Mokslininkai buriasi Kaune: startuoja gyvybės mokslų entuziastų susitikimų ciklas – Kas vyksta Kaune

Mokslininkai buriasi Kaune: startuoja gyvybės mokslų entuziastų susitikimų ciklas

Kaune startuoja „Life Science After Work“ renginių ciklas, skatinsiantis inovacijų kūrimą ir stiprinsiantis bendradarbiavimą tarp gyvybės mokslų entuziastų / iš „Kaunastic“ archyvo nuotr.

Gegužės 28 d. Kaune prasideda unikalių renginių „Life Science After Work“ ciklas, skirtas suburti gyvybės mokslų vystytojus Lietuvoje bei kitose Baltijos šalyse. Renginys skirtas visiems, susijusiems su gyvybės mokslais, moksliniais tyrimais ir eksperimentine plėtra (MTEP). Jo metu bus aptariamos unikalios kliūtys, su kuriomis susiduria šios srities specialistai, aiškinamasi, kaip jas įveikti ir būti sėkmingu MTEP vystytoju bei inovatoriumi.

Suburs unikalios srities specialistus

„Life Science After Work“ – tai EIT Health RIS Hub Lietuva ir klinikos „Nordclinic“ organizuojami gyvybės mokslų bendruomenės susitikimai, skirti suburti šios srities profesionalus neformalioje aplinkoje.

Šie renginiai suteikia galimybę dalintis idėjomis, mokytis vieniems iš kitų bei užmegzti prasmingus ryšius. Pagrindinis tikslas – skatinti inovacijų kūrimą ir stiprinti bendradarbiavimą tarp gyvybės mokslų entuziastų. Renginio globėjas – klinika „Nordclinic“, įsikūrusi Kaunakiemio g. 1A, Kaune, kur susitikimai vyks kiekvieno mėnesio paskutinį antradienį.

Šių renginių tikslas – padėti būsimiems kūrėjams suprasti kur ir kaip gauti finansavimą MTEP tyrimams ar inovacijų vystymui, suteikti patarimų kaip dirbti efektyviau, kaip komercializuoti idėjas bei susipažinti su pasaulinėmis tendencijomis.

Pasak „Nordclinic“ vadovo Jono Staikūno, pagrindinis motyvatorius būti šio projekto dalimi – noras prisidėti prie mokslo vystymosi. „Turime didelę medicininę patirtį, daug aukštos kvalifikacijos darbuotojų, mokslininkų, kurių žinios gali svariai prisidėti prie mokslo pažangos.“

Vienas iš tokių reikšmingą patirtį sukaupusių klinikos gydytojų Tautvydas Urbonas. Jis kartu su savo komanda bei bendradarbiaujant su KTU ir LSMU mokslininkais, kūrė automatizuotą liposukcijos įrenginį. Tyrė ir lygino kitus panašius įrenginius ir riebalų siurbimo metodus. Taip pat dalyvavo kuriant diagnostikos programą, kuri, naudodama dirbtinio intelekto algoritmus, gali iš dvimačio vaizdo nustatyti plastinei chirurgijai aktualią diagnozę ir sudaryti gydymo planą.

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Tautvydas Urbonas / Organizatorių nuotr.

Atvers naujų galimybių startuoliams

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo Tautvydo Urbono teigimu, nors gyvybės mokslų startuoliai dažnai susiduria su panašiais iššūkiais kaip ir kitų sričių inovatoriai: komandos ir kompetencijų sutelkimas bei lėšų pritraukimas, pačiu didžiausiu iššūkiu, dėl medicinoje galiojančio griežto reguliavimo, jiems tampa idėjos ar inovacijos išbandymas realiomis sąlygomis.

LSMU Sveikatos inovacijų vystymo centro projektų vadovė, EIT Health RIS Hub Lietuva koordinatorė Inga Kanapeckienė pritarė, kad šioje srityje naujovių kūrimas reikalauja stiprios tarpdisciplininės komandos, ilgesnio laiko tarpo, didesnio finansavimo, dėmesio detalėms, o taip pat kantrybės ir nuoseklaus bendradarbiavimo, tačiau visos šios pastangos gali labai reikšmingai pakeisti gyvenimus.

LSMU Sveikatos inovacijų vystymo centro projektų vadovė, EIT Health RIS Hub Lietuva koordinatorė Inga Kanapeckienė / Organizatorių nuotr.

„Gyvybės mokslų startuoliai susiduria su specifiniais iššūkiais, pavyzdžiui tokiais kaip klinikiniai tyrimai, kurie gali trukti ne vienerius metus, kad inovacija pasiektų žmones. Dažnai dėl didelio darbų kiekio ir asmeninių gyvenimo reikalų, mes įstringame rutinoje, todėl proveržis neįvyksta arba vyksta itin lėtai. Taip pat įstringame savo socialiniuose burbuluose, kur dažniausiai bendrauja tos pačios srities specialistai, todėl atsiranda kitų žinių, reikalingų gyvybės mokslų inovacijoms vystyti, trūkumas, – sakė I. Kanapeckienė. – Būtent todėl mes kviečiame žmones skirti kelias valandas per mėnesį susitikti su bendraminčiais, bendrauti, keistis idėjomis. Taip gali gimti neįtikėtinai gražūs ir prasmingi dalykai.“

„KAUNAS IN“ Verslo skyriaus investicinės aplinkos projektų vadovas Gytautas Kulakauskas sako, kad įvairių formatų startuolių renginiai yra esminė gyvybingos startuolių ekosistemos dalis.

„Tai padės kurti ir stiprinti verslo ryšius, dalintis patirtimi ir idėjomis. Be to, tokie renginiai suteikia švietimo ir žinių galimybių, leidžia prisijungti prie bendruomenės naujiems žmonėms. Dalyvavimas renginiuose taip pat gali įkvėpti ir motyvuoti startuolių kūrėjus, parodyti sėkmingų verslininkų pavyzdžius ir suteikti pasitikėjimo savimi. Galiausiai, renginiai skatina inovacijų gimimą, nes leidžia žmonėms susitikti ir kartu rasti sprendimus“, – kalbėjo G. Kulakauskas.

„KAUNAS IN“ Verslo skyriaus investicinės aplinkos projektų vadovas Gytautas Kulakauskas / Organizatorių nuotr.

Kviečiami dalyvauti MTEP atstovai

„Life Science After Work“ kviečiami dalyvauti mokslininkai, tyrėjai, sveikatos priežiūros specialistai, technologijų ekspertai, verslo lyderiai, investuotojai, reguliavimo ekspertai ir net šios srities studentai.

G. Kulakausko teigimu, renginyje dalyvaujantys MTEP atstovai gauna prieigą prie naudingų resursų: finansavimo, mentorystės, technologijų ir rinkos žinių. Jie taip pat gali rasti partnerius, bendradarbius ar net klientus, kurie padės verslui augti ir gauti vertingų atsiliepimų iš kitų ekosistemos dalyvių: „Aktyvi bendruomenė gali skatinti geresnę infrastruktūrą, įskaitant bendradarbiavimo erdves, technologijų parkus ir kitus verslo palaikymo mechanizmus“.

Pirmasis renginys vyks jau gegužės 28-ąją, 18:00 val., Kaunakiemio g. 1A, Kaune – jo metu vyks diskusija „Breaking Barriers: Overcoming Challenges in Launching MTEP Startups“, kurią moderuos „Duevo“ įkūrėja ir vadovė Eglė Čiuoderienė. Dalyvių registracija: https://bit.ly/Life_Science_After_Work.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA