Garsios Kauno medikų šeimos tragedija: į laisvę išėjęs sūnus vėl klimpsta sunkiuose nusikaltimuose | Kas vyksta Kaune

Garsios Kauno medikų šeimos tragedija: į laisvę išėjęs sūnus vėl klimpsta sunkiuose nusikaltimuose

delfi.lt / Nerijus Povilaitis 2020/07/06 19:20
MKT, DELFI nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Kauno apygardos teismui perduota nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje kvaišalų prekyba itin stambiu mastu pareikšta kauniečiui Andrejui Tokeriui. Jis sostinės policijos pareigūnams įkliuvo vos išėjęs į laisvę, už prekybą kvaišalais jam buvo skirta 11 metų įkalinimo bausmė. Prieš tai už narkotikų prekybą 12 metų laisvės atėmimo buvo nuteista jo brolis Vitalijus.

Abiejų kauniečių tėvai – žinomi medikai Igoris Tokeris ir Tatjana Toker. Jų senelis Semionas Tokeris – buvęs ilgametis „Žalgirio“ draugijos vadovas.

Kvaišalus gamino ir Lietuvoje, ir Belgijoje

Garsios Kauno medikų šeimos atstovas, 39 metų Andrejus Tokeris liepos 1 dieną vėl stojo prieš Kauno apygardos teismą, jam pareikšti kaltinimai sunkiais nusikaltimais – disponavimu ypač dideliu kvaišalų kiekiu ir jų kontrabanda. Nors pagal pareikštus kaltinimus A. Tokeriui gresia įkalinimas nuo 10 iki 15 metų, jis nėra suimtas.

Tai ne pirmoji šio kauniečio akistata su teisėsauga. A. Tokeris policijos pareigūnams įkliuvo išėjęs iš įkalinimo įstaigos, kur atliko jam skirtą 11 metų laisvės atėmimo bausmę už analogišką nusikaltimą – kvaišalų kontrabandą ir disponavimą ypač dideliu narkotikų kiekiu.

Pagal pareikštus kaltinimus, šįkart jis vertėsi ne tik kvaišalų kontrabanda, prekyba, bet ir pats juos gamino. Jis kaltinamas tuo, jog Kauno viešbutyje „Baltosios burės“ pagamino daugiau nei 800 gramų metamfetamino miltelių, kuriuos kitą dieną pardavė Laimučiui Brazinskui. Šis asmuo vėliau buvo sulaikytas bei nuteistas.

Pareigūnams narpliojant A. Tokerio veiklą nustatyta, kad jis nelegalia veikla vertėsi ir Belgijoje, ten pagamino tūkstančius tablečių, kurių sudėtyje rasta narkotinės medžiagos MDMA.

MDMA – vienas populiariausių narkotikų, amfetamino darinys. Lietuvoje dažniausiai žinomas pavadinimu „ratai“. Bylos duomenimis, šis tabletes A. Tokeris pardavinėjo ne tik Belgijoje, bet ir gabeno į Lietuvą, kur jį sulaikė policijos pareigūnai.

Kauno apygardos teismui pradėjus nagrinėti baudžiamąją bylą A. Tokeris pareiškė pripažįstantis savo kaltę. Tačiau paaiškinti, kaip gamino kvaišalus ir jais prekiavo teisiamasis nesutiko. „Pasinaudosiu savo teise parodymus duoti po visos bylos medžiagos ištyrimo”, – sakė A. Tokeris.

Pirmasis įkliuvo jaunėlis

Kauniečių brolių Tokerių pavardė puikiai pažįstama su kvaišalų prekyba kovojantiems policijos operatyvininkams bei tyrėjams. „Vienas stambiausių sintetinių kvaišalų tiekėjų, Kaune organizavęs urminę jų prekybą“, – taip A. Tokerį apibūdino jo pėdomis dar 2004 metais sekę Lietuvos Kriminalinės policijos biuro (LKPB) pareigūnai.

Gavę informacijos apie Kauną užplūdusius sintetinius narkotikus ir jų tiekimo kanalus, LKPB operatyvininkai tuomet nustatė galimus kvaišalų importuotojus bei platintojus – kauniečius brolius Andrejų ir Vitalijų Tokerius.

Slapta klausantis jų telefoninių pokalbių ėmė aiškėti, kokį kvaišalų platinimo tinklą buvo sukūrę šie garbingos Kauno medikų šeimos atžalos.

Pagrindinį vaidmenį kvaišalų prekybos schemoje atliko vyresnysis brolis Andrejus. Niekur tuomet nedirbęs ir nesimokęs kaunietis dažnai „darbo“ reikalais viešėdavo Olandijoje, o Kaune likusiam ketveriais metais jaunesniam broliui nurodymus duodavo telefonu.

Narkotikų prekeivius kvaišalais aprūpindavę broliai Tokeriai vengė minėti savo klientų vardus, šie buvo vadinami pravardėmis – „Šernas“, „Čiora“, „Grafas“. Kalbant apie kvaišalus taip pat naudoti kodiniai žodžiai: „pupos“, „kelnės“, „smirdalynė“, „paukštiena“, „sašos“, „dešros“, „luženos“.

Pirmasis kriminalistams įkliuvo jaunėlis brolis, 19 metų sulaukęs, tuomet Kauno technologijos universitete studijavęs V. Tokeris. Policininkai jį sučiupo tėvo garaže elektroninėmis svarstyklėmis sveriant narkotikus. Garaže aptiktas tam laikmečiui didžiausias kvaišalų kiekis, o kvaišalų vertė senąja valiuta siekė 2 mln. litų.

Iš viso rasta 62 tūkst. 273 ekstazio tabletės, 18 tūkst. 743 LSD dozės, 753 gramai kanapių, 5,38 gramo amfetamino, nedidelis kiekis heroino. Tėvų bute, kur gyveno V. Tokeris, kratos metu aptikta dar 1,5 tūkst. ekstazio tablečių.

Kaltę kategoriškai neigė

Pareigūnams su įkalčiais sučiupus V. Tokerį, jo vyresnysis brolis Andrejus viešėjo Olandijoje. Netrukus buvo paskelbta tarptautinė jo paieška. Kriminalistai buvo surinkę pakankamai duomenų, kad būtent A. Tokeris vadovavo kvaišalų platinimui – užfiksuoti pokalbiai, kuriuose jis nurodo, kokį kiekį kvaišalų kokiam prekeiviui parduoti, liepia gautus pinigus jam autobusu siųsti į Olandiją.

Nors byloje buvo surinkta pakankamai daug, nenuginčijamų kaltės įrodymų, prieš Kauno apygardos teismą stojęs V. Tokeris savo kaltę atkakliai neigė.

Jis tvirtino atsitiktinai užsukęs į šeimos garažą, o jame radęs nežinia kam priklausantį sportinį krepšį. V. Tokeris pasakojo vedinas smalsumo jį atidaręs, viduje aptikęs daugybę įvairių tablečių, pakuočių, ir kitų daiktų. Tarp jų buvusios ir elektroninės svarstyklės, tad studentas teismui sakė tenorėjęs išbandyti, kaip šios veikia: pasvėręs savo laikrodį, telefoną, paskui ėmęs sverti kvaišalus. Būtent tuo momentu jį ir sulaikė vidun įsiveržę policijos operatyvininkai.

V. Tokerio pozicija nagrinėjant bylą priminė desperaciją. Prokurorui cituojant slapta užfiksuotus telefoninius pokalbius, kuriose vyresnysis brolis duoda akivaizdžius nurodymus, prieš teismą stojęs jaunėlis kategoriškai neigė, jog koduotomis frazėmis kalbama apie narkotikus.

Jis tikino nedaręs nieko nusikalstamo, tik kartu su broliu prekiavęs naudotais automobiliais. O „luženomis“, „smirdalyne“ bei „pupomis“ vadinęs ne kvaišalus, bet automobilius, kuriuos parūpindavo Olandijoje viešėjęs A. Tokeris.

Gimtadienio išvakarėse – griežta bausmė

Už rekordinio kvaišalų kiekio laikymą ir urminę prekybą V. Tokeriui grėsė ilgi nelaisvės metai. Tačiau ir suvokdamas savo situacijos tragizmą, studentas toliau kategoriškai neigė kaltinimus.

Nagrinėjant bylą netrūko emocijų. Ašarų neslėpė ir pats teisiamasis, raudojo ir jo artimieji. Tačiau tai nesugraudino tam laikmečiui itin daug atgarsio visuomenėje sulaukusią bylą nagrinėjusios Kauno apygardos teismo teisėjų kolegijos.

20–ojo gimtadienio išvakarėse V. Tokeriui teismas skyrė 12 metų laisvės atėmimo bausmę, vieneriais metais mažiau, nei prašė kaltinimą palaikęs prokuroras.

Vėliau svarstyta, esą jeigu šis nebūtų beviltiškai neigęs kaltę, ko gero teismas pirmą kartą teisiamam ir akivaizdžiai vyresnio brolio įklampintam studentui būtų skyręs bent 2 metais mažesnę įkalinimo bausmę.

Juolab, kad iš bylos medžiagos buvo akivaizdu – jaunėlis Tokeris pakliuvo vyresniojo brolio įtakon. Apie A. Tokerio indėlį į šį narkotikų platinimo „verslą“ liudijo ne tik slapta užfiksuoti pokalbiai, bet ir ant kratų metų rastų paketų su kvaišalais aptikti jo pirštų antspaudai…

Sučiupo Olandijoje

V. Tokeriui patekus už grotų, vyresniam jo broliui Andrejui dar kurį laiką pavyko slapstytis nuo teisėsaugos. Po dvejų metų, 2006-ųjų rudenį jis įkliuvo Olandijos teisėsaugininkams su įkalčiais – suklastotu pasu ir metamfetamino gamybai naudojama uždrausta medžiaga – benzilmetilketonu (BMK). Šio skysčio vertė juodojoje rinkoje tuomet siekė apie 48 tūkst. eurų.

Atlikęs 30 mėnesių laisvės atėmimo bausmę Olandijoje, A. Tokeris buvo pargabentas į Lietuvą, kur stojo prieš Kauno apygardos teismą. Nagrinėjant bylą vėl klausytasi slapta užfiksuotų pokalbių, kuriuose abu broliai derina sandorių detales, laikydamiesi konspiracijos naudoja koduotas frazes.

A. Tokeris, kaip ir jo jaunėlis brolis, kategoriškai neigė pareikštus kaltinimus prekiavus kvaišalais. Garsios Kauno medikų šeimos atstovas tikino prekiavęs automobiliais, o būdamas užsienyje broliui skambindavęs ir prašydavęs parduoti vieną ar kitą mašiną, atsiųsti gautus pinigus.

Jis tikino „luženomis“ vadinęs senus, „šrotinius“ automobilius, „smirdalynė“ neva buvusi „Audi 100“, o „paukštiena“ – draugo pravardė…

Jaunesniojo brolio desperacija: kardinaliai pakeitė parodymus

A. Tokeris teisme visgi prisipažino turėjęs reikalų su kvaišalais – vartojęs kokainą. Jį neva pirkdavo iš čigono, pravarde „Čiora“, o dozes telefoniniuose pokalbiuose vadindavęs „sašomis“ bei „šepečiais“.

Kauno apygardos teismui A. Tokerį pripažinus kaltu ir skyrus jam 11 metų laisvės atėmimo bausmę, šis su tokiu verdiktu nenorėjo susitaikyti – pateikė skundą Apeliaciniam teismui, prašė išteisinti.

Teismui nagrinėjant skundą, 12 metų laisvės atėmimo bausme jau nuteistas jaunėlis A. Tokerio brolis Vitalijus nesėkmingai bandė visą kaltę prisiimti sau. Iki to kategoriškai neigęs bet kokias sąsajas su tėvų garaže rastais kvaišalais, kaunietis tikino jais prekiavęs, o brolis Andrejus apie tai esą nieko nežinojęs.

V. Tokeris teismą bandė įtikinti narkotikus pirkęs iš tamsaus gymio žmogaus, čečėno arba arabo, su kuriuo susipažinęs šokiuose. Jis tikino intensyviai kvaišalų prekyba vertęsis du metus, kol buvo sulaikytas policijos pareigūnų. Ši aplinkybė sukėlė pagrįstų abejonių, nes reikštų, jog kaunietis narkotikų barono karjerą pradėjo sulaukęs 17 metų ir sugebėjo pasiekti didmenininko lygį…

Brolių senelė neslėpė: vyresnysis į nusikaltimus įtraukė jaunėlį

Nors abu broliai Tokeriai teismuose pateikė skirtingas versijas, kam priklausė tėvo garaže rasti kvaišalai, o galiausiai kaltę bandė prisiimti jaunėlis, akivaizdu, kad jį į nusikalstamą veiklą įtraukė vyresnis, kur kas solidesnę kriminalinę patirtį tuomet jau spėjęs įgyti Andrejus.

Buvę teisėsaugininkai yra minėję, kad dar iki sulaikymo šis garsios Kauno medikų šeimos atstovas palaikė ryšius su šešėliniam Kauno pasauliui priklausančiais asmenimis, panašu, kad ne be jų pagalbos pradėjo narkotikų barono karjerą.

Apie tai, kuris brolis kurį įtraukė į nusikaltimus šio straipsnio autoriui yra minėjusi ir brolių senelė, Kauno klinikose tuomet dirbusi Elvyra Toker. Iš žurnalisto išgirdusi žinią apie Olandijoje vietos teisėsaugininkų sulaikytą vyresnįjį anūką ji neslėpė apmaudo dėl taip susiklosčiusių abiejų brolių likimų.

„Vitalijus – labai geras vaikas, namisėda buvo, o vyresnysis brolis jį į nusikaltimus įtraukė. Kai jūs pasakėte apie Andrejaus sulaikymą, šitam smūgiui jau buvau pasiruošusi. Tai karma, reikės atkentėti. Dėjau tiek pastangų, kad mokytųsi, ir galva jo gera, puiki atmintis, tačiau štai kuo viskas baigėsi.

Manau, už tam tikrus dalykus žmogus turi atkentėti pats. Visi kentėsime, tačiau gal tai į gera išeis. Patikėkite, skaudu ir man, ir mano sūnui. Du anūkai tokiu blogu keliu pasuko“, – yra sakiusi garsios medikų giminės atstovė E. Toker.

Tai, kas įvyko jų šeimoje, ji apibūdino trumpai: „Tai didelė tragedija, šeimoje įvyko baisių dalykų“.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA