Dėl judėjimo apribojimų pažeidimo A. Širinskienei surašytas protokolas | Kas vyksta Kaune

Dėl judėjimo apribojimų pažeidimo A. Širinskienei surašytas protokolas apribojimų taikymą parlamentarė vadina „buku“

ELTA, BNS 2020/12/21 11:40

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS) priklausanti parlamentarė Agnė Širinskienė sekmadienį buvo sustabdyta policijos pareigūnų dėl to, kad, gavusi leidimą užsukti į Visagino savivaldybę įsipilti degalų, be policijos pareigūnų leidimo užsuko į parduotuvę nusipirkti maisto. To pasekoje policija surašė administracinio nusižengimo protokolą. Politikė piktinasi susidariusia situacija ir tokį karantino apribojimų taikymą vadina „buku“.

Tuo metu „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pastarąją savaitę Eltai teigė esantis įsitikinęs, kad dėl to, jog visuomenė nėra linkusi laikytis karantino nurodymų, yra kalti būtent politikai, kurie kvestionavo priemones, skirtas suvaldyti COVID-19 pandemiją.

„Žmones mes sutrikdėme, mes patys kalti esame“, – Eltai aiškino R. Karbauskis, pažymėdamas, kad koronaviruso suvaldymo klausimais neturėtų būti politikuojama.

„Šiuo klausimu tiesiog būtina susivienyti ir būtina girdėti vieniems kitus“, – sakė jis.

Visagine nusprendė ne tik įsipilti degalų, tačiau ir apsirūpinti maistu

A. Širinskienė savo „Facebook“ paskyroje pasakoja sekmadienio vakarą iš namų Dūkšte nusprendusi grįžti į Vilnių, kur ir yra deklaravusi savo gyvenamąją vietą. Visgi privažiavus Visagino savivaldybės ribą A. Širinskienė pastebėjo benzino trūkumą ir paprašė pareigūnų leisti įvažiuoti į šią savivaldybę. Pareigūnams davus leidimą kirsti savivaldybės ribą, politikė taip pat nutarė pasinaudoti proga ir užsukti į maisto produktų parduotuvę, apsirūpinti maistu.

„20 val. 50 min. atsiduriu ant Visagino ribos. Nors posto darbo diena jau į pabaigą ir policijos postas netrukus bus nuimtas (taip ir buvo, kai grįžau atgal), sustabdo policininkė. „Gal įleisite bent kuro nusipirkti?” – jai pasirodo pakankama objektyvia priežastimi. Paskubomis įsipilu kuro (20 val. 55 min., kaip rodo degalinės kvitas). Ir pakeliui stabteliu prie vietinio LIDL – jau 21 val. Parduotuvė beveik tuščia, tad susimetu būtiniausius produktus ir greitai prie kasų“, – savo paskyroje rašo A. Širinskienė.

Visgi vos politikei gavus čekį už įsigytas prekes, prie jos prisistatė policija.

„Pasirodo, jų manymu, įsipylusi degalų aš jau nebeturėjau teisės įsigyti maisto. Todėl „tikrai informuosim savo vadovybę ir Jus tikriausiai pakvies į apklausą”. Mano bandymas paaiškinti, kad turiu nupirkti maisto vyrui, jiems pasirodo nepakankamas“, – piktinasi A. Širinskienė.

„Tad laukiu, mielai sudalyvausiu apklausoje ir atsakysiu į visus klausimus. Tarp jų ir tuos, kodėl savo vyrui perku maistą Visagine, ir galėsim padiskutuoti, ar maisto pirkimas rizikos grupės žmogui, kuris nevyksta į prekybos centrus pats, yra pakankamai objektyvi priežastis lankytis parduotuvėje po to, kai nusipirkai kuro“, – taip pat rašo ji.

Policijos kontrolės postai prie įvažiavimų į Kauną

Dabartinis apribojimų taikymas – „bukas“

A. Širinskienė taip pat pripažįsta visą gyvenimą, išskyrus studijų metus, gyvenanti Dūkšte, tačiau šiame mieste nuosavybės neturinti. Pasak politikės, namai, kuriuose ji gyvena, nuosavybės teise priklauso jos mamai.

„Su tokia sukarintos valstybės logika, kurią praėjusį sekmadienį buvo patvirtinę valdantieji, į savo šeimos namus Dūkšte, kurie man yra namais nuo pat 1975 m., kuomet gimiau, aš nebūčiau galėjusi nė atvažiuoti: nei mano deklaruota gyvenamoji vieta, nei nuosavybė. Pirmadienio pakeitimai, kuriuos Vyriausybė padarė apsižiūrėjusi, jog perlenkė lazdą sekmadienį, leido „kitas objektyvias priežastis” palikti deklaruotos gyvenamosios vietos savivaldybę. Taigi leido ir man iš Vilniaus išvykti namo į Dūkštą“, – rašė politikė.

„Tikiuosi, noras bent savaitgaliais grįžti pas sutuoktinį yra „objektyvi priežastis”. Norėjau tikėti, kad nupirkti maisto, mano aplinkybėmis, ne toje savivaldybėje, kur esi deklaravęs gyvenamąją vietą ir kurioje neturi nuosavybės, yra objektyvi priežastis judėti. Ypač, kai perki maistą savaitei rizikos grupei net pagal kelis veiksnius priklausančiam žmogui. Deja, tikriausiai klydau, nes, kaip patyriau šiandien iš policijos pareigūnų, – apsipirkti gali tik savo deklaruotos gyvenamosios vietos savivaldybėje net tuo atveju, kai ta savivaldybė yra už gerų 130 kilometrų, o žmogus, kuris valgys maistą, – čia pat“, – taip pat apmaudą liejo ji.

A. Širinskienė akcentavo nežinanti, kaip toli Lietuva eis su valstybės valdymo suvokimu.

„Tačiau labai tikiuosi, kad bukas apribojimų taikymas nesibaigs tuo, kad mes rizikos grupės žmones išginsime į parduotuves vien tam, kad kažkas, rengdamas Vyriausybės nutarimą, neapgalvojo visų gyvenimiškų situacijų ir pabandė visus žmones vertinti pagal vieną kurpalį“, – vylėsi ji.

Policija surašė protokolą

Kaip BNS sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis, parlamentarė į patikrinimo postą netoli Visagino atvažiavo prieš devintą vakaro.

Pareigūnai, A. Širinskienei paprašius, leido jai kirsti savivaldybės ribą ir nuvažiuoti į degalinę prisipilti kuro, tačiau Seimo narė tai padarius nuvažiavo toliau į miestą ir apsipirko parduotuvėje.

„Ji neturėjo teisės išvis važiuoti į savivaldybę – iš Ignalinos į Visaginą, bet pareigūnai pažiūrėjo geranoriškai, kadangi tikrai mažai buvo kuro likę, iki degalinės ir atgal leido, bet ji po degalinės dar nusprendė nuvažiuoti toliau į miestą ir prie parduotuvės buvo surasta“, – sakė R. Matonis.

Dėl privalomų nurodymų nevykdymo policija pradėjo administracinę teiseną. Surinkus visus duomenis ir paaiškinimus bus priimtas sprendimas dėl nuobaudos dydžio.

Administracinių nusižengimų kodeksas už karantino reikalavimų pažeidimus numato baudą nuo 500 iki 1,5 tūkst. eurų, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1,5 tūkst. iki 6 tūkst. eurų.

Pirmą kartą skiriama pusė minimalios baudos.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad parlamentarė kritikavo ir „trikojų“ panaudojimą judėjimo ribojimui, jos nuomone, toks pareigūnų sprendimas prasilenkia su žmogaus teisėmis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA