Pagrindiniai Dainų slėnio atnaujinimo darbai – jau baigti – Kas vyksta Kaune

Pagrindiniai Dainų slėnio atnaujinimo darbai – jau baigti Kaunas intensyviai ruošiasi didžiajam metų renginiui

Rekonstruojamas Dainų slėnis / R. Tenio nuotr.

100-mečio Dainų šventė – ne už kalnų. Jau birželio 29-ąją Kauną užlies jubiliejinės Dainų dienos „Miškais kalnai žaliuoja“ garsai. Ar iki didžiojo renginio Kaunas spės sutvarkyti Dainų slėnio prieigas?

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad Dainų slėnio rekonstrukcija prasidėjo 2022-aisiais. Architektų komanda „Metro architektūra“ rekonstrukcijos techninį projektą parengė dar 2018 metais, tačiau realių darbų pradžia dėl nerezultatyviai susiklostydavusių konkursų gerokai užtruko.

Anksčiau planuota, kad darbų vertė sieks 2,8 mln. eurų, tačiau ketvirtą kartą skelbtą konkursą laimėjusi bendrovė „Infes“ darbus atlieka už 7,4 mln. eurų.

Kaip šią savaitę naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ komentavo Kauno miesto savivaldybės administracijos Statybos valdymo skyriaus vedėjas Vigimantas Abramavičius, pagrindiniai darbai Dainų slėnyje jau baigti.

„Liko sutvarkyti aplinką, nuvalyti dulkes. Dainų dienai būsime pasiruošę“, – pridūrė jis.

Dainų slėnyje naujai atstatytos tribūnos, laiptai, išlieta šokių aikštės danga, paruošta speciali vieta garso operatoriams, LED vaizdo ekranams. Ties pagrindiniu įėjimu nuo Tunelio gatvės pastatytas ir bilietų kasų paviljonas.

Kauno miesto savivaldybė skelbė, kad naujosios tribūnos talpins apie 6,5 tūkst. žiūrovų, o estradoje – beveik 1,9 tūkst. vietų choristams. Atlikėjams pasitarnaus po chorų tribūna įrengtas holas, persirengimo kambariai, sanitariniai mazgai su dušais, grimerinėmis.

Dainų slėnio prieigose taip pat pasodinti du atminimo ąžuolai Dainų šventės 100-mečiui įamžinti, o netrukus jų gretas papildys ir trečias galiūnas.

Dainų slėnis suprojektuotas ir įrengtas 1964–1965 metais. Tuomet čia pastatyta skulptūra „Jaunystė“, aukuras, koplytstulpis ir vėliavų stiebai, jie yra pripažinti vertingomis slėnio savybėmis ir rekonstrukcijos metu išsaugoti.

Prieigas tvarko ir naktį

Iki didžiojo Dainų šventės renginio Kaunas skuba sutvarkyti ir išraustą Tunelio gatvę. Primename, kad gatvėje tęsiami pernai pradėti remonto darbai. Pagal planą numatyta atnaujinti Tunelio g. važiuojamąją dalį, rekonstruoti kontaktinį tinklą, įrengti naują ir suremontuoti esamą šaligatvį.

Anot Kauno savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Aloyzo Pakalniškio, iki Dainų dienos stengiamasi atlikti kuo daugiau darbų, kad visi šventės dalyviai susidurtų su kuo mažesniais nepatogumais.

„Iki didžiosios šventės sutvarkysime Dainų slėnio prieigas – atnaujinsime automobilių stovėjimo aikštelę, asfaltuosime greta esančią Tunelio gatvę. Šią savaitę rangovai dirbs net ir naktimis“, – naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ teigė A. Pakalniškis.

Seniau savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis yra teigęs, kad iki didžiojo renginio „gatvė bus suremontuota iki Radvilėnų plento sankryžos“.

Tunelio g. atnaujinimo darbų rangovas – „Kauno keliai“, darbų kaina siekia 2,3 mln. Eur.

Kaune – pirmoji dainų šventė

1924 m. rugpjūčio 23 ir 25 dienomis pirmoji Lietuvos dainų šventė įvyko Kaune, tuometinėje Petro Vileišio aikštėje. Aikštė buvo įsikūrusi prie Ledo arenos dabar esančioje futbolo aikštėje, o Dainų šventės atminimą žymi 1994 m. atidengta Vytauto Naručio skulptūra „Šventė“.

„Dainos diena“ pavadintą renginį tąkart atidarė Prezidentas Aleksandras Stulginskis, pakvietęs sugiedoti Lietuvos himną, kurį užtraukė 3500 dainininkų choras su kelių dešimčių tūkstančių palaikančia minia.

Rekonstruojamas Dainų slėnis / R. Tenio nuotr.

„Per šimtą metų Kaune keitėsi santvarkos, mados, architektūra, renginiai, bet choristai, nepaisydami jokių aplinkybių, rinkosi dainuoti. Lietuvos dainų šventei augant ir plečiantis jos programai, dauguma šventės renginių persikėlė į Vilnių, bet Kaunas šventės istorijoje visuomet buvo ypatingai svarbus.

Nenuostabu, kad susiklostė tradicija Lietuvos dainų šventę pradėti būtent Kaune, surengiant Dainų dieną. Ši Dainų diena – mažesnė, nei renginių savaitę Vilniaus Vingio parko estradoje užbaigsianti Dainų diena, tačiau tokia pat jauki ir jautri. Dainų šventė po šimto meto grįš į pirmuosius namus“, – rašoma oficialioje Dainų šventės svetainėje.

Pažymima, kad jubiliejinės Dainų dienos „Miškais kalnai žaliuoja“ programa įkvėpta pirmosios Dainų šventės vedlių – Juozo Naujalio, Juliaus Štarkos, Stasio Šimkaus – pasakos apie tiltus, kuriuos daina per šimtmetį nutiesė iki šiuolaikinės valstybės ir jaunatviško Kauno.

Beveik 4000 atlikėjų – choristų ir šokėjų – atliks Dainų šventės istoriją ir dabartį sujungiančius kūrinius ir pakvies žiūrovus svajoti apie ąžuolus ir upes, žalias lankas ir girias, apie Žemės veidą – augantį, atsinaujinantį, talpų.

Daugiau apie jubiliejinę Dainų šventę čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA