Kauno bienalės atidarymo savaitgalis tęsiasi: išsami programa | Kas vyksta Kaune

Kauno bienalės atidarymo savaitgalis tęsiasi: išsami programa

„Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Penktadienį Kaune prasidėjo 14-oji Kauno bienalė „Artumo geografija“ (Long-distance Friendships). Paskutinį vasaros savaitgalį įvairiose miesto vietose vyks parodų atidarymai, menininkų performansai, koncertas, susitikimai su įvairių šalių menininkais ir kiti renginiai, tyrinėjantys jungtis tarp Afrikos ir Europos. Taip du mėnesius truksianti Kauno bienalė pradės daug stipresnio nei tik estetinio poveikio paieškas ir kvies pažinti tarptautinio solidarumo, pasipriešinimo ir atsparumo istorijas iš posovietinio ir pokolonialistinio pasaulio, kurios tampa ypač svarbios šiais laikais, kai pasaulis, kokį mes pažįstame, vėl patiria didelius pokyčius.

Šiandien antrąją Kauno bienalės atidarymo dieną pradės menininkų ir Kauno šokio teatro „Aura“ atliekami performansai. Vėliau Kauno menininkų namų terasoje įsikurs laikina scena, kurioje Viktoras Diawara su grupe pristatys naujausią savo elektroninės muzikos projektą „Afrodelic“.

Kauno bienalės ambasadorius ir atlikėjas projektą, kuris dienos šviesą išvydo po trylikos metų darbo, vadina suartėjimu su Maliu – savo vaikystės namais – o tuo pačiu ir pradžia į tarptautinį muzikos pasaulio pripažinimą, rašoma Kauno bienalės pranešime.

„Afrodelic“ dainose skamba prieš kelis metus mirusio Viktoro tėvo – žinomo Malio rašytojo ir poeto Gaoussou Diawaros tekstai. Būtent jam atminti ir skirtas šis projektas, kurį dabar Diawara vadina savo kūrybos prioritetu. Koncertą Kauno bienalė pristato kartu su „Kaunas pilnas kultūros“ ir Kauno menininkų namais.

Atidarymo savaitgalį muzikos klube „Lizdas“ uždarys didžėjus, garso inžinierius ir kompozitorius, gimęs Nigerijoje ir užaugęs Italijoje, „Black Elektronika“ (Radia8, Nigerija), kaip visuomet ramiai sėdėti neleisiantys stovintys už pulto „Ubuntu“ (Rožinskas & Eroott) ir Kauno bei Lietuvos publikai gerai pažįstama „Užimtumo Tarn¥ba“.

Kauno Bienalė

Kokias pasaulio ateities perspektyvas mato menininkai

14-oji Kauno bienalė šiais metais pristato jungtinę parodą „Artumo geografija“, kurią įgyvendina kartu su 14-uoju šiuolaikinio meno festivaliu „Survival Kit“ (Latvija). Jai kuratorės A. Knock ir I. Lāce subūrė apie 50 tarptautinių menininkų/ių ir jų kolektyvų iš trijų žemynų: Europos, Afrikos ir Šiaurės Amerikos. Daugelis jų kūrinius kuria specialiai šiai parodai, kuri pasklis per keturias vietas: Kauno centrinį paštą (Laisvės al. 102, Kaunas), P.A.R.A.K.Ą (Prancūzų g. 2, Kaunas), A. Juozapavičiaus pr. 19 ir Vidžemės turgų (Brīvības g. 90, Ryga).

Per dvi šalis pasklidusi paroda kviečia lankytojus susipažinti su tarptautinio solidarumo, pasipriešinimo ir atsparumo istorijomis iš posovietinio ir pokolonialistinio pasaulio. Kiekvienas menininkas/ė ar jų grupė, remiantis šiomis istorijomis ar praeities laikų pėdsakais, parodoje pasiūlys alternatyvias ateities perspektyvas.

„Artumo geografija“ kelia idėją, kad geopolitinio susiskaldymo laikais svarbu siekti tarptautinių aljansų, kurie būtų kuriami draugystės ir bendradarbiavimo, o ne galios dinamikos pagrindu.

Parodoje bus klausiama, kokios naujos tarptautinių sandorių rūšys galėtų būti remiamos: grįstos mainais ar dovanojimu, susiskaidymu ar neįmanomybe? Kaip galėtume puoselėti solidarumą Ukrainos atžvilgiu, prieš rusijos imperializmą ar kitų kolonijinių ir neokolonijinių karų bei antiimperinių kovų atveju?

Dalijimasis (draugystės) istorijomis galėtų pateikti kai kuriuos galimus atsakymus ir suteikti vertingų įžvalgų, kaip pradėti spręsti sambūvio iššūkius dabartiniame laikmetyje. Parodos tema atsispindės ir lydinčiuose renginiuose.

Rugpjūčio 26 d. programa:

15.00 val. – menininkų bei Kauno šokio teatro Aura performansai (Kauno centrinis paštas, Laisvės al. 102).

15.30 val. – Martin Zetova ir psichodarbininko performansas Jurgio Mačiūno skvere.

16.30 val. – prie menininko Admire Kamudzengerere kūrinio Arina Lykova atliks performansą (Kauno centrinis paštas, Laisvės al. 102).

18.00 val. – Afrodelic koncertas (Kauno menininkų namai, V. Putvinskio g. 56).

23.00 val. – Kauno bienalė x Lizdas | Afterparty (Naktinis klubas „Lizdas“, Nepriklausomybės a. 12).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA