Nepagrįstai kalėjusiam Kauno policijos pareigūnui žalą atlygins valstybė – Kas vyksta Kaune

Nepagrįstai kalėjusiam Kauno policijos pareigūnui žalą atlygins valstybė

BNS / Dominykas Biržietis 2024/06/30 18:28
Asociatyvi / M. Patašiaus nuotr.
Asociatyvi / M. Patašiaus nuotr.
Asociatyvi / M. Patašiaus nuotr.
Asociatyvi / M. Patašiaus nuotr.

Dėl sveikatos sutrikdymo išteisintam ir nepagrįstai pusmetį kalėjusiam policijos pareigūnui iš valstybės priteista beveik 34 tūkst. eurų žalos atlyginimo, jis tęsia tarnybą.

Tokį sprendimą priėmė Vilniaus miesto apylinkės teismas.

Kaip BNS nurodė teismo atstovas Giedrius Janonis, iš dalies tenkinus R. L. ieškinį, jam priteista 13,9 tūkst. turtinės ir 20 tūkst. eurų neturtinės žalos bei 5 proc. metinės palūkanos visai sumai, skaičiuojamos nuo bylos iškėlimo iki teismo sprendimo įvykdymo.

Pasak teismo, ši žala ieškovui atsirado jį neteisėtai pripažinus kaltu ir skyrus realią laisvės atėmimo bausmę – jis buvo nuteistas ir įkalintas už sunkų sveikatos sutrikdymą ne tarnybos metu, bet vėliau išteisintas.

Sprendimas per 30 dienų dar gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

Pernai vasarį ieškinį teismui pateikęs R. L. prašė priteisti beveik 56 tūkst. eurų turtinės ir 100 tūkst. eurų neturtinės žalos.

Atlygintinos žalos sumą teismas nustatė įvertinęs padarinius R. L. asmeniniam ir profesiniam gyvenimui, ieškovo turtinę padėtį ir valstybės ekonominę padėtį, dėl atleidimo iš darbo negautas pajamas.

Kaip nurodė G. Janonis, ieškovas nuo 2015-ųjų dirbo policijos pareigūnu, vėliau antraeilėse pareigose papildomai įsidarbino apsaugos bendrovės greitojo reagavimo darbuotojo pareigose.

Dirbdamas šiose pareigose ir 2019-ųjų rudenį reaguodamas į iškvietimą picerijoje, kurioje neblaivus pilietis pažeidinėjo viešąją tvarką, R. L. gindamasis jam trenkė, dėl ko asmuo parkrito ir susižalojo galvą.

Kauno apylinkės teismas 2020 metais R. L. išteisino dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi motyvuodamas, kad tai buvo būtinoji gintis, tačiau prokurorui apskundus nuosprendį, aukštesnės instancijos teismas pareigūną pripažino kaltu dėl abiejų nusikalstamų veikų ir skyrė jam realią dvejų metų laisvės atėmimo bausmę.

Po šio sprendimo R. L. kalintas pusę metų, taip pat dešimčiai mėnesių atleistas iš pareigų policijoje.

Pateikęs kasacinį skundą Lietuvos Aukščiausiajam Teismui, 2022-ųjų kovą jis buvo visiškai išteisintas galutine ir neskundžiama nutartimi.

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis BNS nurodė, kad šiuo metu pareigūnas dirba Kauno apskrities policijos Nemuno policijos komisariato vyresniojo tyrėjo pareigose.

„Pareigūnams leidžiama dirbti kitą darbą Vidaus tarnybos statuto nustatyta tvarka ir ši galimybė ribojama tik įstatyme nustatytais atvejais. Policijos departamentas nuolat teikia siūlymus dėl pareigūnų darbo apmokėjimo, socialinių garantijų ir kitų motyvacinių priemonių pareigūnams suteikimo“, – pažymėjo R. Matonis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA