Atsako advokatė: ar institucija privalo įsitikinti, kad procesinis dokumentas buvo įteiktas atsakingam asmeniui? – Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė: ar institucija privalo įsitikinti, kad procesinis dokumentas buvo įteiktas atsakingam asmeniui?

Asociatyvi / E. Ovčarenko, BNS nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ skaitytojas kreipėsi į redakciją, siekdamas išsiaiškinti ar išsiuntusi reikalavimą pateikti duomenis, institucija privalo įsitikinti, kad šis procesinis dokumentas buvo įteiktas atsakingam asmeniui.

„Esu įmonės savininkas, neseniai sužinojau, kad iš policijos elektroniniu paštu man buvo išsiųstas reikalavimas per tris darbo dienas pateikti duomenis, kuris darbuotojas eismo įvykio metu naudojosi įmonei priklausančia transporto priemone. Tačiau policija šį reikalavimą pateikė nenaudojamu elektroninio pašto adresu, dėl ko neturėjau galimybės apie tai sužinoti ir laiku pateikti atsakymo. Dabar už tai esu traukimas administracinėn atsakomybėn. Norėčiau išsiaiškinti, ar tokie institucijos veiksmai yra teisėti?“ – plačiau klausimą advokatei pateikė skaitytojas.

Į klausimą atsako advokatų kontoros „ADVOCATERA“ advokatė Raimonda Lazauskienė

ANK 431 straipsnio 1 dalyje nustatyta administracinė atsakomybė transporto priemonės savininkui už Saugaus eismo automobilių keliais įstatyme nustatytų reikalavimų nevykdymą.

Reikalavimuose numatyta, kad siekiant išaiškinti teisės pažeidimą, tikrinančio pareigūno, savivaldybės administracijos įgalioto pareigūno reikalavimu transporto priemonės savininkas turi šiam pareigūnui nurodyti duomenis apie asmenį, kuris nusižengimo padarymo metu valdė transporto priemonės savininkui priklausančią transporto priemonę ar ja naudojosi, o juridinio asmens vadovas ar kitas atsakingas asmuo privalo šiam pareigūnui nurodyti duomenis apie asmenį, kuris nusižengimo padarymo metu naudojosi juridiniam asmeniui priklausančia transporto priemone.

Raimonda Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Transporto priemonės savininkas arba juridinio asmens vadovas ar kitas atsakingas asmuo, nepateikęs tokių duomenų atsako už transporto priemonės savininko pareigų neatlikimą administracinių nusižengimų kodekse nustatyta tvarka. Taigi, nurodyto reikalavimo įteikimas transporto priemonių savininkams ar juridinio asmens vadovui, ar kitam atsakingam asmeniui yra būtina sąlyga administracinei atsakomybei kilti.

Skaitytojo atveju, kuomet juridinio asmens vadovas negavo pareigūno reikalavimo nurodyti administracinių nusižengimų kodekse nustatytus duomenis apie asmenį, kuris nusižengimo padarymo metu valdė transporto priemonės savininkui priklausančią transporto priemonę ar ja naudojosi, ir apie tokią pareigą nežinant, iš jo negali būti reikalaujama ir įstatymus atitinkančio elgesio. Tai reiškia, kad jis pagal ANK 431 straipsnį neatsako, nes jo veikoje nėra subjektyviosios pusės požymio – kaltės.

Vien fakto, jog institucijos pranešimas dėl duomenų pateikimo buvo išsiųstas elektroninio pašto adresu, nepakanka pripažinti, kad asmuo buvo tinkamai informuotas apie pareigą pranešti, kas naudojo transporto priemonę, jeigu daugiau nėra jokių duomenų, neabejotinai galinčių patvirtinti, kad jis gavo siųstą pranešimą.

Tad vienkartinio pranešimo išsiuntimo, reikalaujant pateikti informaciją apie transporto priemonę vairavusį asmenį, elektroniniu paštu nepakanka, kad būtų pripažinta, jog įmonės vadovas buvo tinkamai informuotas apie pareigą pateikti informaciją apie transporto priemonę naudojusį asmenį.

Dėl šių priežasčių, skaitytojos turi teisę teismui skųsti paskirtą nutarimą administracinio nusižengimo byloje ir prašyti administracinio nusižengimo teiseną nutraukti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA