Seime – idėja iš viešųjų pirkimų šalinti su Rusija susijusį verslą | Kas vyksta Kaune

Seime – idėja iš viešųjų pirkimų šalinti su Rusija susijusį verslą

BNS / Sniegė Balčiūnaitė 2024/03/30 20:12
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Seimui siūloma leisti iš viešųjų pirkimų šalinti Lietuvos ir užsienio tiekėjus, kurie būtų įtraukti į Vyriausybės patvirtintą Rusijos karo rėmėjų sąrašą arba būtų su jais susiję. Vyriausybė nustatytų tokio sąrašo sudarymo taisykles.

Seime registruotos beveik 20 parlamentarų iš valdančiųjų ir opozicijos parašais paremtos tokios Viešųjų pirkimų įstatymo pataisos.

Kaip BNS sakė pakeitimų iniciatorė Dalia Asanavičiūtė, dabar Lietuvoje nėra galimybės iš viešųjų pirkimų eliminuoti su Rusija susijusio verslo.

„Tos įmonės gamina nesankcionuotas prekes arba prekiauja jomis, bet tokios įmonės krauna kapitalą Rusijoje ir tokiu būdu netiesiogiai remia režimo karą prieš Ukrainą. Tokios įmonės rizikingos ir kenkia nacionaliniam saugumui“, – teigė parlamentarė.

Pasak jos, pataisomis Lietuva „susitvarkytų viešųjų pirkimų sistemą: „Tai ne privatus verslas, o valstybės pirkimai“.

D. Asanavičiūtė stebisi, kad iki šiol Lietuvoje nėra nei tokių įmonių sąrašo, nei kriterijų, pagal kuriuos jos į jį patektų.

Konservatorius Jurgis Razma BNS teigė pritariantis tokiems pokyčiams, tačiau, pasak jo, svarbu išsiaiškinti, ar jie būtų aktualūs: „Kiek tų dalyvių su tokiomis charakteristikomis yra“.

„Nebūtinai Lietuvos viešuosiuose pirkimuose turi uždirbti įmonės, susijusios su rusišku verslu. Su Kremliumi susiję asmenys ar įmonės. Turime pakankamai verslo, kuris elgiasi principingai ir stebisi, kad nieko nedarome“, – BNS kalbėjo J. Razma.

Kaip teigia pataisų autoriai, pakeitimai siūlomi reaguojant į iniciatyvinės grupės „Stop prekybai Rusijoje“ sausį paskelbtą analizę, kad su į Ukrainos nacionalinės korupcijos prevencijos agentūros „Tarptautinį karo rėmėjų“ sąrašą įtraukta Kauno mero Visvaldo Matijošaičio šeimos valdoma įmone „Vičiūnų grupė“ susijusi „Autovici“ laimėjo 104 viešuosius pirkimus, kuriuos organizavo valstybinės įmonės, įstaigos ar institucijos.

„Autovici“ akcininkas – „Vičiūnų grupės“, įtrauktos į Tarptautinį karo rėmėjų sąrašą, generalinis direktorius Šarūnas Matijošaitis.

LRT yra atskleidusi, kad Gynybos resursų agentūra prie Krašto apsaugos ministerijos sutartį dėl 235 automobilių už 6,5 mln. eurų pirkimo su „Autovici“ sudarė 2022 metų spalio pabaigoje.

Pataisų iniciatoriai pripažįsta, kad jos gali iš dalies pakenkti verslo sąlygoms, tačiau taip pat pripažįstama, kad tokių verslų nėra daug, tad manoma, jog neigiamų pasekmių nebus.

Į Rusijos karo rėmėjų sąrašą būtų įtraukiami gyventojai ir įmonės, jeigu netiesiogiai prisideda prie Rusijos veikiant Rusijoje ar Baltarusijoje ir ten mokant mokesčius, prisidedant prie propagandos ar mobilizacijos kampanijų ar kitaip netiesiogiai skatinant Rusijos karinius veiksmus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA