Prezidento rinkimų antrajame ture rinkėjų aktyvumas panašus, kaip pirmajame – Kas vyksta Kaune

Prezidento rinkimų antrajame ture rinkėjų aktyvumas panašus, kaip pirmajame

BNS / Ignas Jačauskas 2024/05/22 21:43
M. Patašiaus nuotr.

Prezidento rinkimų antrajame ture rinkėjų aktyvumas išlieka panašus, kaip ir prieš dvi savaites.

Trečiadienį, antrąją išankstinio balsavimo dieną, pirminiais VRK duomenimis, balsus atidavė 103 tūkst. arba 4,31 proc. rinkėjų.

Prieš dvi savaites antrąją dieną iš anksto jau buvo balsavę beveik 95 tūkst. arba 4,39 proc. rinkėjų.

2019 metais per dvi dienas iš anksto antrajame ture valią pareiškė beveik 52 tūkst. arba 2,13 proc. piliečių, tačiau tuomet balsavimas iš anksto savivaldybėse vyko ne tris, kaip šiemet, o penkias dienas.

„Dalyje balsavimo vietų Vilniuje prieš aštuntą valandą vakaro dar būriavosi eilėse laukiantys žmonės. VRK primena, kad tokiu atveju, rinkimų komisija fiksuoja eilės pabaigą ir kiekvienas rinkėjas, suspėjęs atvykti iki 20 val., tikrai galės pabalsuoti“, – pabrėžė komisija.

VRK atstovė Indrė Ramanavičienė BNS teigė, kad nors balsavusiųjų antrajame ture, lyginant su pirmuoju, yra daugiau, bendras aktyvumas „išlieka panašus“, kadangi į sąrašus prieš antrąjį turą įtraukti ir tie rinkėjai, kurių deklaruota gyvenamoji vieta nebuvo žinoma – tokių buvo apie 79 tūkstančiai.

„Tam, kad būtų įtraukti į rinkėjų sąrašą, tokie rinkėjai tiesiog turi ateiti balsuoti į bet kurią rinkimų apylinkę Lietuvoje ir užpildytų tam tikrą dokumento formą arba užsiregistruoti balsuoti Lietuvos diplomatinėje atstovybėje užsienyje. Dėl šios priežasties rinkėjų skaičius nuolat kinta“, – sakė I. Ramanavičienė.

VRK duomenimis, prieš dvi savaites rinkėjų sąrašuose buvo 2 329 144 asmenys, šiuo metu yra 2 402 516 rinkėjai.

Dėl valstybės vadovo pareigų antrajame ture kovoja dabartinis šalies vadovas Gitanas Nausėda ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų keliama premjerė Ingrida Šimonytė.

Pirmajame rinkimų ture G. Nausėda gavo 632 tūkst. arba beveik 44 proc. balsų, I. Šimonytė sulaukė 288 tūkst. arba 20 proc. rinkėjų palaikymo.

Prezidento antrasis rinkimų turas vyks gegužės 26 dieną, sekmadienį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA