Naujas muitininkų prietaisas – kontrabandininkų siaubas | Kas vyksta Kaune

Naujas muitininkų prietaisas – kontrabandininkų siaubas

Lietuvos muitinės, DELFI nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Muitininkai įgijo galimybę įvairias įtartinas prekes ar siuntas tikrinti spektrometru. Lietuvos muitinė nupirko 5 RAMAN spektrometrus, kurie lazerio spindulio pagalba identifikuoja cheminę daiktų sudėtį. Tai į lagaminėlį telpantys nešiojami įrenginiai skirti įvairių cheminių medžiagų atpažinimui.

„Su spektrometrais Lietuvos muitinės darbuotojai galės vietoje per kelias minutes nustatyti, ar tam tikrų prekių sudėtyje yra, pavyzdžiui, narkotinių, chemiškai agresyvių, pirminių sprogmenų medžiagų ar kitų cheminių medžiagų.

Tai ne tik supaprastins muitininkų darbą, bet ir sutrumpins prekių tikrinimo laiką, nes daugeliu atvejų spektrometru patikrintų prekių, mėginių nereikės gabenti į Muitinės laboratoriją ir laukti tikrinimo rezultatų“, – sako Muitinės departamento Pažeidimų prevencijos skyriaus vadovas Šarūnas Ramanauskas.

Naujas spektrometras sėkmingai buvo išbandytas Vilniaus Pašto poste. Su įrenginiu muitininkai patikrino juos sudominusias pašto siuntas. Spektrometru buvo patikrintos siunčiamos prekės su neaiškiomis pakuotėmis arba kurių sudėtyje buvo įtartinų cheminių medžiagų. Šįkart paaiškėjo, kad spektrometru tikrintose siuntose visos medžiagos buvo leistinos, todėl siuntos netrukus galės pasiekti gavėjus.

Lietuvos muitinės pranešime žiniasklaidai rašoma, kad spektrometrus galima lyginti su sumažinta mobilia laboratorija. Jie bus naudojami ne tik pašto siuntoms tikrinti, bet ir kituose postuose. Lietuvos muitinė planuoja įsigyti ir daugiau šių įrenginių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA