VRK įspėjo Prezidentūrą dėl G. Nausėdos elgesio: tyrimo nepradės – Kas vyksta Kaune

VRK įspėjo Prezidentūrą dėl G. Nausėdos elgesio: tyrimo nepradės

BNS / Ignas Jačauskas 2024/05/26 18:24
Prezidentūra / Ž. Gedvilos nuotr.

Nepaisant Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) įspėjimų, Prezidentūra sako netrinsianti šalies vadovo Gitano Nausėdos „Facebook“ profilyje paskelbto kvietimo žmonėms laukti rinkimų rezultatų nurodydama, kad nelaiko to rinkimų agitacija.

„Dėkojame Vyriausiajai rinkimų komisijai už reikalavimą laikytis agitacijos draudimo nuostatos. Įrašo nepašalinsime, kadangi įrašu jokios agitacijos nevykdome, įrašas nenaudojamas jokiems rinkimų reikalams, jis skirtas pakviesti žmones tuos, kas nori, laukti rinkimų rezultatų jau, žinoma, pasibaigus rinkimams“, – BNS sakė prezidento atstovas spaudai Ridas Jasiulionis.

Tai jis teigė VRK įspėjus, jog įrašas, kuriuo G. Nausėda sekmadienį kvietė susirinkti žmones į Prezidentūros kiemą, gali būti laikomas rinkimų agitacija, nes „kelia susidomėjimą kandidatu bei kuria naujus rinkimų dienos įvykius“ agitacijos draudimo laikotarpiu.

VRK teigė nusiuntusi raštą tiek G. Nausėdos rinkimų štabui, tiek Prezidentūrai.

Komisija taip pat atkreipia dėmesį, kad abejonių kelia ir tai, ar Rinkimų kodekso nuostatoms, draudžiančioms naudotis tarnybine padėtimi rinkimų tikslais, neprieštarauja ir tai, jog, kaip nurodoma įraše, Prezidentūros kiemas bus atviras ilgiau, jame bus įrengti ekranai, kuriuose bus rodomi rinkimų rezultatai.

Savo ruožtu R. Jasiulionis teigia, kad po G. Nausėdos įrašu yra „labai konkrečių asmenų“, kurie vykdo agitaciją už G. Nausėdos konkurentę rinkimuose, konservatorių keliamą premjerę Ingridą Šimonytę.

R. Jasiulionio teigimu, panašus rinkimų rezultatų laukimas vyko ir 2019-asiais, nors tuomet tai daryta Daukanto aikštėje, priešais Prezidentūrą.

„Norime, kad ir šią rinkimų naktį ar vakarą, jau aiškėjant rezultatams, žmonės taip pat galėtų susirinkti čia, prie Prezidentūros rūmų, kurie yra prezidento institucijos tam tikras simbolis“, – sakė jis.

Pasak R. Jasiulionio, rinkimų rezultatų kviečiama laukti jau pasibaigus agitacijos draudimui, o kiemelis liks atviras iki vidurnakčio, nes anksčiau rezultatai „turbūt nebus dar visiškai aiškūs“.

Anot jo, į kiemą pakviestas ir I. Šimonytės štabas ir „jei norės, galės naudotis visiems atvira erdve“.

„Ingridos Šimonytės sėkmės atveju padėtumėme logistiškai ir techniškai“, – tikino jis.

Kvietimas G. Nausėdos paskyroje atsirado apie 10 valandą.

Jame kandidatas kvietė „su draugais ir artimaisiais kartu laukti rinkimų rezultatų Prezidento rūmų kieme su fontanu ir parke!“, nurodė, kad specialiuose ekranuose bus galima stebėti transliacijas, taip pat žadėjo, jog rūmų kiemas bus atviras ne iki 22 val., kaip įprasta, o iki vidurnakčio.

Antrajame prezidento rinkimų ture dalyvauja G. Nausėda ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų keliama premjerė Ingrida Šimonytė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA