Pergalingame štabe – išskirtinis tortas, G. Nausėdos emocijos ir namuose jo laukusi ypatinga grupė – Kas vyksta Kaune

Pergalingame štabe – išskirtinis tortas, G. Nausėdos emocijos ir namuose jo laukusi ypatinga grupė V. Adamkus linkėjo G. Nausėdai nepavargti

Lrytas.lt / Agnė Černiauskaitė, Indrė Naureckaitė 2024/05/27 08:56
Gitano Nausėdos štabas / ELTOS / J. Elinsko nuotr.
Gitano Nausėdos štabas / ELTOS / J. Elinsko nuotr.

2019 metų istorija kartojasi. Rinkimuose dar kartą triumfuojančio šalies vadovo Gitano Nausėdos štabe – euforija. Vos tik užsivėrus balsadėžėms ir pradėjus plaukti pirmiesiems balsams tapo akivaizdu, kad premjerei Ingridai Šimonytei jo pavyti kaip ir prieš penkerius metus, taip ir dabar nepavyks.

Rinkiminį vakarą laukti rezultatų savo komandą, rėmėjus bei gerbėjus prezidentas kaip ir pirmajame ture pasikvietė į Užupio rajone, sostinėje, įsikūrusį prabangų prancūzišką restoraną „Le Mans“.

Svečių čia laukė vieno kąsnio sumuštinukais ir kitais užkandukais nukrauti stalai, gėrimai – tik prie baro. Nors štabas duris atvėrė 20 valandą, pirmieji svečiai į jį rinktis pradėjo maždaug po valandos. Kai kurie – ir su dovanomis rankose.

Padėkojo Lietuvos žmonėms

22.30 val. prezidentas G. Nausėda pripažino savo pergalę rinkimuose ir skyrė padėką Lietuvos žmonėms, parodžiusiems jam rekordinį pasitikėjimą.

„Norėčiau išreikšti didelę padėką Lietuvos žmonėms. Jie man įteikė didelį pasitikėjimo mandatą ir šį pasitikėjimo kreditą, aš puikiai suprantu, kad turėsiu branginti. Dabar, kai turiu penkerių metų darbo patirtį, manau, kad aš tikrai gebėsiu šiuo brangakmeniu, pasitikėjimo kreditu naudotis tinkamai“, – kalbėjo G. Nausėda.

Šalies vadovas tvirtino planuojantis savo antrosios kadencijos prezidento pareigose metu ir toliau skirti dėmesį gerovės valstybės siekiui. Kartu, anot jo, itin svarbios tampa ir kitos dvi darbų sferos – užsienio politika ir saugumas.

„Lietuvos nepriklausomybė, Lietuvos laisvė yra kaip tas trapus indas, kurį mes privalome branginti, saugoti, neleisti jam įtrūkti ir dėl šitos priežasties tikrai reikės padaryti daug, kad kolektyvinė saugumo sistema, NATO, mūsų bendrystė su Europos Sąjungos valstybėmis veiktų ir bendrajam gėriui, ir Lietuvos naudai“, – dėstė G. Nausėda.

Jo teigimu, pagrindinėmis Lietuvos sąjungininkėmis lieka JAV, Vokietija, Lenkija, Baltijos valstybės. G. Nausėda džiaugėsi, kad Lietuvos ir jos sąjungininkių požiūriai karo Ukrainoje, Rusijos agresijos klausimais sutampa.

„Galvoju, kad visus šituos darbus, kuriuos pavyko pradėti, reikia tęsti, gilinti ir manau, kad tiek asmeninių pažinčių, tiek politinių kontaktų prasme aš jau turiu reikiamą priemonių rinkinį, kad Lietuvos užsienio politika būtų efektyvi, kad Lietuva imtųsi lyderės vaidmens ir kad Lietuvos balsas tarptautinėje bendruomenėje būtų girdimas“, – sakė prezidentas.

Kaip švęs?

Šalies vadovas kiek anksčiau sulaukė ir premjerės Ingridos Šimonytės skambučio. Ji pasveikino G.Nausėdą su pergale. O ką prezidentas jai atsakė?

„Pasinaudodamas proga noriu pasakyti tai, ką pasakiau jai pačiai – ačiū, gerbiama Ingrida, už išlaikytą ir korektišką kovą. Taip, debatų metu buvo kritikos ir mano atžvilgiu, ir aš išreiškiau kritikos jos atžvilgiu, tačiau tai buvo siekiant išryškinti savo pozicijas, idėjas, tam tikrus nuomonių skirtumus. Manau, kad tokia politinė diskusija, politinė kova yra geras politinės kultūros kartelės lygmuo, kurį ateityje reikėtų ne tik išlaikyti, bet pagal galimybes ir dar labiau pagerinti“, – pažymėjo jis.

Perrinktas šalies vadovas, paklaustas, kaip švęs pergalę, tvirtino, kad tam daug laiko neturi, nes laukia krūva darbų. Tiesa, grįžęs namo ketina pasiklausyti savo mėgstamiausios grupės, nes rinkiminiame štabe skamba tik svečių šurmulys.

„Šį kartą su muzika blogiau, gal čia aparatūros stygius? Nežinau. Geros muzikos aš pasiklausau namie. Turiu gerą aparatūrą. Gal net ir šiąnakt dar pasiklausysiu. Užsidėsiu savo mėgstamą grupę, kuri mane pažadina net vidury nakties“, – šyptelėjo G. Nausėda.

Jis įvardijo, kad grupė, apie kurią kalba, yra britų progresyviojo roko grupė „Emerson, Lake & Palmer“, o klausytis jos 1986 metais išleisto albumo.

Pabendravęs su žurnalistais G. Nausėda sugrįžo į štabą, kur kartu su susirinkusiais svečiais gardžiavosi šventiniu didžiulės „V“ raidės formos tortu.

Pasitiko plojimais ir gėlėmis

Rinkimuose ir vėl triumfuojantis G.Nausėda su pirmąja šalies ponia Diana Nausėdiene štabe pasirodė prieš 22 valandą. Susirinkusieji jį pasitiko gausiais aplodismentais ir iškart puolė sveikinti su pergale, įteikė puokštę gėlių.

„(Mintys, – aut. past.) – šiek tiek sujauktos, bet labai noriu pamatyti draugus, pasilabinti, ir tada sugrįšiu pas jus ir viską pakomentuosiu“, – trumpai su žiniasklaidos atstovais vos atvykęs pabendravo G. Nausėda.

Netrukus prezidentas sulaukė ir premjerės I. Šimonytės skambučio su sveikinimais.

22 val. V. Adamkus linkėjo G. Nausėdai nepavargti

Apie 22.20 val. į štabą atvyko ir kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus. Balsuodamas išankstiniuose rinkimuose V. Adamkus akivaizdžiai leido suprasti, kad biuletenyje žymėjo G. Nausėdos pavardę.

V. Adamkus pasakojo pirmiausiai pasveikinęs G. Nausėdą, gavusį tvirtą tautos mandatą, kuris, kadenciją baigusio prezidento teigimu, šiuo sudėtingu laikotarpiu jam bus tikrai reikalingas.

„Kai ne tik vidaus problemos spaudžia, bet ypač tarptautinės. Jo patirtis yra be galo reikalinga. Esu tikras, kad jis savo patirtį panaudos Lietuvos žmonių gerovei, o Europos ir tarptautiniuose reikaluose bus ne tik stebėtojas, bet aktyvus, taip, kaip buvo iki šio laiko“, – kalbėjo V. Adamkus.

Paklaustas, ko palinkėtų G. Nausėdai, V. Adamkus įvardijo tik vieną – kad prezidentas nepavargtų ir tęstų tokį darbą, kokį atliko iki šiol.

21 val. F. Jansonas: pergalė yra aiški

Apie 21 valandą prezidento G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas naujienų portalui lrytas.lt konstatavo, kad praėjus vos valandai nuo rinkimų apylinkių užsidarymo yra aišku, kas yra prezidento rinkimų nugalėtojas.

„Akivaizdu, kad tai yra pergalė. Bet kokiu atveju, net jeigu tai yra mažosios apylinkės – jau beveik pusė yra paskaičiuota. Jos rodo tendenciją, nebūtinai tikslius skaičius – pergalė yra aiški. Klausimas yra, kokia stipri ir didelė ji bus. Bet kokiu atveju, kai atvyks prezidentas, mes jau galėsime jį sveikinti kaip nugalėtoją“, – kalbėjo F. Jansonas.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, antrajame prezidento rinkimų ture piliečiai dalyvavo pasyviau nei prieš penkerius metus – iš viso savo rinkiminę valią pareiškė 49,61 proc. rinkėjų.

Prieš penkerius metus per antrąjį prezidento rinkimų turą aktyvumas siekė 53,43 proc. Aktyviausia sekmadienį vykusiuose rinkimuose buvo Palangos miesto savivaldybė, kurioje balsavo 67,21 proc. rinkėjų. Pasyviausia – Visagino savivaldybė.

Ten savo balsą atidavė tik kiek daugiau nei ketvirtadalis – 26,75 proc. – balsavimo teisę turinčių gyventojų. Dėl šalies vadovo posto antrajame ture, kaip ir prieš penkerius metus, varžėsi perrinkimo siekiantis šalies vadovas G. Nausėda ir konservatorių kandidatė, premjerė I. Šimonytė.

Tąkart nugalėtoju tapo G. Nausėda, surinkęs 65,68 proc. rinkėjų balsų. Antroje vietoje likusi I. Šimonytė sulaukė 33,04 proc. palaikymo.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA