Patarimai planuojantiems imti paskolą – ką derėtų žinoti? | Kas vyksta Kaune

Patarimai planuojantiems imti paskolą – ką derėtų žinoti?

Asociatyvi / Organizatorių nuotr.

Dažnas yra susimąstęs apie paskolą būstui, automobiliui, kitoms prekėms ar paslaugoms įsigyti. Ilgalaikio finansinio įsipareigojimo našta, sudėtingos įvairių tipų paskolų sąlygos nuo šio sprendimo, tačiau žinant kelis pagrindinius dalykus žengti svarbų žingsnelį link asmeninio gyvenimo laimės ar verslo sėkmės bus lengviau.

Paskola – tai finansinis įsipareigojimas bankui, kredito unijai ar bet kuriai kitai bendrovei, kuri, pasirašytos sutarties atžvilgiu, įpareigoja klientą paskirtą laikotarpį grąžinti pasiskolintą sumą su nustatyta palūkanų norma. Paskolos yra suteikiamos mokiems, pilnamečiams klientams, gaunantiems stabilias pajamas, turintiems gerą kredito istoriją, tai reiškia, be pradelstų mokėjimų, skolų ir pan.

Paskolos yra skirstomos į skirtingus tipus: vartojimo, automobiliui, nekilnojamam turtui įsigyti, medicinos išlaidoms apmokėti, namų remontui ir pan. Atsižvelgiant į tai, kam bus skirtas gautas finansavimas, yra pasirenkamas paskolos tipas ir pildoma paraiška jai gauti. Kiekviena paskola turi jai priskirtą metinę palūkanų normą, galimą pasiskolinti mažiausią bei didžiausią pinigų sumą ir kitas taikomas sąlygas, apie kurias daugiau informacijos gausite paskolų bankuose.

Į ką derėtų atsižvelgti kreipiantis dėl paskolos išdavimo ir į kokius pagrindinius patarimus rekomenduojama atkreipti dėmesį planuojant imti paskolą?

Specialistai vieningai sutaria, jog prieš kreipiantis dėl paskolos išdavimo yra būtina gerai įvertinti asmenines finansines galimybes. Kadangi bet koks įsipareigojimas neturi tapti našta ar galvos skausmu, įvertinus gaunamas pajamas, išlaidas bei kitus aspektus, konsultuojantis su finansų ekspertais rekomenduojama apgalvoti, kokiai pinigų sumai bus teikiama paraiška.

Tuomet nuo keleto mėnesių iki pusės metų laikotarpio rekomenduojama atsidėti tokią pinigų sumą, kurią ateityje, teigiamu paskolos paraiškos atveju, reikės grąžinti bankui. Tokiu būdu pastebima, ar gaunamų pajamų pakanka ne tik įmokoms bankui, bet ir kasdienėms reikmėms apmokėti, kaip maisto produktai, komunaliniai mokesčiai, vaikams skirtos išlaidos, būtini įsigyti drabužiai, avalynė ir pan. Jeigu kelių mėnesių eigoje nesusiduriama su finansiniais sunkumais, vadinasi, asmeninė finansinė situacija yra palanki paskolos gavimui bei sėkmingam jos grąžinimui.

Taip pat prieš kreipiantis dėl paskolos gavimo yra rekomenduojama tinkamai įvertinti dabartinę situaciją darbovietėje, atsižvelgiant į tai, ar neplanuojamas gaunamo atlyginimo sumažėjimas, etatų naikinimai. Svarbi tampa ir įmonės finansinė padėtis. Specialistai pataria pasidomėti, ar įmonė, kurioje dirbama, neturi skolų ir jos finansinė padėtis yra palanki tolimesniam darbuotojų atlyginimų mokėjimui, todėl paraiškos teikėjui nekils nesklandumų grąžinant pasiskolintą pinigų sumą.

Dažnu atveju daugiausiai klausimų ir neaiškumų pavieniams asmenims bei šeimoms sukelia kreipimasis dėl būsto paskolos. Dar praėjusiais metais šalyje įsigaliojo naujas įstatymas, reguliuojantis būsto kredito išdavimo tvarką bei sąlygas. Vienas iš pakitimų – ilgesnis galutinio sprendimo dėl paskolos suteikimo terminas.

Sulaukęs banko pasiūlymo, asmuo gali ilgesnį laiko tarpą, tai yra 14 dienų, apsvarstyti jam siūlomas sąlygas ir nuspręsti, ar šios jį tenkina. Taip pat priėmus banko siūlomą būsto paskolos pasiūlymą, šio galima atsisakyti 14 dienų laikotarpyje. Platesnė informacija apie atnaujintą būsto paskolos įstatymą yra pateikiama įvairiuose internetiniuose portaluose arba atsakyti į rūpimus klausimus gali paskolų banke dirbantys specialistai.

Kreipiantis dėl bet kokio tipo paskolos, asmuo turės sutikti, kad bankas patikrins jo asmeninius duomenis, kaip gaunamos pajamos, turimi įsipareigojimai, kredito istorija ir pan. Jeigu asmuo dirba pagal verslo liudijimą ar individualią veiklą – jis privalės pateikti metinę pajamų deklaraciją, kuri pagrindžia gaunamas pajamas.

Taip pat bankas turi teisę prašyti pateikti kitų paskolos išdavimo svarstymui reikalingų dokumentų. Banko teikiamos paskolos nėra reikalaujančios pradinio įnašo ar turto įkeitimo. Kadangi kiekvienas paskolos tipas turi sau taikomus reikalavimus bei sąlygas, į jas kiekvienas paraiškos teikėjas turi atidžiai atkreipti dėmesį dar prieš pasirašant paskolos sutartį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA