras, kuris neatstovauja piliečių interesų, neefektyvi balsavimo sistema Bulgarijoje.

Jei susidomėjote šia aktyvia ir įdomia veikla ir patys norėtumėte sudalyvauti panašaus pobūdžio projekte bei prisijungti prie asociacijos veiklos, kreipkitės el.paštu [email protected] arba per Facebook puslapį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA